Tien jaar na het Ridderhofdrama: “Het verdriet zal er altijd zijn”

Ieder jaar wordt er op 9 april stilgestaan bij het drama dat zich op 9 april 2011 voltrok in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen. Vandaag is het tien jaar geleden. Burgemeester Liesbeth Spies staat stil bij dit trieste tweede lustrum.

Tien jaar geleden begon 9 april als een heel gewone zaterdag. Toen de zon die avond onderging, zou het leven voor veel mensen nooit meer hetzelfde zijn. In drie minuten voltrok zich een drama dat tot op dat moment onvoorstelbaar had geleken in ons Alphen aan den Rijn. Drie minuten die een eeuwigheid duurden, en die voor sommigen nooit echt voorbij gaan.

Nu dit trieste tweede lustrum is aangebroken, zullen diverse kranten en tv-programma’s er aandacht aan besteden. Voor de een voelt dit als een blijk van erkenning: ze zijn ons niet vergeten. De ander kijkt er liever van weg, omdat er wonden worden opengereten die nooit volledig geheeld zijn.

In de afgelopen tien jaar hebben we geleerd dat dit verdriet verschillende gedaanten kan aannemen. Betrokkenen worstelen met woede en eenzaamheid, waar anderen meer berusting voelen en de draad van hun leven weer hebben opgepakt. Welke vorm deze ingrijpende gebeurtenis ook heeft gekregen, zij heeft levens getekend of zelfs bruut beëindigd. Dat verdriet zal er altijd zijn, en ook wie er niet bij was, kan het invoelen en erkennen.

Nu de coronacrisis ons weerhoudt van een gezamenlijke herdenking, staan we ieder op onze eigen manier stil bij deze dag. Het monument bij de Ridderhof is het blijvende ontmoetingspunt voor alle herinneringen, vandaag en alle dagen. Het wordt, zoals ieder jaar, omhuld door de bloesempracht van de magnolia. Verdriet en hoop komen hier bij elkaar; het verleden krijgt er een plek, maar ook de toekomst mag er zijn, als een uitnodiging om voorbij die ene zwarte dag te leven.

Voor al die mensen, bij wie die zaterdag in hun ziel gekerfd staat, is dat misschien een troost. Dat er naast het verdriet ook licht bestaat, en dat de liefde voor het leven het trauma van deze gewelddadige dood kan verzachten. Liesbeth List zong er destijds over tijdens de eerste herdenking, en nu zij er zelf ook niet meer is, blijven we haar woorden van troost herhalen. Op deze dag wens ik alle betrokkenen moed, sterkte en veerkracht.

Burgemeester Liesbeth Spies


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen vandaag 11:59

ROMEINEN Zadel

De Romeinse cavalerie was niet in het minst zo succesvol, omdat de berijders van de pony’s uitstekende goed getrainde ruiters waren. Daarnaast werd een Romeins cavaleriepaard vakkundig opgezadeld met een stevig zadel en een degelijk hoofdstel.

Verkeer en vervoer gisteren 17:23

Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.