Laagland

Nieuwe vlijmscherpe en komische voorstelling over groeiende ongelijkheid en klimaatverandering. ★★★★ de Telegraaf

Het Nationale Theater speelt tijdens de Nationale Klimaatweek de nieuwe vlijmscherpe en komische voorstelling 'Laagland' van schrijver Nathan Vecht (televisieserie Het jaar van Fortuyn). Vingervlug en met snijdende humor toont hij de staat van Nederland. Een samenleving die wankelt langs de kloof tussen de elite en de middenklasse en tussen aan- en afgehaakt Nederland. Eric de Vroedt regisseert een topcast met onder andere Mark Rietman, Tamar van den Dop, Joris Smit en Soumaya Ahouaoui. 

Het verhaal - In de kleine gemeente Langwetering wordt de rust ruw verstoord als de plaatselijke recreatieplas wordt aangewezen als bestemming voor klimaatneutrale waterwoningen. De drijvende woonwijk is ontwikkeld door de succesvolle tech-ondernemer Hugo (Joris Smit). Tijdens een ‘keukentafelgesprek’ op het gemeentehuis blijkt echter dat de lokale bewoners, onder aanvoering van de flexwerkende elektromonteur Ferry (Mark Rietman), niets moeten hebben van Hugo’s goede bedoelingen. Er ontstaat een verbeten strijd om lands- en lijfsbehoud. Wanneer blijkt dat de levens van Hugo en Ferry méér met elkaar verbonden zijn dan ze allebei dachten, krijgt deze strijd een fatale wending. 

Hugo: Ik doneer aan goede doelen. Ik heb met dit project werkelijk alles op het spel gezet. Zodat jouw kinderen het eind van deze eeuw kunnen halen. 

Ferry: WAT KAN MIJ HET EIND VAN DE EEUW SCHELEN ALS IK NIET WEET OF IK HET RED TOT HET EIND VAN DE MAAND! 

Groeiende ongelijkheid en klimaatverandering - Laagland is op verzoek van regisseur Eric de Vroedt geschreven en gaat over Nederland anno nu. De Vroedt: Er is in dit land een soort giftige cocktail ontstaan. De urgente strijd tegen klimaatverandering botst keihard op de steeds grotere ongelijkheid. De bovenklasse vervuilt het meest, maar wordt het minst getroffen door de milieumaatregelen van de overheid. Mensen als Hugo omarmen technologische innovatie als oplossing: apps voor deeleconomie, eco-nieuwbouw, groen is hot. Maar mensen als Ferry dreigen door strenge milieumaatregelen direct in hun portemonnee en bestaan te worden geraakt. 

Recensiequotes:

“Nathan Vecht en Eric de Vroedt steken de thermometer diep in de samenleving.” - Telegraaf ★★★★

“Ambitieuze politieke satire (…) Alle politici en ambtelijke woordvoerders moeten dit stuk zien.” - Theaterkrant

"Sublieme voorstelling. Maatschappijkritisch mét humor." – een bezoeker van Laagland

“Scherpe dialogen vol humor en menselijk leed.” – een bezoeker van Laagland

Start de theaterbeleving al vóór het bezoek aan de voorstelling met SneakPeek!

Beleef Laagland ook online met het virtuele verhaal van schrijver en regisseur Alkan Çöklü. Via de SneakPeek-app volg je als bezoeker vanaf zes dagen vóór het bezoek de digitale levens van Mette (Emma Buysse) en Nick (Alex Hendrickx), de dochter en zoon van de hoofdpersonages. Via je telefoon zie je hun berichten en video-chats. Volg hoe zij elkaar als vijanden ontmoeten, en langzaam uitgroeien tot bondgenoten. Een unieke, vernieuwende manier om een theatervoorstelling te beleven! Bezoekers die voor 26 oktober hun kaarten hebben gekocht, ontvangen hierover automatisch bericht van ons.

Prikkelsignalendocument - Een beperking, zichtbaar of onzichtbaar, hoeft geen belemmering te zijn om naar het theater te komen. Heb je een lagere tolerantie voor prikkels? In dit document kun je lezen wat de prikkelrijke momenten in de voorstelling zijn. Zo kun je je voorbereiden op je theaterbezoek.


Stuur een agendapunt in

Meer agendapunten

4 augustus 2023 – 11 december 2023 Lida Plomp Kunstwerken
Cursus schilderen

Cursus schilderen bij Lida Plomp

26 september 2023 – 9 januari 2024 Bibliotheek Rijn en Venen
Klimaatcursus 'De groene verandering'

Wil jij meer weten over klimaatverandering en de positieve impact die jij kunt hebben op het klimaat? Met de IVN Klimaatcursus leer je over de wisselwerking tussen mens en klimaat en ontwikkel je een persoonlijke actieplan, waarmee je het geleerde meteen kunt omzetten in de praktijk.

30 oktober 2023 – 13 december 2023
Schilderen bij Petra van der Made

Tekenen en schilderen bij Petra van der Made.

1 december 2023 – 6 december 2023 Castellum Theater & Film
Napoleon

Spectaculaire, actierijke film over de turbulente opkomst en ondergang van de beroemde Franse keizer Napoleon Bonaparte.

1 december 2023 – 3 december 2023 Castellum Theater & Film
De Grote Sinterklaasfilm En De Strijd Om Pakjesavond

Zal het Robbie Reuzel lukken pakjesavond te dwarsbomen of ruiken de Pieten onraad?

1 december 2023 – 3 december 2023 Castellum Theater & Film
De Club Van Sinterklaas Film: De Gestrande Stoomboot

Een nieuw avontuur van de allerleukste Club van Sinterklaas!