Algemeen

Activiteiten tijdens de Veteranendag in Alphen

De komende weken zijn er diverse veteranenactiviteiten te vinden in Alphen aan den Rijn. De reeks eindigt op vrijdag 23 juni a.s. met de Alphense veteranendag, waarop de veteranen uit de gemeente worden bedankt voor hun inzet tijdens missies.

Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben zo'n 130.000 Nederlandse militairen meegedaan aan missies over de hele wereld. Een aantal jaren geleden is het initiatief tot de Nederlandse Veteranendag genomen om bij de bevolking meer begrip te kweken voor het werk dat deze mannen en vrouwen gedaan hebben en nog steeds doen en om als samenleving waardering en erkenning voor dit werk te tonen.

Sinds 2005 vindt deze manifestatie jaarlijks plaats. Dit jaar wordt de landelijke Veteranendag op zaterdag 24 juni in Den Haag gehouden. In de gemeente Alphen aan den Rijn wordt Veteranendag een dag eerder gevierd en wordt in samenwerking met het Comité Herdenkingen georganiseerd door de gemeente. 

Voor de klas
Op 23 juni bezoekt Marvin Kuipers, lid van het Comité Herdenkingen en zelf ook veteraan, basisschool Bonifacius om de leerlingen gastles te geven over zijn ervaringen. Kuipers (Libanon-, Bosnië- en Mali-veteraan) zal proberen de leerlingen van deze school een uur lang te boeien met het verhaal over zijn missie naar Mali, eerder dit jaar.

Adopteer een monument
Diezelfde dag zullen leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Windroos om deelnemen aan 'Adopteer een monument'. Burgemeester Spies zal de leerlingen uitleggen waarom het voor een gemeenschap belangrijk is om monumenten te hebbenen vertelt schrijfster Bernadette Verhoef over Nederlands Indië. Daarna bezoeken de leerlingen het Indiëmonument aan het Hazeveld, het verzetsmonument aan het Burgemeester Visserpark en het Joods monument aan de Laan der Continenten waar de kinderen ook bleomen zullen leggen.

Veteranendag
Op vrijdagavond 23 juni komen de Alphense veteranen samen op het stadhuis, waar Verhoef een lezing zal houden over Nederlands Indië. Ook krijgen de veteranen een Indische maaltijd aangeboden en kunnen zij deze avond van gedachten te wisselen over de inzet tijdens missies.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

MINERVA Polderen
Blog Opinie 23 aug. 2019 19:55

MINERVA Polderen

De provincie Zuid-Holland heeft dan eindelijk ook een nieuwe coalitie. Als een van de laatste in Nederland. Net als elders zijn hier een paar kunststukjes uitgehaald om Forum voor Democratie eruit te houden.