Josh Walet

Van deze 50 km/u-wegen wil de Alphense Fietsersbond 30 km/u-wegen maken

De Alphense Fietsersbond maakt er geen geheim van dat ze de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom willen verlagen van 50 naar 30 km/u. Het gaat om wegen waar geen sprake is van vrijliggende fietspaden. Maar over welke wegen in Alphen aan den Rijn hebben we het dan eigenlijk?

De Fietsersbond dringt er al enkele jaren op aan om de maximumsnelheid in de bebouwde kom te verlagen van 50 naar 30 km/u. “Dat kan vooral veel ernstige ongelukken voorkomen. Het maakt voor de kwetsbare deelnemers aan het verkeer een groot verschil. Dat zijn dus fietsers, wandelaars en vooral ook kinderen”, legt Gerard Huiskamp uit namens Fietsersbond Alphen aan den Rijn en omstreken.

“Wij vragen aan de gemeente om een maximale snelheid van 30 km/u als leidend principe in de bebouwde kom te hanteren”, zegt Gerard Huiskamp namens Fietsersbond Alphen aan den Rijn en omstreken. “Een hogere maximumsnelheid kan eventueel wel blijven bestaan op enkele hoofdwegen binnen de bebouwde kom, maar alleen als er sprake is van vrijliggende fietspaden.”

Van 50 naar 30

Bij vrijliggende fietspaden is tussen de rijbaan en het fietspad een ruimte voorzien van minstens één meter. Dergelijke fietspaden zijn dus geen onderdeel van de rijbaan waar auto’s op rijden, dit in tegenstelling tot een fietsstrook. De Fietsersbond pleit er dus voor om wegen zonder vrijliggende fietspaden met spoed om te zetten naar wegen met een maximumsnelheid van 30 km/u.

Over welke wegen hebben we het dan eigenlijk? In de kern Alphen gaat het om de volgende wegen: Herenweg, Jeltje de Bosch-Kemperstraat (deels), Amerikalaan, Afrikalaan, Archeonlaan (deels), Lijsterlaan, Thorbeckestraat (deels), De Vest, Van Boetzelaerstraat, Van Lennepstraat, Poortwachter, Wever en Oude Ambacht.

In een volgende fase dienen wegen in aanmerking te komen met vrijliggende fietspaden maar met veel overstekende fietsers en wandelaars. Voorbeelden in de kern Alphen zijn de Burgemeester Bruins Slotsingel ter hoogte van de kinderboerderij, de Veldbloemweg en de Paddestoelweg (tussen Aquarijn en Veldbloemweg) omdat daar veel schoolkinderen oversteken.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.