Alphens EV

Van panfluit tot pilum: Houten voorwerpen uit Romeins Velsen.

  • , ,
  • dinsdag 13 december 2022 om 20:00 – 22:00

Kom jij ook naar de lezing bij museumpark Archeon?

De lezing:

Aan de oever van het Oer-IJ werd omstreeks 15 na Chr. een Romeins fort met haven gebouwd. De archeologische resten hiervan zijn vanaf de jaren ’70 tot ’90 van de vorige eeuw opgegraven door leden van de archeologische werkgroep Velsen en van de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie (AWN) in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Het opmerkelijke aan de vindplaats is de hoeveelheid organische vondsten, met name van hout, die in de gunstige conserverende omstandigheden bewaard is gebleven. Uit onder andere het havenbekken en de waterputten zijn houten voorwerpen verzameld die ons een beeld geven van het alledaagse leven van de fort bewoners, hun contacten met anderen en van de leefomgeving rondom het fort.

Dankzij recent onderzoek aan de houten voorwerpen hebben we nu meer kennis van hun specifieke functie, de gebruikte houtsoorten en de voorkeur en als het gaat om de toepassing van specifieke soorten, en over het ambachtelijke kennisniveau van de houtbewerkers. Een gevonden houten panfluit en een staf van een centurio behoren tot de grote verrassingen van dit onderzoek.

Silke Lange werkt als archeoloog en houtspecialist bij het onderzoeksbureau BIAX voor biologische archeologie en landschapsreconstructie in Zaandam. Zij heeft archeologie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en zich tijdens haar studie in de materiaalgroep hout verdiept.

Zij is ook voorzitter van de Stichting WOODAN, een online platform voor hout vondsten uit archeologische contexten.

Bestel een gratis kaartje via de website.


Stuur een agendapunt in

Meer agendapunten

14 februari 2022 – 14 februari 2023 Sagenn Educatie B.V.
Gratis Cursussen

Kosteloos je schrijf-, lees- of rekenvaardigheden verbeteren? Dan ben je bij Sagènn op het juiste adres!

4 oktober 2022 – 2 mei 2023 Theater Castellum
Pubquiz

Hoedje op, hoedje af, sportvragen, actualiteiten, plaatjesrondes; de Pubquiz staat garant voor een vrolijke, afwisselende en spannende avond! 

6 januari 2023 – 17 februari 2023 Bibliotheek Rijn en Venen
Expositie Schilderijen Marco Stad

Marco Stad exposeert van 6 januari t/m 10 februari zijn kleurrijke schilderijen op de eerste etage van Bibliotheek Alphen-Centrum.

24 januari 2023 – 14 februari 2023 Bibliotheek Rijn en Venen
Beatmakers

Wil jij goeie beats kunnen maken? Ben je een muziekliefhebber? Doe dan mee met deze workshop en leer van professionals hoe je een strakke beat maakt.

27 januari 2023 – 29 oktober 2024 Maggie Blue
1 februari 2023 – 31 december 2023 Stichting Gilde Alphen aan den Rijn
Stadswandelingen centrum Alphen aan den Rijn

Interessante verhalen over Alphen door de stadsgidsen van het Gilde.