Alphen, Gouda en Woerden steunen betoog van G4

De gemeente Alphen aan den Rijn, Gouda en Woerden willen diverse zaken aanpakken in het Groene Hart. Deze zaken omvatten de bereikbaarheid, de bodemdaling, veiligheid en woongebied.

De vier grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag (G4) hebben een oproep aan het Rijk gedaan om 35 miljard euro beschikbaar te stellen voor de Randstad, als stimulans voor de economie, groei van de werkgelegenheid, een betere bereikbaarheid en duurzame woningen. De burgemeesters van Alphen aan den Rijn, Gouda en Woerden steunen het betoog van de G4 om te investeren in de Randstad.

De drie burgemeesters hebben al enige tijd een gezamenlijke wensenlijst voor het Groene Hart. Ook de omliggende gemeenten zijn hierbij aangesloten. In die wensenlijst zitten ook diverse vraagstukken waar de steun van het Rijk hard bij nodig is.

Bereikbaarheid
Het verbeteren van de bereikbaarheid staat hoog op die wensenlijst. Een voorbeeld daarvan is de noodzaak om een directe verbinding te realiseren tussen de A12 en de N11, onder de noemer de 'Bodegravenbogen'. Burgemeester Molkenboer van Woerden: "Doordat die nu nog ontbreekt, is er veel vertraging en verkeersoverlast voor bedrijven en inwoners: zij staan onnodig lang vast op drukke momenten omdat de bestaande wegencapaciteit niet voldoende is. Dit werkt ook door naar de N207."

Ook als het gaat om het spoor heeft het Groene Hart wensen, onder meer de verbreding van het spoortraject tussen Utrecht en Leiden.

Bodemdaling
Kenmerkend voor het Groene Hart is ook de bodemproblematiek. Grote delen van de Nederlandse Delta verzakken, onder meer doordat er sprake is van een slappe veen- en kleibodem. "Het Groene Hart kan en wil hierin een voortrekkersrol vervullen en wil investeren in een groot Kennisprogramma samen met ministeries, provincies, waterschappen, bedrijven en de wetenschap", aldus burgemeester Schoenmaker van Gouda.

Woongebied
Het Groene Hart profileert zich graag als aantrekkelijk woongebied. Er liggen veel kansen in Alphen, Gouda en Woerden en de omliggende gemeenten, waar de rest van de Randstad – waar veel schaarste is - mee gebaat is. "Het woningtekort in Zuid-Holland stijgt naar zo’n 70.000 woningen in 2018. Dit tekort ontstaat door bevolkingsgroei, trek naar steden en verdunning van huishoudens", volgens burgemeester Spies. "Het Groene Hart wil zowel in kwantitatief als in kwalitatief opzicht een bijdrage leveren aan de woningbouwopgave in de Randstad. Daarbij kijken we breed, naar nieuwbouw, betere benutting van bestaande ruimte in steden en dorpskernen en via transformatie van leegstaande panden naar woningen. De duurzame insteek die de G4 noemt, is voor ons net zo belangrijk."

Veiligheid
Tevens zijn de drie burgemeesters het erover eens dat de veiligheid in het Groene Hart meer aandacht en prioriteit moet krijgen vanuit het Rijk. Burgemeester Spies: "We roepen het nieuwe kabinet op meer te investeren in veiligheid en dat deze intensivering niet alleen zichtbaar wordt in de metropolen, maar juist ook in het Groene Hart waar het aantal wijkagenten veel te laag is, de capaciteit voor de opsporing eveneens te laag is - bijvoorbeeld voor de aanpak van woninginbraken - en waar ook de aanrijdtijden gevaarlijk onder druk staan."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.