Lezing Vogeltrek (dinsdag 27-09)

Twee keer per jaar voltrekt zich in vogelland een bijzonder fenomeen: de trek. Wilt u meer weten over het waarom van de vogeltrek en de gevaren onderweg? Kom dan naar de lezing die IVN organiseert op dinsdag 27 september in Bezoekerscentrum De Veenweiden, Burgemeester Bruins Slotsingel 15, Alphen a/d Rijn (Zegerslootgebied, omgeving Pannenkoekenboerderij). Starttijd is 19:30 uur. Kosten: € 4 voor IVN-leden, € 6 voor niet-leden. Graag aanmelden via lezingenivnalphen@gmail.com.

In het najaar trekken veel vogels van noord naar zuid (en in het voorjaar van zuid naar noord). We weten steeds meer over het hoe en waarom van deze massale verplaatsing. Dacht men vroeger dat zwaluwen in modderpoelen de winter doorbrachten, nu weten we dankzij moderne technieken veel meer over hun ware winterkwartieren. Maar nog niet alle raadsels zijn opgelost! Zo zijn er vogelsoorten die gigantische afstanden afleggen, terwijl andere soorten niet verder trekken dan de vorstgrens.

Welke speciale aanpassingen doen vogels?

In de lezing wordt ook ingegaan op de klimaatverandering en de speciale aanpassingen die vogels in staat stellen de trek tot een goed einde te brengen. Laat u verrassen door de bijzondere prestaties die vogels leveren tijdens de trek en geniet alvast van de soorten die binnenkort weer ons land opzoeken om hier de winter door te brengen.

IVN: Instituut Voor Natuureducatie

IVN, instituut voor natuureducatie, verbindt mens en natuur. We laten jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen we met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal.


Stuur een agendapunt in

Meer agendapunten

1 februari 2022 – 31 december 2022 Stichting Gilde Alphen aan den Rijn
Stadswandelingen centrum Alphen a/d Rijn

De stadsgidsen van het Gilde staan het hele jaar voor u klaar om interessante- en leuke verhalen over Alphen te vertellen.

14 februari 2022 – 14 februari 2023 Sagenn Educatie B.V.
Gratis Cursussen

Kosteloos je schrijf-, lees- of rekenvaardigheden verbeteren? Dan ben je bij Sagènn op het juiste adres!

9 juli 2022 – 16 oktober 2022 Bezoekerscentrum De Veenweiden
Uitbundige bloemenpracht in Bezoekerscentrum De Veenweiden

Tijdens de zomermaanden inclusief september bloeit het Bezoekerscentrum De Veenweiden als nooit tevoren. Tijdens de expositie ‘Bloemenpracht’ van de uit Oegstgeest afkomstige Truus Serdijn is er een ware explosie van kleuren te zien. Mede geïnspireerd door deze bloemenpracht, laat Adrie Zaalberg haar glasobjecten voor binnen en buiten zien. De exposities worden geopend op zaterdag 9 juli en duren tot half oktober.  

1 september 2022 – 3 oktober 2022 Bibliotheek Rijn en Venen
Expositie Romeinen (Atelier Verfstreken)

Atelier Verfstreken exposeert van 1 september t/m 2 oktober met tekeningen en schilderijen rond het thema De Romeinse Limes. Het verhaal van de Romeinen, dat de kunstenaars inspireerde tot het maken van hun kunstwerken wordt verteld in een boeiende audiotour, te raadplegen via QR codes.

3 september 2022 – 5 oktober 2022
Expositie "Ode aan het landschap" in Galerie Alphen Art

Kom jij ook naar de Expositie Ode aan het landschap?  

3 september 2022 – 1 oktober 2022 Atelier Verfstreken
Romeinse fotoportretten Atelier Verfstreken met een verhaal.

Sprekende Romeinse fotoportretten van Atelier Verfstreken vertellen een boeiend verhaal.