Ingezonden

‘Nieuwsgierig tot achter de horizon’ uitgebeeld door Renée Blom

  • , ,
  • zaterdag 11 februari 2023 – donderdag 6 april 2023

In het werk van Renée Blom speelt het landschap een grote rol. Zij zoekt het perspectief, de weidsheid en de beperking.

“Het is niet de bedoeling om er een zo mooi mogelijk plaatje van te maken”, zegt zij. “Dan maak je er maar een foto van.” In het Bezoekerscentrum De Veenweiden in Alphen aan den Rijn laat grafisch kunstenares Renée Blom van 11 februari tot en met 6 april dit jaar in haar kunstwerken zien waar haar indrukken van buiten toe hebben geleid. “Zo zijn de werelden die zich aan mij voordoen, ook innerlijke landschappen”, aldus Renée Blom. “Al analyserend merk ik dat ik nieuwsgierig ben tot achter de horizon.”

 Vaak gebruikt de grafisch kunstenares de kleur blauw. Zoals het Mayablauw: de kleur van het genezende water. Zij drukt dit uit door middel van de grafische methodes. Etsen doet Renée niet meer. Zij heeft namelijk nog steeds geen goede vervanger voor het giftige salpeterzuur gevonden. Momenteel is ze druk bezig met het zich eigen maken van de methodes van Callographs. “Een techniek die sterk verwant is aan het traditionele etsen.” Daarnaast maakt zij hout- en linosnedes als ook een combinatie daarvan.   

Weerbarstig en intrigerend 

De grafische techniek is erg weerbarstig maar geeft volgens haar veel vrijheid. Voordat een prent naar haar zin is, heeft ze hem al tig keren afgedrukt. “Je moet er hard aan werken en het ontwikkelt zich naarmate ik ermee bezig bent. Het is een doorlopend proces van kijken, reageren en afdrukken.”  Zij vindt het intrigerend om met deze ambachtelijke, ‘ruige’ technieken een poëtische sfeer te bereiken. Zij maakt ook uitstappen naar ruimtelijk werk waarbij de grafiek altijd de basis is.  

Leukste vak van de wereld 

De in Weesp wonende en werkende Renée Blom heeft volgens eigen zeggen het leukste vak van de wereld en kan in Grafiek goed ‘haar ei’ kwijt. Zij maakt nu ook kunstenaarsboeken, die voor haar een verrijking vormen. “In deze kunstvorm komen de liefde voor grafiek en de liefde voor boeken samen. 

Grafisch materiaal leent zich goed voor het maken van het kunstenaarsboek; de tegenoverliggende pagina’s maken verrassende combinaties mogelijk. Mijn laatste ontwikkeling heeft gezorgd voor het “opgehangen boek’. Ook het boek als concept is uitdagend: waarom zou een boek altijd in de kast moeten staan, waarom zou je de bladen op volgorde moeten omslaan?” Ze gebruikt bij de kunstenaarsboeken een Japanse manier van vouwen. Ze maakt ook boeken op pootjes. 

Workshop en aanmelding

Op zondagmiddag 19 maart geeft Renée Blom in het Bezoekerscentrum een workshop ‘Boekjes maken van grafisch papier, op een Japanse manier gevouwen’. De workshop duurt van 14:00 tot 15:30 uur, deelname is gratis, donatie ten beschikking van Bezoekerscentrum mag. Er kunnen maximaal 10 personen deelnemen. Graag toch tevoren aanmelden via info@bc-deveenweiden.nl om ervoor te zorgen dat voldoende materiaal beschikbaar is. Dus geef je zo snel mogelijk op via mail: info@bc-deveenweiden.nl. Vol = Vol. Je ontvangt een bevestiging van de aanmelding.   

Nadere informatie 

De expositie is gratis te bezichtigen op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag tijdens de openingstijden van het bezoekerscentrum. Het adres is: Burg. Bruins Slotsingel 15, 2403NC Alphen aan den Rijn. Je kunt dan tevens een bezoek brengen aan de natuurtuin die rondom De Veenweiden ligt. De vijver - die het afgelopen jaar een complete renovatie heeft ondergaan - is meer dan een blik waard. En het tot Klompenpad omgedoopte pad rondom het gebouw is voor de kleinste bezoekers een ware verrassing. 


Stuur een agendapunt in

Meer agendapunten

4 oktober 2022 – 2 mei 2023 Theater Castellum
Pubquiz

Hoedje op, hoedje af, sportvragen, actualiteiten, plaatjesrondes; de Pubquiz staat garant voor een vrolijke, afwisselende en spannende avond! 

1 februari 2023 – 31 december 2023 Stichting Gilde Alphen aan den Rijn
Stadswandelingen centrum Alphen aan den Rijn

Interessante verhalen over Alphen door de stadsgidsen van het Gilde.

24 februari 2023 – 29 maart 2023 Aarhof (Centrum)
Nieuwe expositie in Galerie Alphen Art

Expositie met schilderijen, beeldhouwwerken en 3D installaties.

1 maart 2023 – 5 juli 2023
A-MEEZING VOICES

A-MEEZING VOICES - De Vocalgroup voor jongeren!

22 maart 2023 – 19 april 2023 Bibliotheek Rijn en Venen
Beatmakers

Wil jij goeie beats kunnen maken? Ben je een muziekliefhebber? Doe dan mee met deze workshop en leer van professionals hoe je een strakke beat maakt.

27 maart 2023 om 14:00 – 16:00 Bibliotheek Rijn en Venen
Belastingspreekuur

Heb je hulp nodig bij de digitale belastingaangifte? Wij helpen je verder!