Lodewijks Groene Geluk RTL4

Alphense Korenbloemweg te zien in RTL4-programma ‘Lodewijks Groene Geluk’

In het nieuwe RTL4-programma ‘Lodewijks Groene Geluk’ helpen Lodewijk Hoekstra, bekend van Eigen Huis en Tuin, en weervrouw Helga van Leur, mensen met het vergroenen en verduurzamen van hun eigen leefomgeving. De eerste aflevering werd afgelopen zondag afgetrapt in Alphen. 

Aan de Korenbloemweg in Alphen kwamen de twee presentatoren in februari aan, middenin de periode dat er veel sneeuw lag. Dat weerhield hen er echter niet van om de aflevering voor ‘Lodewijks Groene Geluk’ te maken. Afgelopen zondag werd de aflevering uitgezonden op televisie. In de aflevering werden drie aangrenzende voortuinen in de straat onder handen genomen. De tuinen werden ondanks de winterse perikelen omgetoverd tot een groene, duurzame omgeving.

De voortuinen hebben een flinke metamorfose ondergaan. Van A tot Z is de tuin veranderd in een groene oase. Dit tot blijdschap en opluchting van de bewoners. Wethouder Gert-Jan Schotanus hielp ook mee aan de metamorfose en staat volledig achter het initiatief: “Naast dat het heel belangrijk is voor het klimaat, is bewezen dat mensen zich prettiger en gezonder voelen. En dat de fysieke en sociale leefbaarheid in de wijken en kernen toenemen.”

Stichting Steenbreek

Het vergroenen en verduurzamen van voortuinen sluit aan bij het landelijke initiatief van Stichting Steenbreek, waar de gemeente Alphen aan den Rijn zich ook bij heeft aangesloten. Deze stichting zet zich in om meer groen te creëren in particuliere tuinen, zoals ook in ‘Lodewijks Groene Geluk’ wordt gedaan. Om dit te stimuleren in Alphen geeft de gemeente onder andere een gratis tuinadvies, plaatsen ze geveltuinen, en kun je jouw tegels/stenen kosteloos af laten voeren. Ook kijkt de gemeente naar initiatieven van Alphenaren zelf. 

De gemeente biedt inwoners ook de mogelijkheid subsidie aan te vragen om tot een soortgelijke tuin te komen, een tuin die staat voor duurzaamheid. Zo kan je subsidie aanvragen voor het aanleggen van een groen dak of een ondergrondse wateropslag, het aanschaffen van een regenton en het vervangen van tegels door planten of andere natuurlijke producten.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Onderwijs en opvang gisteren 17:38

Verkoelende reken- en spellingslessen voor leerlingen van PCB De Windroos

Dankzij de heerlijke weersvoorspellingen en hun enthousiaste juffen zijn de leerlingen van groep 6 en 7 van PCB De Windroos erg opgewekt. Zij gingen dinsdagmiddag namelijk met elkaar waterspelletjes doen. Uiteraard wel helemaal educatief verantwoord met reken- en spellingsopdrachten.

Evenementen gisteren 15:50

Laatste 500 tickets voor de Zomerspektakel Vrijdag nu in de verkoop

Sta jij straks op het Zomerspektakel aan het Meer om zoals vanouds lekker te zingen en te dansen op muziek van Anouk, Snelle en Kensington? Scoor dan nog snel je tickets, want met tweeënhalve week op de teller zijn er nog maar 500 kaarten beschikbaar.

Advertorial Maatschappelijk gisteren 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek gisteren 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen gisteren 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”