Josh Walet

Alphenaren hebben verschillende meningen over snelheidsaanpassing Oranje Nassausingel

Dinsdag 21 maart werd bekend dat op de Oranje Nassausingel in Alphen aan den Rijn over de hele lengte een snelheidslimiet van 50 kilometer per uur zal gelden. Alphens.nl zocht voor je uit wat Alphenaren daar eigenlijk van vinden.

De Oranje Nassausingel die vanaf de N207 Alphen-Stad invoert, wordt over de hele lengte een 50km/u toegangsweg. Op dit moment mag op het deel met 2 x 2 rijstroken nog 70 km/u worden gereden. Dit is een overblijfsel uit de tijd dat de Oranje Nassausingel een provinciale weg was. De weg wordt daarom opnieuw ingericht. "Het blijft natuurlijk niet alleen bij een nieuw bord met 50", zegt wethouder Relus Breeuwsma.

De Oranje Nassausingel is volgens velen een gevaarlijke weg. In december werd daar een fietser aangereden. In juli van 2022 ging het volledig mis op die weg. Vrijdag 8 juli kwam daar een 20-jarige fietsster om het leven. Nabestaanden en andere inwoners pleitten daarom al langer voor de snelheidsaanpassing. In mei van dit jaar zullen de herinrichtingswerkzaamheden uitgevoerd worden.

Houden aan de snelheid

Alphenaren hebben een verdeelde mening over de aanpassing. “70 of 50, het maakt niets uit als men zich toch niet aan de max snelheid/ verkeersregels houdt”, aldus een vrouw op Facebook. Bij het noodlottige ongeval afgelopen juli zou de bestuurder ruim 50 kilometer per uur te snel gereden hebben. “Inderdaad, ze rijden als gekken. Of het nou 50, 60 of 70 is”, reageert iemand.

“Meer controle op de nu toegestane snelheid werkt beter”, vertelt een ander. Zo zijn er veel voorstanders van camera’s: “Camera's had een betere oplossing geweest.” Anderen vinden dat ook veel mensen door rood rijden. “Ze hadden beter roodlicht camera kunnen plaatsen. Dat voorkomt dat mensen door rood rijden.”

Prima 70 rijden

Een andere groep Alphenaren vindt de regel wat overdreven. “Wat een onzin weer, je kan daar prima 70 rijden, blijf ik ook zeker weten doen”, aldus een man. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat het ligt aan het rijgedrag van personen. “Als er één als een debiel rijdt, dan maakt een bord van 50 ook niet uit. Mensen die normaal rijden kunnen best 70 rijden, dat maakt ook niet echt verschil meer”, stelt een ander.

Gevaarlijke weg

Een ander is er van overtuigd dat fietsers de weg zo gevaarlijk maken. “En nu de fietsers nog opvoeden. Geen telefoon en niet door rood rijden. Ik had er van de week daar nog bijna eentje op de motorkap en ik reed echt nog maar stapvoets.” Hoewel anderen het hier niet compleet mee eens waren, beamen zij dat de weg gevaarlijk is voor fietsers en voetgangers.

“Fietstunnels lijkt me een beter idee”, vertelt een vrouw. Ze vervolgt: “Er word altijd al als een gek gereden daar en naar mijn idee is het veiliger als er tunnels komen. Dan zal het verleden zich niet meer hoeven te herhalen daar.”

Ultieme oplossing

Een laatste groep is het eens met de snelheidsaanpassing. “Helemaal oké”, zegt iemand. Een ander wil nog verder. “Hoezo niet 30? Auto’s zijn ten slotte de duivels voor bestuurders. Gewoon direct doorpakken”, stelt hij. Hoewel er volgens Alphenaren veel verschillende opties zijn lijken ze er niet uit te komen. “Als er een ultieme oplossing was… Maar die hebben we nog niet.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.