Josh Walet

Celstraf en rijontzegging voor Alphenaar (20) die met 170 km/u door Alphen scheurde

De Haagse rechtbank heeft een 20-jarige Alphenaar veroordeeld tot een celstraf en een rijverbod van één jaar. De Alphenaar is veroordeeld voor de ‘dollemansrit’ die hij in januari maakte, waarbij hij met 170 km/u door woonwijken en smalle straten scheurde.  

Het is zaterdagavond 15 januari 2022 als twee agenten zien hoe een automobilist in de Elzenstraat te Alphen aan den Rijn een lachgasballon aan zijn lippen zet. Omdat zij de bestuurder wilden controleren gaven ze hem een stopteken. De 20-jarige Alphenaar negeerde het stopteken en ging er op hoge snelheid vandoor. Wat volgde was een levensgevaarlijke achtervolging door woonwijken en nauwe straten. Ook tegen het verkeer in. Eén persoon wist te ontkomen door op zij te springen.

Crash en vluchtpoging

Eén van de politiewagens crashte tijdens de achtervolging tegen een lantaarnpaal op de Leidse Schouw. De achtervolging ging uiteindelijk via de Koningin Maximabrug richting Koudekerk. Onderweg zou de verdachte zelfs een snelheid van 170 km/u hebben aangetikt. Toen de auto tot stilstand kwam in Koudekerk, sloeg de verdachte op de vlucht. Niet veel later werd hij aangehouden op bedrijventerrein Hoogewaard.

De Alphenaar bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Rondom de auto waar de verdachte zijn ‘dollemansrit’ in maakte, vond de politie ook drugs: 5,5 gram heroïne en 3 gram cocaïne. De verdachte had ook een telefoon op zak. Deze zou hij gebruiken voor het treffen van voorbereidingen voor het dealen van harddrugs.

Celstraf en rijontzegging

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een celstraf van 1,5 jaar en een rijontzegging van een jaar. Daar ging de Haagse rechtbank maar deels in mee. Gezien de opgelegde straffen in soortgelijke zaken veroordeelde de rechter de 20-jarige Alphenaar tot een celstraf van één jaar, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Daarnaast mag hij één jaar lang niet rijden en moet hij € 500 smartengeld aan de twee agenten betalen die in de gecrashte auto zaten.

Achtervolging politie crash


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Stadsdichter vandaag 09:47

Hittegolf: een gedicht van de Alphense stadsdichter

Deze zomer deelt stadsdichter Lars Ferwerda elke week een gedicht. Het thema? Dat is uiteraard Alphen aan den Rijn. Zo maak jij op een andere manier kennis met onze woonplaats. Dit keer: de Zegerplas.

Weer in Alphen gisteren 14:12

Komend weekend veel vallende sterren te zien

Je hebt er vast wel eens van gehoord, vallende sterren! Kleine lichtflitsjes die met hoge snelheid door de lucht, de ene feller en groter dan de ander. Deze vallende sterren worden veroorzaakt door stofdeeltjes uit de ruimte die met hoge snelheid de dampkring van onze Aarde binnendringen, en vervolgens opbranden. Met als gevolg, een lichtflits! 

Advertorial Overige gisteren 11:08

Bramsoosboot wegens succes herhaald

Genieten op het water met een overheerlijk frietje? Dat kan! Brugwachtertje aan den Rijn en Overbuurman Bram Ladage varen opnieuw met de BramSoosboot.