Museumpark Archeon

Archeon blijft strijden voor komst archeologisch depot: “Het past bij Museumpark Archeon”

Archeologie en het Archeologisch depot in Alphen aan den Rijn. Museumpark Archeon zet alles op alles om het provinciaal archeologisch depot voor Alphen aan den Rijn te behouden.

In de laatste gemeenteraadsvergadering is de motie ‘College van B&W doe alles wat nodig om het Depot te behouden’ aangenomen met 38 stemmen voor. Het nieuwe bestuur van de Stichting Museumpark Archeon zegt voortvarend te werk te gaan. “De gesprekken met de gemeente Alphen aan den Rijn zijn in volle gang. Er ligt een voorlopig ontwerp voor het depot en hierop kan snel actie worden ondernomen.”

Voorlopig ontwerp is klaar

In 2019 en 2020 zijn de architecten, Gemeente Alphen aan den Rijn, provincie en Archeon gestart met het opstellen van een Voorlopig ontwerp. Dit ontwerp was in mei 2020 gereed. In september 2020 is het project door verschillende oorzaken vertraagd. Afgelopen jaar is het proces weer vlotgetrokken.

Voorzitter Robert Blom: “Voor het depot is het belangrijk om zich bij een plek te vestigen waar veel geïnteresseerde bezoekers komen en waar een vaste bezoekersstroom aanwezig is. Wij hebben een nieuw bestuur en er zijn vele positieve argumenten voor de locatiekeuze bij Archeon. De governance is geregeld, er is grond om het depot te plaatsen en het voorlopig ontwerp is al helemaal klaar.”

Nieuw depot

De provincie heeft een nieuw depot nodig. Het huidige depot is nu ook in Alphen aan den Rijn. Eén van de wensen is dat het depot bij een erfgoedlocatie moet aansluiten. “Archeon kan deze publieksfunctie bieden, want er is veel synergie met de komst van de Unesco Limes Visitors Hub, de restauratie van de zes 2000 jaar oude Romeinse Zwammerdamschepen, de ontwikkeling van het Romeins Scheepvaart Museum, professionele archeologische kennis en ervaring, samenwerking met de wetenschap, educatie voor primair en voortgezet onderwijs, de vele vrijwilligers en een centrale locatie in het Groene Hart, een unieke combinatie!”

In het Archeologiehuis Zuid-Holland in de Romeinse Villa Rijswijk is onder meer het Graf van Wassenaar te zien, afkomstig uit de bronstijd zo’n 3000 jaar voor Chr. Ook is er een tijdelijke expositie over ‘Oude botten nieuwe verhalen’, wat gaat over wetenschappelijk onderzoek naar archeologisch skeletmateriaal. In het Romeins Museum wordt aandacht besteed aan het Romeinse leven met archeologische vondsten uit de provincie Zuid-Holland. 

Nationaal Romeins Scheepvaart Museum

In de Restauratiewerf (naast het Romeinse Badhuis) wordt een van de grote platbodems uit dezelfde collectie Schepen van Zwammerdam gerestaureerd. In Archeon wordt dat anders aangepakt dan anders: iedereen kan live meekijken zodat je als bezoeker alles ziet van de restauratie. In het voorlopig ontwerp is ook het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum geheel uitgewerkt waar de Romeinse Zwammerdamschepen tentoongesteld zullen gaan worden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Jeugd en familie gisteren 18:07

Pakjesavond staat voor de deur!

Vorige weken zijn er al heel wat schoenen gevuld met cadeautjes en lekkernijen. Vanavond is het weer zover, pakjesavond staat voor de deur! Ben jij braaf geweest dit jaar?

Advertorial Werken gisteren 16:24

Apics Flexjobs voor jouw baan in de logistiek

Ben je momenteel op zoek naar een uitdagende baan in de dynamische logistieke branche? Neem dan gerust contact op met Apics Flexjobs, waar ze beschikken over een uitgebreid netwerk van werkgevers en hun enthousiast inzetten om je met de juiste kansen te verbinden. 

Maatschappelijk gisteren 14:38

Lionsclubs Alphen weer op jacht naar koffiepunten en vreemd geld

Lionsclub Alphen en Lionsclub Rhijnhart reiken rond de feestdagen de Voedselbank in Alphen aan den Rijn de helpende hand toe. Ook dit jaar sluiten ze weer aan bij de landelijke actie voor het inzamelen van Douwe Egberts koffiepunten. Deze punten worden door Douwe Egberts verzilverd in pakken koffie die worden gedoneerd aan de voedselbank.