Parkvilla
Advertorial Kunst en Cultuur

Cultuurcoaches verbinden inwoners Alphen aan den Rijn

De cultuurcoaches van Parkvilla en Kwadraad maatschappelijk werk hebben de handen ineen geslagen om samen het project ‘Mijn Beeldende Ik’ te ontwikkelen. In vier creatieve workshops beeldende vorming zijn deelnemers aan de slag gegaan met het thema zelfbeeld.

De workshops waren bestemd voor inwoners van Alphen aan den Rijn die behoren tot de doelgroep van de Participatiewet. Tijdens de workshops ging het om jezelf durven laten zien, gezien worden, zelfvertrouwen ontwikkelen en talentontwikkeling. Vanaf 18 mei is er een expositie van het werk te bewonderen in de foyer van Parkvilla.

Cultuurcoaches werken aan het verbinden van de inwoners van Alphen aan den Rijn met cultuur als middel, zodat inwoners een gezonder, actiever en socialer leven krijgen. Vanuit de gemeentelijke cultuurvisie dragen de cultuurcoaches concreet bij aan de volgende ontwikkelingen: kennismaken met cultuur, een aantrekkelijk woon- en leefklimaat door culturele bloei, sterker door samenwerking. Cultuur is een positief middel voor het versterken van de participatie en (re)integratie van inwoners, leefbaarheid in wijken en het tegengaan van eenzaamheid.

Inmiddels zijn de cultuurcoaches bijna een jaar actief in de verschillende gebieden. Iedere cultuurcoach heeft naast een eigen expertise ook een eigen gebied binnen de gemeente onder haar hoede.

Projecten

Een succesvol project was Op avontuur in Boskoop. Doel was de bewoners laten zien wat er aan mooie cultuur in de eigen omgeving te vinden is. Deze avonturen gaan de cultuurcoaches de komende tijd voortzetten. Op dit moment werken ze aan een Op avontuur in Alphen West. Een ander succesvol project is een samenwerking met het Jeugdtheaterhuis, waarbij een voorstelling door jongeren langs een aantal zorginstelling in de gemeente reisde.

De cultuurcoaches hebben projecten voor alle leeftijden. Belangrijkste gegeven is dat de coaches de deelnemers van een activiteit door middel van cultuur stimuleren om zichzelf te ontwikkelen. Dit kan zijn door eenzame ouderen uit hun isolement te halen door deelname aan een activiteit. Maar het kan ook juist zijn om jongere kinderen een beeld te geven wat er allemaal mogelijk is met talenten die zij door de activiteiten van de cultuurcoaches ontdekken.


Meer nieuws

Advertorial JA in de Horeca vandaag 16:04

Tim (23) zegt JA in de Horeca: “Het voelt als vakantie in Alphen”

Als 14-jarig jongetje begon Tim bij Wet ’n Wild met een ‘snuffelstage’. Nu, negen jaar later, heeft hij zich opgewerkt tot restaurant manager. “Een hele nieuwe uitdaging, een andere rol, maar ik zal ook altijd op de vloer blijven.”

Kinderburgemeester vandaag 13:42

Lied met videoclip ‘Praat erover’ om pesten tegen te gaan

Elk jaar krijgt de Alphense kinderraad een budget van € 10.000. De kinderraad heeft het budget dit jaar besteed aan een campagne om pesten in Alphen aan den Rijn tegen te gaan. Het lied ‘Praat erover’ is nu officieel gelanceerd, met een videoclip.