Alphens EV

Alphense centrum voorlopig nog niet busvrij

In het Vervoerplan 2020 van Arriva staat dat ook in de komende periode nog bussen in het Alphense centrum blijven rijden. Maar de vervoersorganisatie en de gemeente laten weten onderzoek te gaan doen naar de mogelijkheden van het weren van de bussen uit het Alphense centrum.  

Jaren geleden is het centrum van Alphen heringericht tot een “Shared Space” gebied. Bij dit verkeersconcept bepalen weggebruikers zelf de voorrangsregels. De ruimte is daarom ingericht met zo min mogelijk belijning, markering of bebording. Ook de bus maakt hier deel van uit.

Noodzakelijkheid van bussen in Alphense centrum
De vraag die al een tijdje speelt is de noodzakelijkheid van de bussen in het Alphense centrum. In de afgelopen jaren is de frequentie van de bussen afgenomen, waardoor er per uur nog maar maximaal 4 bussen door het centrum rijden. De gemeente meldt dat in een gesprek met de voorzitter van het centrummanagement naar voren is gekomen dat nog steeds de wens bestaat om de bus uit het centrum te weren, ondanks dat de frequentie van de bussen de afgelopen jaren al is gedaald. Reden hiervoor is dat de opvatting heerst dat de bussen in het centrum ten koste zouden gaan van de kwaliteit en de beleving van voetgangers in het centrum. 

Telling
Arriva meldt dat buslijnen 1 en 2 in de nieuwe dienstregeling gebruik zullen blijven maken van de route door het Alphense centrum. Bij een telling heeft Arriva gelet op het aantal personen dat op werkdagen en in de weekenden in- en uitstappen bij de bushaltes in het centrum. “In de huidige situatie stappen op werkdagen gemiddeld zo’n 113 personen in of uit bij de halte Aarhof. Bij het gemeentehuis zijn dit 71 personen. Op zaterdag zijn dit 142 personen bij de Aarhof en 45 bij het gemeentehuis”, meldt Arriva.

Zoeken naar alternatieven
In de komende periode zal een onderzoek worden gestart naar het weren van de bus in het centrum van Alphen aan den Rijn. Een randvoorwaarde van de gemeente bij het zoeken naar alternatieven is dat het Alphense centrum wel bereikbaar moet blijven. Arriva heeft hiervoor al enkele alternatieven aangedragen.

De eerste mogelijkheid is om buslijnen 1 en 2 een andere route te laten rijden. Hierbij zullen de bussen over de Koningin Julianabrug rijden, waarbij de haltes Castellumstraat en De Aarhof vervallen. Deze zullen worden vervangen door de bushaltes Centrum Hoge Zijde en Willem de Zwijgerlaan (tussen de Lijsterlaan en de Kennedylaan). Dit zou betekenen dat de afstand naar de Lage Zijde en De Aarhof ongeveer 900 meter bedraagt.

Arriva laat weten dit niet wenselijk te vinden voor de bereikbaarheid van het centrum. Een andere mogelijkheid is daarom om de route door te trekken van de Thorbeckestraat naar de Oranje Nassausingel, waarbij de bussen via de Lijsterlaan en de Thorbeckestraat rijden. Op de Thorbeckestraat moet dan een bushalte worden aangelegd, welke kan dienen als bushalte voor het centrum. De afstand naar de Aarhof zou dan 400 meter bedragen.

Voorlopige conclusie
Op basis van de aangedragen alternatieven heeft Arriva ook een voorlopige conclusie getrokken. “Gelet op bovenstaande overwegingen is het beste cq. minst slechte alternatief voor een “busvrij” centrum de route via Willem de Zwijgerlaan-Lijsterlaan-Thorbeckestraat-Oranje Nassausingel.” Aangezien de gemeente geen afbreuk wil doen aan de bereikbaarheid van het centrum, vormen de aangedragen alternatieven van Arriva geen oplossing. Tot het einde van de huidige concessieperiode (2022) zullen de bussen dus in het voetgangersgebied blijven rijden. Voor de nieuwe concessie zullen naar mogelijkheden worden gezocht om het voetgangersgebied in het centrum busvrij te maken.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.