Museumpark Archeon

Dit is de winnaar van de Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs 2022

Zaterdag 17 september werd om 10:00 uur in de Romeinse Herberg van Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs uitgereikt door wethouder Gert-Jan Schotanus, de voorzitter van de jury Hubert Slings en Archeon directeur Jack Veldman.

Voor de toekenning van de Archeon Thea Beckmanprijs zoekt de jury elk jaar naar goed geschreven verhalen die een overtuigende historische insteek hebben. “Als jury constateren we met genoegen dat we niet de enigen zijn die schrijfkwaliteit op waarde weten te schatten. De vijf genomineerde boeken bieden stuk voor stuk mooie en meeslepende historische verhalen, goed verteld en naar het oordeel van de jury aantrekkelijk voor de doelgroep.” 

Onder de criteria die de jury heeft toegepast, is een gelijkwaardige rol weggelegd voor literaire kwaliteit en historische zeggingskracht. De overtuigingskracht waarmee het verhaal historisch ingebed is, weegt zwaar mee in de beoordeling. 

De genomineerden 2022 (auteur - titel - uitgeverij):  

  • Linda Dielemans – Het lied van de vreemdeling – Uitgeverij Leopold
  • Annet Huizing – Het Pungelhuis – Uitgeverij Lemniscaat
  • Martine Letterie – Waarom de maan verdwijnt  – Uitgeverij Leopold
  • Christine Linneweever – Altijd vluchten – Uitgeverij Kluitman
  • Jeska Verstegen – Ik zal je bewaren – Uitgeverij Querido

Bij deze vijf titels werden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Deze werden zaterdag bij de uitreiking gepresenteerd. Er zijn ook lessuggesties bij de vijf boeken van de shortlist beschikbaar voor het onderwijs.

Jury

De jury van de Archeon Thea Beckmanprijs bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Liselotte Dessauvagie, Inge Mooiman, Rutger van Driel, Monique Veldman en Moniek Warmer. Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury, bestaande uit twaalf enthousiaste lezers onder begeleiding van schrijfster Marte Jongbloed. 

De kinderjury heeft op zaterdag 3 september een supergeheime vergadering gehad in de bibliotheek in het Eemhuis te Amersfoort, waar zij de gelezen boeken hebben besproken en hun Jonge Beckman winnaar hebben gekozen, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 1.000. 

De Archeon Thea Beckman en Jonge Beckman winnaar is…

Na rijp beraad heeft de jury besloten één van de genomineerden tot winnaar van de Archeon Thea Beckmanprijs uit te roepen. De jury heeft besloten de Thea Beckmanprijs 2022 toe te kennen aan Het Pungelhuis van Annet Huizing van Uitgeverij Lemniscaat. De juryleden van de Jonge Beckmanprijs hebben ook Annet Huizing met haar boek Het Pungelhuis bekroond tot winnaar van de Archeon Jonge Beckmanprijs 2022. De prijs is een geldbedrag van € 1.500.

Annet Huizing – Het Pungelhuis, Uitgeverij Lemniscaat

Puber Ole keert met zijn vader terug naar het huis van zijn opa in de Brabantse bossen, vlakbij de grens met België. Maar Ole wist tot voor kort niet eens dat hij een opa had. Volgens Ole’s vader omdat hij een vreselijke man was. Omdat ze het verwaarloosde huis niet verkocht krijgen, gaan Ole en zijn vader er maar wonen, terwijl zijn moeder 100 dagen naar Tibet op retraite is. Op zijn nieuwe school raakt Ole bevriend met de Poolse Anastazja en samen gaan ze op onderzoek uit. Zo ontdekt Ole waarom zijn vader niets meer met zijn eigen vader, Ole’s  opa, te maken wilde hebben. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw woedde er een hevige strijd tussen botersmokkelaars en commiezen (douanebeambten). Het Brabantse huis, het Pungelhuis, en zijn opa blijken daarin een cruciale en heftige rol gespeeld te hebben.
De animatie bij Het Pungelhuis is gemaakt door Femke Hemelaar, student van de Willem de Kooning Academie.

Bekijk het volledige juryrapport op www.archeon.nl/nl/archeon-thea-beckmanprijs.html 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.