Alphens EV

Alphen aan den Rijn gaat erfgoed beter beschermen

Op basis van een lijst met circa tweeduizend objecten wordt een paraplubestemmingsplan gemaakt om cultuurhistorisch erfgoed te beschermen. Het gaat daarbij zowel om gebouwen als om bijvoorbeeld een landschap. De gemeente gaat hierover eerst met eigenaren in gesprek.

"We willen voorkomen dat we honderden bezwaren krijgen tegen de bescherming van de objecten op de lijst", legt wethouder Leo Maat uit. "Vandaar dat de lijst vorig jaar is samengesteld en dat we nu in gesprek gaan met eigenaren. Vaak komt er een bezwaar omdat mensen niet weten wat er nu precies beschermd wordt, terwijl ze toch trots zijn op hun pand."

In de gesprekken gaat het daarom om voorlichting over het hoe en waarom. Maar, het gaat ook over ideeën van eigenaren zelf die wellicht in het plan kunnen worden opgenomen. Vooral wil Maat echter eerst draagvlak creëren voordat de bezwaarprocedure start. "Daarna kunnen we het in een keer voor de hele gemeente goed regelen."

Het paraplubestemmingsplan is een planologische maatregel voor de hele gemeente. Door hier de objecten op de lijst met cultuurhistorisch erfgoed onder te brengen, hoeft niet alles apart als monument te worden aangewezen. Ook zijn dan de regels duidelijk omschreven, zowel voor de eigenaar als voor de overheid. Concreet gaat het om waardevolle landschappen, landschapselementen, gebouwde objecten en stedenbouwkundige deelgebieden.

Op de foto pand Julianastraat naast Adventskerk


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Restaurantweek gisteren 19:05

Alphens Restaurantweek: ‘t Oude Raadhuys, heerlijk eten in een stukje historie

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 augustus kun je genieten van de lekkerste meergangen menu’s, speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Vandaag de beurt aan restaurant ‘t Oude Raadhuys!

Wonen en bouwen gisteren 17:26

Nieuwe muurschildering op de kopgevel van Fazantflat

In steeds meer plaatsen in Nederland duiken muurschilderingen op. Alphen is sinds deze week ook weer een muurschildering rijker. Op de zijkant van de opgeknapte Fazantflat prijkt namelijk een grote muurschildering van twee fazanten, gemaakt door kunstenaar Joost Zwanenburg.

Advertorial Voor Kinderen gisteren 16:57

Wegens succes herhaald: Kids Summer Camp

In juli is het eerste Summer Camp georganiseerd door Ski & Snowboard Xperience. Door het grote succes van de eerste editie, start op maandag 24 augustus de tweede editie!

Overige gisteren 16:20

Alerte handhavers vertrouwen onderbuikgevoel en voorkomen erger

Handhavers wisten op zondag 9 augustus samen met de politie een suïcidale vrouw in veiligheid te brengen. Door alert te zijn op de situatie, liepen de handhavers direct naar de vrouw toe die bij de spoorwegovergang stond. Zo wisten zij erger te voorkomen.

Natuur en recreatie gisteren 15:38

Waarschuwing voor blauwalg bij Zegerplas

Bij de Zegerplas in Alphen is op twee locaties blauwalg vastgesteld. Het gaat om de zuidoever en de speelvijver bij de Zegerplas. Dit meldt Omgevingsdienst Midden-Holland vandaag. 

Overige gisteren 14:59

Voorkom stankoverlast van gft-container met deze tips

Stankoverlast door afvalcontainers. Elke zomer is het weer een veelvoorkomend probleem. Vooral de gft-container zorgt voor veel stankoverlast, zeker met de zomerse temperaturen van de afgelopen tijd. Wij geven een aantal tips om de stank te voorkomen.