Ingezonden

‘Nieuwsgierig tot achter de horizon’ uitgebeeld door Renée Blom

  • , ,
  • zaterdag 11 februari 2023 – donderdag 6 april 2023

In het werk van Renée Blom speelt het landschap een grote rol. Zij zoekt het perspectief, de weidsheid en de beperking.

“Het is niet de bedoeling om er een zo mooi mogelijk plaatje van te maken”, zegt zij. “Dan maak je er maar een foto van.” In het Bezoekerscentrum De Veenweiden in Alphen aan den Rijn laat grafisch kunstenares Renée Blom van 11 februari tot en met 6 april dit jaar in haar kunstwerken zien waar haar indrukken van buiten toe hebben geleid. “Zo zijn de werelden die zich aan mij voordoen, ook innerlijke landschappen”, aldus Renée Blom. “Al analyserend merk ik dat ik nieuwsgierig ben tot achter de horizon.”

 Vaak gebruikt de grafisch kunstenares de kleur blauw. Zoals het Mayablauw: de kleur van het genezende water. Zij drukt dit uit door middel van de grafische methodes. Etsen doet Renée niet meer. Zij heeft namelijk nog steeds geen goede vervanger voor het giftige salpeterzuur gevonden. Momenteel is ze druk bezig met het zich eigen maken van de methodes van Callographs. “Een techniek die sterk verwant is aan het traditionele etsen.” Daarnaast maakt zij hout- en linosnedes als ook een combinatie daarvan.   

Weerbarstig en intrigerend 

De grafische techniek is erg weerbarstig maar geeft volgens haar veel vrijheid. Voordat een prent naar haar zin is, heeft ze hem al tig keren afgedrukt. “Je moet er hard aan werken en het ontwikkelt zich naarmate ik ermee bezig bent. Het is een doorlopend proces van kijken, reageren en afdrukken.”  Zij vindt het intrigerend om met deze ambachtelijke, ‘ruige’ technieken een poëtische sfeer te bereiken. Zij maakt ook uitstappen naar ruimtelijk werk waarbij de grafiek altijd de basis is.  

Leukste vak van de wereld 

De in Weesp wonende en werkende Renée Blom heeft volgens eigen zeggen het leukste vak van de wereld en kan in Grafiek goed ‘haar ei’ kwijt. Zij maakt nu ook kunstenaarsboeken, die voor haar een verrijking vormen. “In deze kunstvorm komen de liefde voor grafiek en de liefde voor boeken samen. 

Grafisch materiaal leent zich goed voor het maken van het kunstenaarsboek; de tegenoverliggende pagina’s maken verrassende combinaties mogelijk. Mijn laatste ontwikkeling heeft gezorgd voor het “opgehangen boek’. Ook het boek als concept is uitdagend: waarom zou een boek altijd in de kast moeten staan, waarom zou je de bladen op volgorde moeten omslaan?” Ze gebruikt bij de kunstenaarsboeken een Japanse manier van vouwen. Ze maakt ook boeken op pootjes. 

Workshop en aanmelding

Op zondagmiddag 19 maart geeft Renée Blom in het Bezoekerscentrum een workshop ‘Boekjes maken van grafisch papier, op een Japanse manier gevouwen’. De workshop duurt van 14:00 tot 15:30 uur, deelname is gratis, donatie ten beschikking van Bezoekerscentrum mag. Er kunnen maximaal 10 personen deelnemen. Graag toch tevoren aanmelden via info@bc-deveenweiden.nl om ervoor te zorgen dat voldoende materiaal beschikbaar is. Dus geef je zo snel mogelijk op via mail: info@bc-deveenweiden.nl. Vol = Vol. Je ontvangt een bevestiging van de aanmelding.   

Nadere informatie 

De expositie is gratis te bezichtigen op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag tijdens de openingstijden van het bezoekerscentrum. Het adres is: Burg. Bruins Slotsingel 15, 2403NC Alphen aan den Rijn. Je kunt dan tevens een bezoek brengen aan de natuurtuin die rondom De Veenweiden ligt. De vijver - die het afgelopen jaar een complete renovatie heeft ondergaan - is meer dan een blik waard. En het tot Klompenpad omgedoopte pad rondom het gebouw is voor de kleinste bezoekers een ware verrassing. 


Stuur een agendapunt in

Meer agendapunten

4 augustus 2023 – 11 december 2023 Lida Plomp Kunstwerken
Cursus schilderen

Cursus schilderen bij Lida Plomp

26 september 2023 – 9 januari 2024 Bibliotheek Rijn en Venen
Klimaatcursus 'De groene verandering'

Wil jij meer weten over klimaatverandering en de positieve impact die jij kunt hebben op het klimaat? Met de IVN Klimaatcursus leer je over de wisselwerking tussen mens en klimaat en ontwikkel je een persoonlijke actieplan, waarmee je het geleerde meteen kunt omzetten in de praktijk.

27 oktober 2023 – 29 november 2023
Nieuwe expositie in Galerie Alphen Art

Expositie met schilderijen, foto's, keramiek, glaskunst en reliëfcomposities.

30 oktober 2023 – 13 december 2023
Schilderen bij Petra van der Made

Tekenen en schilderen bij Petra van der Made.

29 november 2023 om 10:00 – 23:59 Maggie Blue
29 november 2023 – 7 december 2023 Castellum Theater & Film
CinePlus: Une Année Difficile

Une année difficile is de nieuwe film van de makers van Intouchables en Hors Normes. Satirisch en hoopvol.