Josh Walet

Twee oude mannetjes - Marcel Klerks

Ik heb u nooit gekend, maar ik deel uw delen. In de estafette van het leven, staat mijn vader op uw en oma's schouders. En hij draagt mij.

Voorbij aan de hefbrug en de Zeeman fiets ik door het tunneltje heen. Mijn gedachten nemen een droomvlucht en ik zie een zwart-witfilm zich afspelen. In Gouwsluis, waar mijn vader voor de molen speelde met een diabolo en door mijn opa in de Rijn werd gegooid voor een gratis zwemles. Hoe hij dagelijks als kind met zijn broer en zusje op en neer trok richting de Bonifaciusschool en de kerk die er aan vastgeplakt zat. In de Julianastraat zag ik mijn opa bij de Gruyter achter de toonbank staan en groette mij. Hij kende mij niet en ik kende slechts zijn verhalen.

Weer terug in de realiteit is de Julianastraat in kleur veranderd, maar veel is nog hetzelfde. Als twee oude mannetjes zitten Stevers en Odijk nog steeds op hun post. Zij hebben hier iedereen zien komen en gaan. En zelfs die Woerdman weer zien terugkomen.

Voor mij is ook 't Geveltje gebleven. Met nog steeds hetzelfde personeel en nog steeds hetzelfde interieur wat ondertussen bijna weer smaakvol is geworden. Hier at ik met mijn zus voor het eerst een kaassouflé, wat resulteerde in een goeie blaar aan mijn gehemelte. Toen ik het uitgaansleven had ontdekt, werd dit een broodje kaassouflé met pindasaus (tip!). Het was de plek voor een vette bek, voordat je weer terugging naar Querelle.

In Querelle stond je op primetime met andere tienersardientjes tegen elkaar aan en nipte je zuinig van je Hertog Jan. Haar befaamde trap, die je zo snel mogelijk omhoog rende als je favoriete nummer werd gedraaid. Dan stond je ineens in een zaaltje dat gevuld was met de geur van rook en jong zweet. Een memorabele ruimte met jassen als dweilen onder een te kleine kapstok en een nooddeur die te vaak openging, omdat er weer een klungel tegen aan stond te leunen. Dan gingen de lichten weer automatisch aan en zag je een gefronst gezicht van Eelco of Swans boven de DJ booth hangen.

In Querelle ontsnapte ik elk weekend naar het hier en nu, totdat het buiten weer licht werd en de krantenbezorgers tussen de fluitende vogels de Alphen.cc rondbrachten. Als ik het echt bont had gemaakt, dan las ik hem ook, aan de bar met een Marlboro en een bakkie van Sophie om wakker te blijven.

Maar Querelle is niet gebleven. Nu loop je hier na twee uurtjes poolen de deur uit als een voldane gast van BAR32. Het was diezelfde plek waar opa ook de deur van de Gruyter uit liep, naar rechts keek en de mensen op hun fiets met houten banden groette, net zoals hij bij mij deed toen ik even mijn ogen gesloten had.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Bikkels on Bikes: Fietsend naar Vietnam gisteren 17:03

Bikkels on Bikes: Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste meer van Hongarije. Veel Hongaren hebben hier een tweede huisje of appartement om te genieten van het water en het warme weer. Hoe is het om langs dit meer te fietsen en waarom is het zo geliefd dat gaan wij ontdekken. Het balatonmeer is zo groot, toen mijn vader vanuit Griekenland naar huis vloog met het vliegtuig op een heldere dag vertelde de piloot, als je nu uit het raam kijkt, kun je het balaton meer duidelijk zien, het grootste meer van Hongarije.

Advertorial Theater gisteren 15:45

Een spektakel vol interactie in Castellum!

Stap binnen in de wereld van Checkpoint Theater en laat je meeslepen in een ongekend spektakel dat al je zintuigen prikkelt en je hart sneller doet kloppen!

Werken gisteren 14:16

Vacatureoverzicht week 17: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Verkeer en vervoer gisteren 11:55

Afsluiting kruising Pieter Doelmanstraat voor werkzaamheden

De gemeente kondigt aan dat de kruising Pieter Doelmanstraat, in samenwerking met aannemer Dura Vermeer, vanaf 29 april tot en met 3 mei tijdelijk afgesloten zal worden voor gemotoriseerd verkeer. Deze afsluiting is nodig vanwege de noodzakelijke werkzaamheden voor het aanbrengen van een pompput en het vernieuwen van de riolering.

Advertorial Evenement gisteren 09:24

Terugkeer van Culinair Alphen? Mysterieuze posts zet geruchtenmolen in gang

Een verrassende post van Culinair Alphen, het geliefde culinaire evenement dat sinds 2017 niet meer is georganiseerd, heeft de aandacht van Alphenaren getrokken. Verschillende mysterieuze socialemediaposts verschenen op het officiële Culinair Alphen-account, slechts bestaande uit puntjes en een cryptische boodschap:

Blog Sport 26 apr. 2024 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.