In de parkeergarages in het stadshart van Alphen aan den Rijn wordt op termijn de eerste anderhalf uur gratis. Dit heeft de gemeenteraad onder aanvoering van Nieuw Elan besloten. De regeling gaat aan het einde van de zomer in.

Bezoekers aan het Alphense stadshart kunnen na de zomer, per juli of augustus, de eerste anderhalf uur gratis parkeren in de gemeentelijke parkeergarages. Achter de slagboom, zoals dat wordt genoemd. Op straat parkeren wordt voor bezoekers echter duurder.

Na het debacle van november vorig jaar, toen een voorstel om anderhalf uur gratis te parkeren in het centrumgebied het net niet haalde op één stem, is nu een nieuw voorstel ingediend. Vorig jaar ging het om een besluit van wethouder Gert-Jan Schotanus gesteund door de VOA, deze keer komt het voorstel op initiatief van de gemeenteraad met een grote rol voor de ondernemers in het centrum.

Financiën
Het essentiële verschil met het collegevoorstel is namelijk de manier van financieren.
In het nieuwe voorstel wordt door de ondernemingen in het centrumgebied van Alphen aan den Rijn een ruime bijdrage geleverd. En dus niet door alle ondernemers in de hele gemeente. Daarnaast wordt parkeren op straatniveau duurder, het tarief gaat naar 2,50 euro per uur, evenals parkeren ná de eerste anderhalf uur.

Scenario's
Voorwaarde voor het invoeren is dat de financiën in de toekomst, dus structureel, goed worden geregeld. Hiervoor zal wethouder Schotanus, of zijn opvolger, een aantal scenario’s op tafel leggen waaruit de gemeenteraad een keuze zal maken. In de scenario’s moet duidelijk zijn wat de bijdrage is van de gemeente en wat de bijdrage is van de centrumondernemers en -organisaties.