Blog Algemeen

MINERVA Kinderboerderij

Het gedoe rond de kinderboerderij Bospark zal niemand zijn ontgaan. Voor wie het toch heeft gemist: er is meer subsidie nodig. De gemeente wil dat niet geven en het probleem oplossen door de kinderboerderij te sluiten en de hertenkamp zelf te gaan beheren.

De Stichting Alphense Kinderboerderijen (SAK) beheert drie kinderboerderijen: Bospark, Zegersloot en Boskoop. Omdat de stichting haar eigen broek niet op kan houden, is er een probleem. De gemeente vindt dat SAK zelf naar meer geld moet zoeken. Bij sponsoren, via acties en door te bezuinigen. De stichting vindt dat de gemeente meer moet bijdragen als de gemeente zo graag kinderboerderijen wil hebben. Al helemaal omdat de gemeente aanzienlijk langere openingstijden eist.

Kinderboerderijen zijn in principe van algemeen nut. Speciaal omdat de kinderen van tegenwoordig toch al denken dat melk in de fabriek wordt gemaakt.
En, dat geld zomaar uit de muur komt rollen. Nu denken de volwassen SAKkers dat laatste kennelijk ook. Een bezoek aan de kinderboerderij is namelijk gratis. Onderhoud, dierenverzorging en de rest kost echter een flinke bak geld.
Dat wringt. Daarom zijn er sponsoren en donateurs die uit de goedheid van hun hart schenking doen. Ook verdient de kinderboerderij een centje bij door dieren te verkopen, naar verluid voor de slacht. Dat mag niet meer.

Dus is er stront aan de knikker. Er is 270.000 euro nodig voor een nette begroting. De subsidie is 193.000 euro. Het verschil is wat de SAK er graag bij wil hebben aan subsidie.
De gemeente wil ondertussen kinderboerderij Bospark sluiten, dat bespaart geld. De hertenkamp blijft open en daar heeft de gemeente een kleine 37.000 euro voor nodig.

Er is een grif ondertekende petitie waarin zo'n tweeduizend inwoners aan de gemeente vragen om meer subsidie te geven en alle drie de kinderboerderijen op te houden. Ergo: een patstelling.

Een probleem is de vreemde gedachte dat 'de gemeente' alles moet betalen. Er is niets mis mee om iedere bezoeker 1 euro of desnoods 50 eurocent te laten betalen. Dat gaat het geldprobleem niet oplossen, maar alle kleine beetjes helpen.
Een ander probleem is dat 'wij' denken dat kinderboerderijen gratis moeten zijn anders komen we niet. Maar als er een sluit, lopen we wel met z'n allen te hoop.

De meeste politieke partijen vinden dat kinderboerderijen van algemeen nut zijn voor al die kinderen die denken dat de melk uit de fabriek komt en dat drumsticks nooit aan een echte kip hebben gezeten. Leerzaam dus.

Ik denk dat de kinderen al die wollige en pluizige beestjes gewoon leuk vinden. Om te aaien. Om mee te knuffelen. Om mee naar huis te nemen. Ouders zijn blij dat de beestjes moeten blijven waar ze zijn. Da’s minder werk en een stuk goedkoper dan een eigen huisdier.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.