Automobilisten kunnen nog altijd niet door de Prins Hendrikstraat in Alphen rijden doordat de werkzaamheden uit zijn gelopen. De oorzaak hiervan? De archeologische vondst die op de hoek van de Hoflaan en de Julianastraat werd gedaan: een restant van het Hof van Alfen.

Eind juli zou de Prins Hendrikstraat na enkele maanden afsluiting weer open worden gesteld voor verkeer, maar daar kwam wat vertraging in. Dit kwam door de archeologische vondsten die werden gedaan bij de rioolwerkzaamheden, waarbij een groot stuk muur onder de grond werd aangetroffen. Met enige zekerheid durft Astrid Koekkelkoren, projectleider archeologie bij ingenieurs- en adviesbureau IDDS, te stellen dat het om een restant van het Hof van Alfen gaat.

Een bijgebouw van het Hof van Alfen

Dat het om een restant van het Hof van Alfen ging was echter niet direct duidelijk voor de archeologen. “Op basis van een kadastrale kaart uit de negentiende eeuw bleek dat er op de locatie van de archeologische vondst een woning stond. Maar gezien de dikke muren die werden aangetroffen, leek het niet waarschijnlijk dat het hier om een overblijfsel van de woning ging. Daarom was verder onderzoek nodig”, aldus Koekkelkoren.

Wat speurwerk resulteerde in het vermoeden dat het ging om een restant van het Hof van Alfen. Een mooie vondst volgens Koekkelkoren, want veel restanten zijn al verdwenen onder de grond door werkzaamheden aan kabels, leidingen en het realiseren van nieuwbouw. Specifiek gaat het om één van de vele bijgebouwen die het Hof van Alfen rijk was, een bijgebouw van maar liefst twee meter diep, één meter breed en meer dan vier meter lang.

Het kasteel van Alphen

Maar wat is het Hof van Alfen precies? In de artikelreeks ‘De Heerlijkheid van Alfen’ hebben we hier eerder over gepubliceerd. Een paar eeuwen geleden had Alfen nog een eigen kasteel: het Hof van Alfen. In de dertiende eeuw werd het kasteel voor het eerst genoemd in geschriften en rond 1800 is het door de toenmalige eigenaar Willem Rijnsburger gesloopt.

Door de eeuwen heen is het Hof van Alfen uitgegroeid van een hof op een strategische plek, naar de eerste buitenplaats van Alphen met dienstwoningen, schuren, hooibergen, tuinen, boomgaarden en buitendijks land. Op het terrein waar het kasteel stond werd jaren later de eerste rooms-katholieke kerk sinds de reformatie gebouwd, wat uiteindelijk werd verbouwd en uitgebreid tot een bejaardentehuis.

What’s next?

Op dit moment zijn archeologen nog druk bezig met het onderzoeken van de archeologische vondst, zo laat Koekkelkoren desgevraagd weten. Pas na dit onderzoek is met 100 procent zekerheid vast te stellen dat het om een bijgebouw van het Hof van Alfen gaat.

En automobilisten die graag weer door de Prins Hendrikstraat willen rijden? Die moeten nog heel even geduld hebben. Naar verwachting duurt het nog ongeveer twee weken voordat de werkzaamheden in de Prins Hendrikstraat zijn afgerond. Daarna kunnen automobilisten weer door de straat rijden.