Coronel Dakar

Marathonetappe levert Tim en Tom Coronel winst op

Op jezelf aangewezen kunnen zijn in de Dakar, en weten hoe je zuinig met het materiaal omgaat, is belangrijk in de marathonetappe. Als er iets is wat Tim en Tom Coronel de afgelopen jaren hebben geleerd, is het dat. Onder meer die ervaring heeft de broers in de marathonetappe – de combinatie van etappe 7 en 8, zonder service in het bivak – veel gebracht. Drie plaatsen winst in het klassement bijvoorbeeld, waarin ze nu 27e staan.

Tim en Tom kennen het klappen van de zweep zo zachtjes aan wel. En ze weten dus ook wat de valstrikken zijn die de samenstellers van de route doelbewust neerleggen. “Ze proberen je te desoriënteren en te verleiden de auto te slopen op de stenen en rotsen”, doceert Tim na aankomst in het bivak van Neom na de achtste etappe. “Je moet dan echt het geduld kunnen opbrengen om niet te hard te gaan, anders rijd je op z’n minst de banden kapot.”

Het was serieus lastig in de 375 km lange proef van Sakaka naar Neom. Niet alleen wat de omgeving betreft, ook wat navigatie betreft. “Ze hadden de waypoints heel sneaky op lastig te bereiken plaatsen gelegd”, zegt Tom. “Maar wij zijn daar redelijk goed doorheen gerold.”

Alphenaar Tim complimenteert zijn broer met het navigatiewerk. “Doordat Tom zo goed navigeert, kan ik op snelheid blijven. Het geeft zoveel vertrouwen als dat goed gaat. Het scheelt ook veel dat de auto zich zo goed houdt, dat we ‘m niet te veel pijn doen. Dan durven we ook meer risico’s te nemen.” Tom: “Er flikkert niks af, we horen geen rare geluiden, het voelt gewoon goed. Dan kan ik ook tegen Tim zeggen: ‘Ga maar wat harder’. Twee keer moest ik zeggen dat hij even een tandje terug moest, omdat we iets te hard gingen naar mijn gevoel. Eén keer toen we in het stof reden, één keer toen de auto begon te springen in het ruige terrein.”

Tekst loopt door onder de foto

Coronel Stage 8 Dakar Rally 2021.jpg

Twee keer zijn de broers even kort gestopt, om een SRT overeind te zetten die op zijn kant lag en bij een auto die een band nodig had. “Maar dat was een andere maat, dus die konden we niet helpen”, aldus Tim. “Verder konden we lekker blijven rollen. Het was mooi, in het zand, tussen de rotsen door, van duintopje naar duintopje. Fantastische proeven hoor, echt Dakarwaardig.”

Na twee etappes met klasseringen als 25e mogen de monteurs zich in Neom weer over The Beast buigen, maar meer dan ‘een kleine beurt’ is er volgens Tom niet nodig. “We hebben niks kapot gemaakt. Zowel wij als The Beast zijn klaar voor de volgende ronde, een lus in de buurt van Neom. Als het weer zo’n mooie omgeving is als het vandaag was… We zijn bevoorrechte mensen.”

De 43e editie van de Dakar Rally vindt plaats van 3 tot en met 15 januari 2021. RTL 7 doet tot en met zaterdag 16 januari dagelijks om 22:30 uur verslag van Dakar 2021. Tim en Tom doen mee met de #Beast347 4.0. Voor Tim is het zijn 13e Dakar.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens.nl Magazine gisteren 14:43

Vrijwilliger Arry Zwaan: ‘’Het is een uit de hand gelopen hobby’’

Elke vereniging heeft ze: de duizendpoten waarvan het werk dat ze doen voor de club niet altijd direct zichtbaar is. Ze zijn de ‘Haarlemmerolie’ voor de club en dus vrijwel onmisbaar. Een lichtend voorbeeld daarvan is ARC’er Arry Zwaan. Ik spreek hem in mei, als hij ‘dienst’ heeft om de organisatie rond de eerste trainingen in coronatijd te regelen.

Romeinen gisteren 11:59

ROMEINEN Caligae

De Romeinen hadden een traditie in leer bewerken die tot op de dag van vandaag grotendeels hetzelfde is gebleven. Het leer werd gelooid en geverfd. Schoenen, laarzen en slippers waren kleurrijk, rijkelijk gedecoreerd en stevig.

Weer in Alphen 16 jan. 2021 18:27

Alphen kleurt langzaam wit

De eerste sneeuw van het jaar is gevallen. In de loop van de middag dwarrelden de eerste sneeuwvlokken naar beneden en sindsdien kleurt Alphen langzaam steeds witter. En dat levert mooie plaatjes op!

Alphens.nl Magazine 16 jan. 2021 15:54

Vrijwilliger Willem Versteeg: ‘’Dat virus draag je altijd met je mee’’

Geboren in Den Haag in een familie waar vrijwel iedereen in dienst was van de telefoondienst. Zijn lidmaatschap van een toneelvereniging bracht hem eigenlijk naar Alphen en voetbaldier als hij was zocht hij, omdat hij zaterdag werkte, een zondagsclub. Zo kwam hij bij Alphense Boys. De rest is geschiedenis. Dit is het verhaal van Willem Versteeg, een vrijwilliger pur sang.