Josh Walet

Plan voor anderhalf uur gratis parkeren spant erom

Het voorstel om anderhalf uur gratis parkeren mogelijk te maken in het centrumgebied van Alphen-Stad is koeltjes ontvangen door de politieke partijen. Eind november buigt de hele gemeenteraad zich erover, donderdag 11 november sprak een raadscommissie zich uit.

Wethouders Gert-Jan Schotanus (parkeren) en Kees van Velzen (financiën) presenteerden in oktober het plan om anderhalf uur gratis parkeren in het centrum van Alphen-Stad in te voeren. De kosten worden betaald door een structurele verhoging van de OZB voor niet-woningen (bedrijfspanden). De wethouders waren enthousiast, de VOA en het Centrummanagement waren blij.

Een maand later hebben het de Alphense Stadshartwinkeliers (VOC), het bestuur van winkelcentrum Aarhof en de vastgoedeigenaren in het centrum (CVCA) zich bij de VOA en het Centrummanagement aangesloten. Volgens CVCA trekt het plan 10 tot 20 procent meer bezoekers aan het Stadshart.
Desondanks krijgt het voorstel de handen niet op elkaar bij de politieke partijen die eind november in de gemeenteraadsvergadering moeten besluiten of dit nu de manier is om het centrumgebied aantrekkelijker te maken.

Ondernemers betalen

André de Jeu (Nieuw Elan) breekt een lans voor het voorstel: "Het centrum is bijna af en nu is het tijd om de afspraak in het coalitieakkoord om dit te regelen na te komen. De meeste kosten worden betaald door de ondernemers!" Dit laatste is correct. De extra kosten worden door alle ondernemers in de gemeente Alphen aan den Rijn gedragen. Zij betalen meer OZB en dat compenseert het verlies aan inkomsten voor de gemeente.

Niet van deze tijd

Verschillende partijen vinden dit niet correct en betwijfelen of alle ondernemers het plan voor de OZB-verhoging wel zien zitten. Andere argumenten tegen zijn er ook. "Wij vinden het niet van deze tijd om meer auto’s te laten rijden", aldus Gert van de Ham (D66). "In ons duurzaamheidsprogramma hebben we juist besloten om minder auto’s naar het centrum te  halen." GroenLinks is ook niet blij met het voorstel: "Waarom betalen de winkeliers niet zelf een parkeerkaart voor een klant als er meer bezoekers komen en er dus meer omzet is?"

Tijdelijke oplossing

Anouk Noordermeer (VVD) zit in een split. "Aan de ene kant besteden mensen met auto's meer geld in een winkelgebied, anderzijds is de financiering een probleem." Bovendien is de VVD van mening dat een gemeentebrede OZB-verhoging ten goede moet komen aan alle ondernemers in de hele gemeente.
Michel du Chatinier (CU) wijst op een andere uitdaging: "Als we dit zouden doen, dan is dat een oplossing voor een paar jaar. Moeten we niet werken aan het afschaffen van betaald parkeren? En dan niet nu, maar op lange termijn?"

Gemeenteraad moet besluiten

In de gemeenteraadsvergadering van 25 november staat anderhalf uur gratis parkeren op de agenda en wordt dan besproken inclusief alvast aangekondigde moties. Niet akkoord op voorhand zijn D66, RGL, GroenLinks, PvdA en SP. Twijfels aan de financiële constructie hebben SGP, CDA, VVD en CU. De enige echte voorstander is Nieuw Elan.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.