Ontdekkingsreis door de intrigerende wereld van wespen

  • , ,
  • dinsdag 9 april 2024 om 19:30 – 21:30

slechte reputatie wespen onterecht

Op 9 april houdt Yavanna Aartsma een lezing over wespen. Yavanna is entomologe, natuurfotografe en gepromoveerd op het foerageergedrag van sluipwespen. Daarnaast heeft ze een eindeloze fascinatie voor wespen en met name de sociale wespen.

Wespen hebben vaak een slechte reputatie als hinderlijke plaaggeesten die we het liefst vermijden. Maar achter deze stereotype beeldvorming schuilt een wereld van ongekende diversiteit en cruciale ecologische rollen. Wespen fungeren als natuurlijke vijanden van plaaginsecten, zijn indrukwekkende jagers en spelen een essentiële rol bij het opruimen van karkassen. Zonder wespen zouden we overspoeld worden door nog meer vliegen en muggen.

Tijdens deze boeiende lezing neemt Yavanna je mee op een ontdekkingsreis door de intrigerende wereld van wespen. Het begint met een beknopt overzicht van de enorme verscheidenheid aan wespensoorten die in Nederland voorkomen, om vervolgens dieper in te zoomen op de sociale wespen - soorten die in complexe koloniestructuren leven, vergelijkbaar met bijen en mieren.

Maak kennis met de Franse veldwesp, een meesterlijke jaagster die nooit achter je ijsje aan zal gaan. Ontdek de Europese hoornaar, een imposante verschijning die in werkelijkheid een vriendelijke reus blijkt te zijn. En natuurlijk kunnen we de alledaagse gewone en Duitse wespen, ook wel bekend als 'limonadewespen', niet vergeten - de ‘lastpakken’ onder de wespen. En ja, als je zo'n wespennest in je tuin, schuur of dak ontdekt, moet je dan wat doen?

Toegang € 6,-, voor IVN-leden € 4,-

Aanmelden vooraf bij lezingenIVNAlphen@gmail.com


Stuur een agendapunt in

Meer agendapunten

22 maart 2024 – 24 april 2024
Expositie "RUIMTE" met Corina Mathot, Marieke van Amerom en Antonetta Moerland

Bijzondere expositie met schilderijen en glaswerk

22 maart 2024 – 24 april 2024
Expositie "RUIMTE" met Corina Mathot, Marieke van Amerom en Antonetta Moerland

Bijzondere expositie met schilderijen en glaswerk

15 april 2024 om 14:00 – 16:00 Bibliotheek Rijn en Venen
Belastingspreekuur 2024

Heb je hulp nodig bij eenvoudige digitale belastingaangifte? Wij helpen je verder!

15 april 2024 om 15:00 – 16:00 Bibliotheek Rijn en Venen
Computercursus Klik & Tik

Wil jij beter leren omgaan met de computer? Bibliotheek Rijn en Venen helpt je verder. Bel voor een afspraak: 0172 - 475 771 (optie 2 Digilijn) of kom langs tijdens de computercursussen, dan kijken we samen welke oplossing het beste bij jou past.

15 april 2024 om 19:45 – 21:30 Castellum Theater & Film
De Terugreis

Jaap is al bijna 50 jaar samen met Maartje. Waar de nukkige Jaap niet veel zin meer heeft om dingen te ondernemen, zit de soms wat verwarde Maartje nog vol levenslust. Als het echtpaar een brief ontvangt van een oude vakantievriend, laat Jaap zich met gepaste tegenzin overhalen om hem op te zoeken in Zuid-Europa. Zoveel jaar later reizen de twee in hun oude auto door een totaal veranderd Europa; kibbelend, maar ook de ene herinnering na de andere ophalend. Onderweg komt Jaap tot het pijnlijke besef dat zijn vrouw dementerend is. Zich realiserend dat alles wellicht anders gaat worden, leren ze opnieuw waarom ze elkaar liefhebben.

15 april 2024 om 20:00 – 21:30 Castellum Theater & Film
Drive-Away Dolls

In deze humoristische film, geschreven door Ethan Coen en Tricia Cooke, maken we kennis met Jamie, een onbevangen vrije geest die klaagt over de zoveelste relatiebreuk met een vriendin, en haar terughoudende vriendin Marian, die nodig eens wat losser moet worden. Op zoek naar een nieuwe start, beginnen de twee vriendinnen aan een geïmproviseerde roadtrip naar Tallahassee. Maar het gaat al snel mis als ze onderweg een groep stuntelende criminelen tegenkomen.