Tien jaar na het Ridderhofdrama: “Het verdriet zal er altijd zijn”

Ieder jaar wordt er op 9 april stilgestaan bij het drama dat zich op 9 april 2011 voltrok in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen. Vandaag is het tien jaar geleden. Burgemeester Liesbeth Spies staat stil bij dit trieste tweede lustrum.

Tien jaar geleden begon 9 april als een heel gewone zaterdag. Toen de zon die avond onderging, zou het leven voor veel mensen nooit meer hetzelfde zijn. In drie minuten voltrok zich een drama dat tot op dat moment onvoorstelbaar had geleken in ons Alphen aan den Rijn. Drie minuten die een eeuwigheid duurden, en die voor sommigen nooit echt voorbij gaan.

Nu dit trieste tweede lustrum is aangebroken, zullen diverse kranten en tv-programma’s er aandacht aan besteden. Voor de een voelt dit als een blijk van erkenning: ze zijn ons niet vergeten. De ander kijkt er liever van weg, omdat er wonden worden opengereten die nooit volledig geheeld zijn.

In de afgelopen tien jaar hebben we geleerd dat dit verdriet verschillende gedaanten kan aannemen. Betrokkenen worstelen met woede en eenzaamheid, waar anderen meer berusting voelen en de draad van hun leven weer hebben opgepakt. Welke vorm deze ingrijpende gebeurtenis ook heeft gekregen, zij heeft levens getekend of zelfs bruut beëindigd. Dat verdriet zal er altijd zijn, en ook wie er niet bij was, kan het invoelen en erkennen.

Nu de coronacrisis ons weerhoudt van een gezamenlijke herdenking, staan we ieder op onze eigen manier stil bij deze dag. Het monument bij de Ridderhof is het blijvende ontmoetingspunt voor alle herinneringen, vandaag en alle dagen. Het wordt, zoals ieder jaar, omhuld door de bloesempracht van de magnolia. Verdriet en hoop komen hier bij elkaar; het verleden krijgt er een plek, maar ook de toekomst mag er zijn, als een uitnodiging om voorbij die ene zwarte dag te leven.

Voor al die mensen, bij wie die zaterdag in hun ziel gekerfd staat, is dat misschien een troost. Dat er naast het verdriet ook licht bestaat, en dat de liefde voor het leven het trauma van deze gewelddadige dood kan verzachten. Liesbeth List zong er destijds over tijdens de eerste herdenking, en nu zij er zelf ook niet meer is, blijven we haar woorden van troost herhalen. Op deze dag wens ik alle betrokkenen moed, sterkte en veerkracht.

Burgemeester Liesbeth Spies


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winactie Sport vandaag 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!

Politie en handhaving vandaag 15:17

Jongen mishandeld op de Willemstraat

Gisteren, rond 15:30 uur, kreeg de politie Alphen aan den Rijn een melding van een mishandeling op de Willemstraat. Een jongen wilde daar gaan voetballen met zijn jongere broertje, toen een groep van tien jongens ook interesse toonde om mee te doen. Helaas namen zij echter de bal af en renden ermee weg. Toen de jongen zijn bal terug wilde halen, werd hij door vijf van deze jongens in elkaar geslagen.

Politie en handhaving vandaag 14:20

Politie onderzoekt inbraak op de Watermunt in Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 19 april, omstreeks 20:15 uur, ontving de Politie Alphen aan den Rijn een melding van een inbraak op de Watermunt. De inbraak moet hebben plaatsgevonden tussen 15:00 uur en 20:15 uur. Bij aankomst bleek het hele huis overhoop te zijn gehaald, wat het op dat moment nog moeilijk maakte om precies vast te stellen wat er allemaal was weggenomen.

Overige vandaag 13:55

Teken zijn weer actief: verhoogd risico op tekenbeten

Met het stijgen van de temperatuur en de komst van het voorjaar, trekken mensen er weer op uit. Echter, deze tijd van het jaar brengt ook een verhoogd risico op tekenbeten met zich mee. Dit blijkt uit een alarmerende stijging van het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl.

Advertorial Kinderen vandaag 12:36

Kinderfilms met ontbijtbuffet in meivakantie

Parkvilla heeft drie mooie films op het programma voor verschillende leeftijden. Dieren staan centraal deze vakantie en een aantal zijn gebaseerd op populaire kinderboeken.