Avifauna

Avifauna brengt met nieuw leefgebied een stukje Zuid-Amerika naar Alphen

In Avifauna wordt hard gewerkt om een gloednieuw gebied klaar te maken voor het verblijf van bijzondere dieren. Achter het Nuboso apeneiland, midden in het voor iedere Alphenaar bekende vogelpark, komt een Argentijns Cerrado. Voordat de zomervakantie begint moet dit nieuwe gebied klaar zijn.

Een Argentijnse Cerrado is een woest en ruig Zuid-Amerikaans gebied en wordt ook wel pampa of vlakte genoemd. Al is de Cerrado in Vogelpark Avifauna allesbehalve vlak. Het gebied was voorheen namelijk de Uilenberg, wat al een verhoogd gebied was. Voorheen stonden daar oude volières, maar al een hele tijd waren daar geen uilen meer. Daarom besloot Avifauna dit gebied te gaan vernieuwen.

Vogels gecombineerd met zoogdieren

Omdat het Nuboso eiland al een Zuid-Amerikaans gebied is en Avifauna op zoek was naar een nieuw leefgebied voor de Darwin nandoe’s, was de keuze om het Zuid-Amerikaans gebied door te trekken snel gemaakt. De Darwin Nandoe is een middelgrote loopvogel die niet kan vliegen. Deze diersoort leeft in de natuur samen met onder ander de vicuña’s en mara’s. Vicuña's zijn sierlijke dieren en de kleinste van alle kameelachtigen. De grote mara, ook wel Pampahaas genoemd, is een cavia-achtig knaagdier en het snelste knaagdier ter wereld.

Avifauna is al heel lang veel meer dan alleen een vogelpark. “Vogels leven in de natuur ook niet alleen met vogels. We hebben ingezet op de combinatie. Dat begon met de halfapen en later volgde de dwergapen op het Nuboso eiland, en de rode panda’s samen met de kraanvogels. Die combinatie maakt het hartstikke leuk”, vertelt Pamela Stolze, woordvoerder van Avifauna. In de Argentijnse Cerrado van Avifauna zullen dieren dus ook hun leefgebied delen.

Een combinatie van verschillende dieren dus. “Het wordt weer een ongelooflijk bijzonder gebied. Er worden allerlei vogels gecombineerd met zoogdieren, wat het tot een bijzonder stukje Zuid-Amerikaanse vlakte maakt.” Maar dat is nog niet alles. “Er komt een heel spectaculaire diersoort, namelijk reuzemiereneters.” De Darwin nandoe is al aanwezig, maar de andere dieren die op dit stukje Avifauna zullen gaan wonen komen naar het park via uitwisselingsprogramma’s die Avifauna heeft met andere dierentuinen.

Tekst gaat verder onder de foto

Argentijnse Cerrado

Zoo designer

Over hoe de Cerrado eruit komt te zien is goed nagedacht door een professionele zoo designer. “Over alles wordt nagedacht. Van vragen als ‘is het goed voor de dieren’ tot aan ‘wat is het beste zicht voor de bezoeker’. Het is veel werk, maar het resultaat is prachtig. Het is een heel bijzondere vernieuwing.”

Door de hoogteverschillen die al in het gebied zijn waren er veel mogelijkheden. Uiteindelijk is ervoor gekozen om een lange vlonder door het gebied neer te liggen waarover je als bezoeker zijnde zo het gebied in kunt wandelen. En er zijn straks twee watervallen. Stolze legt enthousiast uit: “Omdat je met hoogte kunt werken kan het water tussen de rotsen door langs de vlonder waar je op kunt lopen.” En die rotsen die zijn niet zomaar even neergelegd. “De zoo designer heeft, met de dieren in gedachte, precies nagedacht over wat de beste plek is voor elke steen.”

Voor de zomervakantie open

Er wordt nog steeds hard gewerkt aan dit nieuwe gebied, maar Avifauna hoopt dat het gebied nog vóór de zomervakantie open kan voor bezoekers. “Het is echt wel spectaculair. We kunnen eigenlijk niet wachten. Het is heel gaaf dat we op deze manier themagebieden kunnen maken, zodat het voor bezoekers ook even helemaal voelt alsof ze op een Argentijnse vlakte/pampa/cerrado zijn. Dat gevoel willen we op onze bezoekers overbrengen. En als ik de ontwikkelingen zo zie gaat dat helemaal goedkomen!”

Argentijnse Cerrado


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.