De gemeente wil het nieuwe Provinciaal Archeologisch Depot dolgraag naar Alphen aan den Rijn halen, maar dat lijkt nu toch echt van de baan. De provincie meldt in een brief dat het overleg met de gemeente volgens hen geen aanleiding geeft om Katwijk als voorkeurslocatie te herzien.

Het Provinciaal Archeologisch Depot is uit haar jasje gegroeid en zoekt een nieuw onderkomen. In eerste instantie was het oog gevallen op Archeon dat een nieuw museum voor de Zwammerdamschepen wil bouwen mét ruimte voor het depot. De vertraging door allerlei omstandigheden maakte dat de voorkeur van de provincie Zuid-Holland uitgaat naar Katwijk.

Archeon wilde het daar echter niet bij laten en schreef onlangs een brief aan de provincie met het verzoek om Archeon alsnog als locatie voor het nieuwe Provinciaal Archeologisch Depot te overwegen. Daarop reageerde provinciebestuurder Willy de Zoete (cultuur en erfgoed) dat Archeon weer meegenomen wordt als optie. Het standpunt van Alphen werd extra kracht bijgezet door een motie van GroenLinks die met één stem tegen door de gemeenteraad werd gesteund.

Ondanks overleg met de gemeente Alphen aan den Rijn zal de provincie de voorkeurslocatie niet wijzigen, laat De Zoete nu weten in een brief. “Bij dit aanbod van Archeon is momenteel nog geen duidelijkheid verkregen over het daadwerkelijk bouwontwerp van het depot – los van het Scheepvaartmuseum, en wie dan optreedt als bouwheer en financier.”

De komende periode zal de provincie zich richten op het opstellen van een intentieverklaring met Katwijk. Het depot zou dan naar verwachting in 2026 in gebruik genomen kunnen worden. Alleen als de provincie en Katwijk er samen niet uitkomen, komt Alphen weer in beeld.

Op de foto het Graf van Wassenaar in het Archeologiehuis Zuid-Holland