Alphens EV

GroenLinks wil Archeologisch Depot in Alphen houden

GroenLinks wil het Provinciaal Archeologisch Depot graag bij Museumpark Archeon. "Daar past het perfect bij. In het museumpark is te zien waar de objecten voor dienden en hoe mensen daar in het verleden mee omgingen. En, in het Romeins Museum annex Archeologiehuis zijn veel echte vondsten tentoongesteld", zegt René Driesen.

Het Provinciaal Archeologisch Depot is uit haar jasje gegroeid en zoekt een nieuw onderkomen. In eerste instantie was het oog gevallen op Archeon dat een nieuw museum, voor de Zwammerdamschepen, wil bouwen mét ruimte voor het depot. De vertraging door allerlei omstandigheden maakte dat de provincie Zuid-Holland inmiddels ook met Katwijk in gesprek is. De laatste stand van zaken is dat beide locaties naast elkaar worden gelegd en worden vergeleken.

Daarom dient GroenLinks donderdag 27 januari een motie in tijdens de gemeenteraadsvergadering. "We zijn nu steun aan het zoeken bij de andere politieke partijen. Dat zou moeten lukken, want wie kan er nu tegen een archeologisch depot zijn? Bovendien, wat is er mooier dan een combinatie van de objecten in het Archeologisch Depot en de echte gerestaureerde Schepen van Zwammerdam?"

De motie, een opdracht aan het college van burgemeester en wethouders, wordt aan het einde van de raadsvergadering besproken. Het verzoek is om alles op alles te zetten om het Depot naar Alphen aan den Rijn te halen en dit direct te communiceren aan de provincie Zuid-Holland.

De argumenten van GroenLinks zijn:

  • Alphen aan den Rijn maakt deel uit van de Limes
  • De unieke Schepen van Zwammerdam zijn hier gevonden
  • De ligging bij de N11 biedt een uitstekende bereikbaarheid
  • Het depot is met exposities een toeristische publiekstrekker
  • Het depot draagt zo bij aan de economie en aantrekkingskracht van de gemeente.

Bovendien betaalt het Archeologisch Depot gewoon huur, zodat er geen kosten zijn.

Op de foto het Graf van Wassenaar in het Archeologiehuis Zuid-Holland


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Kinderen vandaag 14:36

Inschrijving Huttenbouw opent op woensdag 1 mei!

Ahoy, piraten! Het belooft weer een groot feest te worden, want de 51e editie van de Huttenbouw staat voor de deur, en dit jaar kunnen jullie op avontuur als echte piraten! Dit jaar vindt het evenement plaats van maandag 12 tot en met vrijdag 16 augustus. Kinderen van 4 tot en met 14 jaar kunnen zich vanaf woensdag 1 mei aanmelden.

Maatschappelijk vandaag 10:02

Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn ondersteunt Voedselbank

De Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn heeft onlangs de handen ineengeslagen met de plaatselijke voedselbank, in een poging om niet alleen wereldwijd, maar ook lokaal impact te maken. Tijdens hun recente paasactie heeft de actiegroep niet alleen fondsen verzameld voor hun buitenlandse projecten, maar ook geld ingezameld ten behoeve van de voedselbank. Op deze manier hoopt de groep een helpende hand te bieden aan degenen die het het hardst nodig hebben, hier in ons eigen dorp.

Blog Bikkels on Bikes: Fietsend naar Vietnam gisteren 17:03

Bikkels on Bikes: Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste meer van Hongarije. Veel Hongaren hebben hier een tweede huisje of appartement om te genieten van het water en het warme weer. Hoe is het om langs dit meer te fietsen en waarom is het zo geliefd dat gaan wij ontdekken. Het balatonmeer is zo groot, toen mijn vader vanuit Griekenland naar huis vloog met het vliegtuig op een heldere dag vertelde de piloot, als je nu uit het raam kijkt, kun je het balaton meer duidelijk zien, het grootste meer van Hongarije.