Allemaal Alphenaren: Maurice Berkhout

Maurice Berkhout (39). Geboren en getogen in Leiden. Werkte als verpleegkundige in de ziekenboeg van de Scheveningse gevangenis. Kwam via Justitie terecht in de drugsopvang. Verhuisde in 1999 van Leiderdorp naar Alphen aan den Rijn. Was bij Alphen Eagles coach van het American Flag Footballteam (jeugd van 8 tot 13 jaar). Werd in november 2012 met ‘zijn’ team Nederlands kampioen. Verschilde van mening met het bestuur van de Alphen Eagles die volgens hem meer prioriteit gaven aan de seniorteams. Wandelt veel met de wijkagent. Coacht politiemensen in communicatie en handelen bij psychiatrische incidenten. Maurice Berkhout, gepassioneerd mens die zich inzet voor een samenleving waar mensen de dialoog verkiezen boven de monoloog en elkaar met wederzijds respect behandelen.

„Passie is mijn kracht en mijn valkuil.” Ik laat de woorden op me inwerken en denk: „Goh het lijkt wel of ik bij een managementcursus ben beland.” Maar mijn vooroordeel smelt als sneeuw voor de zon als Maurice uitlegt dat hij direct en vol gaat voor de dingen die zijn interesse hebben, maar net zo direct en snel loslaat als de uitdaging is verdwenen. Een feest van herkenning. „In 1999 verhuisden we van Leiderdorp naar Alphen aan den Rijn. Vanwege mijn schoonmoeder.” Maurice wacht mijn reactie af. „Oh”, zeg ik voorzichtig verbaast reagerend op deze onverwachte ontboezeming. „Ja, ze paste op een en later op onze beide jongens dus was verhuizen naar Alphen het meest voor de hand liggend.” Opnieuw zijn afwachtende blik. „ Ja, dat is ook een mogelijkheid.” Goeie actie van de coach Berkhout, ik ben uit positie gespeeld.

Wielrennen is een van zijn hobby’s. „Ik ben huis-tuin en keuken wielrenner”, is zijn statuskwalificatie. „Tijdens een afdaling op de Mont Ventoux ben ik gevallen”, vervolgt hij zijn verhaal in dezelfde adem. „Gebroken sleutelbeen, ribben en klaplong frozen shoulder, fysiotherapie, je kent dat wel.” Bij de fysio zag hij een folder over American Football. Zijn jongens werden ook enthousiast voor het spelletje gingen bij Alphen Eagles Flag Football spelen. „Flag Football is non contact American Football. Ze dragen linten aan een riem om hun middel. Wie een lint van de riem van een tegenspeler trekt, ‘tackelt’ die tegenspeler. Flag footballplayers dragen geen helmen, want ze worden niet tegen de grond gewerkt. Het gaat vooral om de ontwikkeling van inzicht, snelheid en behendigheid. Eigenlijk ben ik geen goede coach, ik ben meer van het gedoe om de wedstrijd heen, de organisatie en coördinatie.” Iets te bescheiden, want het Flagteam van Alphen Eagels werd met op 11 november 2012 Nederlands kampioen. Een prestatie die volgens Maurice onvoldoende door het bestuur van de Alphen Eagels werd gewaardeerd.

Over de overeenkomsten tussen zijn werk in de psychiatrie en zijn periode als coach is hij kort en duidelijk. „Communicatie!” Bij ‘zijn’ Flagteam was communicatie tussen spelers, ouders, coach en bestuur het sleutelwoord. In de psychiatrie is communicatie tussen patiënten, behandelaren, familie, vrienden, kennissen, mantelzorgers, maar ook met de buurt van levensbelang. Samen met het team van kliniek Rijnaarde aan de Noorderkeerkring, werkten Maurice Berkhout en zijn collega Peter van Binsbergen in het project ‘Gastvrije Zorg’ succesvol aan terugdringen van separatie, het tijdelijk afzonderen van patiënten in gesloten ruimten om hen vanuit de waan terug te brengen in de werkelijkheid. „Er zijn meer manieren dan separatie

