AVV Alphen logo

AVV Alphen

AVV Alphen
Op 1 maart 1909 werd AVV "ALPHEN" opgericht. De oprichting van de AVV komt vooruit uit de fusie van RVV (Rijnlandse voetbalvereeniging) en Olympia. Beide verenigingen waren opgericht 1908. RVV was aangesloten bij de Goudse

Voetbalbond en Olympia bij de Leidse voetbalbond, maar beide clubs waren niet bepaald succesvol. En daardoor kwam het op 1 maart 1909 tot een fusie tussen beide clubs.

Onder de naam DVS (Door Vereeniging Sterk) ontstond een nieuwe vereniging. Omdat bij de Nederlandsche Voetbalbond al een club uit Rotterdam met dezelfde naam was aangesloten diende de Alphense club een andere naam te zoeken. Daar werd vervolgens niet lang over nagedacht. Het werd de Alphensche Voetbalvereeniging Alphen. Veel simpeler kon het niet.

Clubkleuren
Het bepalen van de clubkleuren nam aanmerkelijk meer tijd in beslag. Na uitvoerige discussie werd gekozen voor de kleuren zwart, oranje en wit. Begonnen werd – in de Goudse Voetbalbond – met drie teams. Van een trainer was toen nog geen sprake.

De welgestelde Alphenaar J.W. Clant, stelde aan de Hofzichtstraat een stuk grond ter beschikking en daar werden de eerste wedstrijden gespeeld. Het ging de nieuwe vereniging niet slecht en al vrij snel werd de eerste klasse van de Goudse Voetbalbond bereikt. Korte tijd later promoveerde Alphen naar de derde klasse van de Nederlandse Voetbalbond (NVB), de voorloper van de KNVB.

In die tijd verhuisde de club naar een terrein aan de Van Boetzelaerstraat. Door het uitgeven van obligaties ter waarde van 25 gulden, kon "ALPHEN in 1917, als eerste club van de Rijnstreek een tribune op haar terrein neerzetten. Dit geldt als een van de hoogtepunten in de clubgeschiedenis.

Het bouwwerk bleek echter niet alleen tegen alle weersinvloeden bestand. In november 1917 werd de tribune tijdens een stevige storm nagenoeg geheel verwoest. Een jaar later stond er echter al weer een nieuwe. Een actie onder de Alphense burgers leverde de benodigde tweeduidendvijfhonderd gulden op. Het zegt veel over de populariteit en de rol die AVV Alphen in die tijd had binnen de Alphense gemeenschap. 

Is dit jouw bedrijf, maar klopt er iets niet?
Stuur een locatie in