Josh Walet

Geen anderhalf uur gratis parkeren in centrumgebied

Het voorstel om de eerste anderhalf uur gratis parkeren mogelijk te maken ‘achter de slagboom’ in het stadshart is door de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn verworpen. Met 18 stemmen tegen en 17 voor haalde het voorstel net geen meerderheid.

Ondanks dat drie wethouders betrokken waren bij het voorstel om anderhalf uur gratis parkeren mogelijk te maken, kregen zij niet de handen op elkaar in de gemeenteraadsvergadering van Alphen aan den Rijn. Donderdag 25 november werd urenlang over het voorstel gedebatteerd. Uiteindelijk bleken enkel de fracties van Nieuw Elan, CDA en ChristenUnie voor het voorstel te stemmen. 

Het gratis parkeren zou betaald moeten worden door OZB-verhoging van niet-bewoners oftewel bedrijven, scholen en culturele en maatschappelijke instellingen. Ondernemersorganisaties hadden hiervoor hun nek uitgestoken. Onder meer VOA, Centrummanagement en EDBA hadden zich achter wethouders Schotanus, Van As en Van Velzen geschaard. Het mocht niet baten.

De tegenstemmers waren niet genoeg onder de indruk van het idee van solidariteitsbeginsel. Een huishoudboekje over iedereen verdelen, sprak het CDA voldoende aan om haar aanvankelijke aarzeling om te zetten in een ja. Partijen als SP en VVD zijn tegen deze vorm van financiering. D66 en GroenLinks vinden meer auto’s in de stad niet duurzaam en onwenselijk.

Vergissing

Na een schorsing meldt de fractie van de SGP dat raadslid Hans van Kuijk per ongeluk verkeerd heeft gestemd. De SGP is voorstander van het voorstel. Het agendapunt is echter al afgesloten en de stem van de SGP kan niet ongedaan worden gemaakt.

André de Jeu, Nieuw Elan, wil dan graag een voorstel doen. Dit levert zoveel aan discussie op dat opnieuw een schorsing volgt. Tijdens de derde schorsing wordt door de fractievoorzitters besloten, vanwege de emoties en de tijd, om de overige bespreekstukken in december te behandelen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige gisteren 14:49

Kerstlichtje voor Alphenaren

Na de zeer geslaagde actie vorig jaar organiseert Tom in de Buurt dit jaar opnieuw weer een Kerstlichtje-nominatie. Welke Alphenaar verdient volgens jou een kerstlichtje?

Werken gisteren 13:04

Het nieuwe vacature aanbod van week 47

Op zoek naar baan? Of zoek je een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Wij hebben onze eigen vacaturepagina. Daar vind je vacatures in diverse soorten branches. Ben jij nieuwsgierig naar het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen? Lees dan snel verder.

Sport gisteren 09:36

Mooie opbrengst Spinning Marathon Alphen

Begin deze maand werd de Spinning Marathon Alphen gehouden bij Jawi Fitness Club Nederland. En dat heeft een mooie opbrengst opgeleverd. 

Calamiteiten 27 nov. 2021 18:30

Auto belandt in de sloot na botsing

Op de N11 nabij Zwammerdam heeft zaterdag aan het einde van de middag een ongeval plaatsgevonden. Een auto is daarbij in de sloot beland.

Advertorial Wonen en bouwen 27 nov. 2021 15:56

Eerste sleutel voor huis Housing First in Alphen aan den Rijn

Iedereen verdient een kans en soms is er meer dan één kans nodig. Als je geen netwerk hebt om op terug te vallen of als het allemaal niet lukt omdat je niet in het 'juiste' hokje past, dan is het zo lastig om terug te komen van een tegenslag. En die tegenslag kan ons echt allemaal overkomen. Woonforte is daarom blij dat ze hier een bijdrage aan kunnen leveren.