alleen om dat doel te bereiken.” Maurice Berkhout, Peter van Binsbergen een team van psychiatrisch deskundigen, de lokale clienten- en familieraad investeerden daar met succes in het denken en handelen van separatie. Zijn werk als coördinator van GGZ Kliniek Rijnaarde was al uitdagend, na invoering van veranderingen in de zorg en de participatiewetgeving werd het alleen maar nog uitdagender. Zorgverzekeraars stellen hogere kwaliteitseisen. Gemeentes, nu onder andere verantwoordelijk voor toekenning van budgetten, ook in de psychiatrische zorg, begroten zo scherp dat het de vraag is of de zorg op alle fronten nog wel voldoet aan de menselijke maat. „Voor de invoering van de veranderingen kenden we opvang, kort en langer durende zorg.” Zoals het Zegerkwartier een unieke woonvorm in Alphen voor mensen met een psychische ziekte die in de ‘normale’ maatschappij niet zouden kunnen overleven. Maurice neemt me mee in de veranderingen van de geestelijke gezondheidszorg na 1 januari 2015. Kliniek Rijnaarde werd HIC, een High Intensive Care, een verpleegunit waar mensen in een psychische crisis al dan niet gedwongen worden opgenomen. Na een verblijf van maximaal 28 dagen stromen ze, indien noodzakelijk, door naar Medium Care waar ze verder worden behandeld en begeleid om na maximaal 6 weken weer terug naar huis te gaan. Begeleid wonen betekent nu dat psychiatrische patiënten in hun thuisomgeving worden bezocht door wijkteams waarin alle disciplines in de zorgketen vertegenwoordigd zijn. Veranderingen die het werk in de psychiatrie wel uitdagender hebben gemaakt, maar de effectiviteit moet nog blijken. Of GGZ medewerkers hun werk ook leuker zijn gaan vinden, daar laat Maurice Berkhout zich niet over uit.

Dat de samenleving met de veranderingen, worstelt blijkt als Maurice vertelt dat hij politiemensen leert over effectieve samenwerking tussen GGZ medewerkers en politieagenten. Hoe benader je psychotische mensen het best? Hoe kun je het beste handelen om de controle over hun optreden te houden? „Hoe ik in dat circuit verzeilde? De wijkagent en ik hebben een gezamenlijke passie; wandelen.” Maurice vertelt van zijn wandelingen met wijkagent Bert Vitters. „Wist je dat politiemensen soms wel driekwart van hun tijd aan incidenten met psychisch verwarde mensen besteden?” Hij kreeg de gelegenheid om zijn kennis, vaardigheden en ervaring over te dragen aan politiemensen. „Voor hen is dat een minder bekend terrein. Zij zijn niet opgeleid in psychiatrie. Maar als ze bij een psychiatrisch incident worden geroepen, verwacht het publiek wel adequaat handelen.” Ook in de psychiatrie blijkt, net als bij American Flag football, de kunst van communicatie van onschatbare waarde. „Als wij in onze communicatie compassie tonen, elkaar met wederzijds respect behandelen en in dialoog met elkaar blijven creëren we kansen”, aldus Maurice Berkhout, een Alphenaar en gepassioneerd mens die zich inzet voor een samenleving waar mensen de dialoog verkiezen boven de monoloog en elkaar met wederzijds respect behandelen.

Dit is de tweede aflevering van een lange reeks interviews, waarmee Roelf Scholma ons kennis laat maken met "Allemaal Alphenaren". Mensen met een verhaal, mensen, die belangrijk zijn in onze samenleving, maar niet zo vaak (meer) in de schijnwerpers staan. U kunt als lezer meebeslissen met wie Roelf het gesprek aangaat en van wie u meer wilt weten. Geef uw reactie onder dit artikel en we gaan ons best doen, samen met u een prachtig en blijvend tijdsbeeld vast te leggen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.