Josh Walet

Al 40 jaar onderdeel van de ‘Van Keeken-familie’

Het jaar is 1975, winkelcentrum De Aarhof is nog geen jaar geopend. De 16-jarige Marian Voogt staat samen met een vriendin praktisch met haar neus vastgeplakt aan de etalages van de schoenenwinkels, smachtend naar een paar cowboylaarzen die helemaal hip zijn. Het zal je dan ook niet verbazen dat ze even later bij schoenenwinkel Van Keeken belandde. Niet om de cowboylaarzen te kopen, maar juist om schoenen aan klanten te verkopen. En dat werk doet ze inmiddels al ruim 40 jaar met veel plezier en toewijding.

Als het moment van gisteren herinnert Marian (63) haar eerste werkdag bij Van Keeken. “Dat was op 14 oktober 1975. Ik zat op de vormingsschool, waar ik twee dagen naar school moest en maximaal drie dagen per week mocht werken. Werken bij Van Keeken was mijn eerste echte baan, dus ik vond het allemaal erg spannend.” Na drie jaar ging Marian op zoek naar iets nieuws. Maar het duurde niet lang voordat ze weer terugkeerde naar Van Keeken. “Ik stopte met werken in een kruidenwinkel in Leiden toen ik ging trouwen. Maar met mijn oud-collega’s van Van Keeken had ik nog contact. Toen iemand daar met zwangerschapsverlof ging, vroegen ze mij om terug te komen. Daar heb ik toen ja op gezegd. En daarna ben ik niet meer weggegaan.”

Drie generaties

In de ruim 40 jaar dat ze nu bij Van Keeken werkt, heeft Marian maar liefst drie generaties Van Keeken meegemaakt. “Meneer Van Keeken, Kees senior en Kees junior”, zegt ze. “Een jaar nadat ik bij Van Keeken ging werken werd Kees junior geboren en nu staat hij aan het roer. Ik heb hem echt zien opgroeien.” Of de heren iets met elkaar gemeen hebben? “Jazeker. Alle drie zijn ze innovatief en vooruitstrevend. Er werd en wordt nog steeds gezocht naar vernieuwing. Zo is Sophie van der Vegt - Van Keeken in 2019 op de eerste verdieping een podologiepraktijk begonnen. En ondanks dat het een moeilijke tijd is, heeft Kees in 2022 nog de krachten gebundeld met vier andere familiebedrijven voor een online platform. Dat is bewonderenswaardig om te zien.”

Het geheim

Marian is niet de enige trouwe kracht bij Van Keeken; er zijn meerdere medewerkers die er al tientallen jaren rondlopen. Het geheim? “Van Keeken is een familiebedrijf. En dat zie je in alles terug. Ons team is eigenlijk één grote familie, jong en oud bij elkaar. Onderling heerst een gevoel van saamhorigheid en iedereen toont betrokkenheid. Je bent hier een persoon, geen nummer. Daardoor voel je je als medewerker verbonden met, en verantwoordelijk voor, het hele bedrijf.”

Maar er is meer. “Bij ons staat de klant centraal, niet hoeveel paar en welke schoenen je verkoopt. Het belangrijkste is dat het bij de klant past. Komen ze ten einde raad of zelfs verdrietig de winkel binnen? Dan zorgen wij ervoor dat ze de deur weer uitlopen met een glimlach op hun gezicht, geen moment eerder. Dat is waar het voor ons om draait. En die instelling past ook bij mij. Als dat niet zo was geweest, had ik het hier nooit zo lang vol kunnen houden.”

Vooral niet stilzitten

Met haar pensioen in het verschiet is Marian al bezig met nadenken wat ze met al haar vrije tijd gaat doen. “Hoe dan ook, ik ga de winkel missen. Ik ben iemand die graag verhalen vertelt en deelt met mijn collega’s. Dat verandert straks natuurlijk.” Ze denkt hardop na over de mogelijkheden. “Misschien ga ik wel vrijwilligerswerk doen in de zorg. Bijvoorbeeld een rondje lopen met iemand die in een rolstoel zit. Dat zijn kleine maar waardevolle gebaren. En weet je wat, misschien ga ik wel eens een weekje vrijwillig helpen op onze vestiging in Terschelling, dat lijkt me leuk.”

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.