Pixabay

Alphense ambtenaren omgekocht door aannemer

Wat doe je als aannemer als je extra klussen wil in de gemeente en wil kunnen winnen van je concurrenten? Een 67-jarige aannemer uit Bodegraven wordt verdacht van het omkopen van ambtenaren om zo een streepje voor te hebben.

De 67-jarige man stond terecht omdat hij twee ambtenaren omgekocht zou hebben. Op deze manier wilde hij meer klussen krijgen en daardoor meer omzet draaien. De aannemer werd in 2017 aangegeven via Meld Misdaad Anoniem. Na een integriteitsonderzoek heeft de gemeente in 2018 aangifte gedaan.

Duizenden euro’s

Hoewel het begon met een bakje koffie en een etentje, ging het al snel een stuk verder. Zo heeft de aannemer € 128.000 neergelegd voor een nieuwe tuin voor één van de ambtenaren. Ook kreeg hij € 62.000 overgemaakt en werd er voor duizenden euro’s geluncht. Verder mocht de ambtenaar met zijn kinderen naar voetbalwedstrijden en werden de kosten, € 1.784, voor het feest voor zijn vrouw betaald door de aannemer.

De andere ambtenaar kreeg maandelijks cash onder het genot van een kopje koffie. Dit geld kreeg hij van de aannemer zodat de ambtenaar facturen goed zou keuren voor werkzaamheden die nooit uitgevoerd werden. Ook zorgde deze medewerker toezicht bij de afdeling uitvoering en service van de gemeente Alphen aan den Rijn ervoor dat de aannemer extra klussen zou krijgen.

Uitgestelde uitspraak

De verdachte gaf aan dat hij niet wist dat hij met ambtenaren te maken had. De rechter stelde echter dat daar geen misverstanden over kunnen ontstaan. Tegen de aannemer is een taakstraf van 240 uur, een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een boete van € 147.730 geëist. Hoewel de uitspraak van rechtszaken gebruikelijk twee weken na de zitting plaatsvindt, zal 8 maart pas duidelijk worden of de rechter tot een vonnis komt.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Te zien op televisie/online vandaag 17:03

Alphens gezin te zien in nieuw programma over Scandinavische wildernis

Vanaf maandag 27 maart zijn Vincent, Pauline en Jesper Ellerbrak te zien in het programma ‘Het Hoge Noorden’ van Omroep MAX. In dit programma trekt presentatrice Dionne Stax door Scandinavië om landgenoten op te zoeken. Jesper Ellerbrak vertelt over het nieuwe programma.

Werkzaamheden vandaag 15:58

Werkzaamheden aan de Lijsterlaan zijn begonnen

De werkzaamheden aan de Lijsterlaan in Alphen aan den Rijn zijn maandag 27 maart begonnen. De weg wordt opnieuw ingericht om het voor fietsers veiliger te maken. Tot en met 19 mei zal de Lijsterlaan afgesloten zijn.

Advertorial Evenementen vandaag 13:47

Paasweekend in Museumpark Archeon

Tijdens het paasweekend van 7 tot en met 10 april 2023 trekken de minderbroeders door het middeleeuwse stadje met een paasprocessie. De zeelui van Allemansend bezetten de rest van het park met een kampement en demonstraties. Kinderen kunnen paasbroodjes bakken en paasvlechten. Als afsluiting van de dag vindt de spannende gladiatorenshow plaats.