Archieffoto Oscar van Beest

Bizarre ervaring: Alphense schrijver (51) is op vakantie in La Palma als vulkaan Cumbre Vieja uitbarst

De Alphense schrijver Erik Jan Harmens (51) wist niet wat hij meemaakte toen hij van zijn vakantie op het Spaanse eiland La Palma aan het genieten was en de vulkaan Cumbre Vieja uitbarstte. Hij zag het vanaf het balkon van zijn appartement gebeuren.

Acht dagen lang ontspannen in de zon op La Palma. Het klonk perfect, maar dat liep toch iets anders. Voor het eerst sinds 1971 kwam de vulkaan Cumbre Vieja afgelopen zondag tot uitbarsting. Harmens stond op het balkon van zijn appartement toen hij het zag gebeuren. In West Wordt Wakker noemt hij het een ‘bizarre ervaring’.

Earthquake Simulator

Op OvG Management houdt hij een blog bij waarin hij vertelt over zijn ervaringen en de situatie ter plaatse. Zo waren Harmens en zijn vriendin zaterdag nog naar El Paso geweest op excursie, het plaatsje dat zondagmiddag flink getroffen werd door de vulkaanuitbarsting. “Duizenden mensen hebben hun huizen moeten verlaten. Ik zit vooralsnog veilig in een twintig kilometer van de vulkaan gelegen dorp, maar wat is nou twintig kilometer”, schrijft hij.

“Mijn geliefde en ik waren juist twee andere vulkanen gaan bezoeken: de Teneguia, die vijftig jaar geleden tot uitbarsting kwam, en de ernaast gelegen San Antonio, die voor het laatst activiteit vertoonde in 1677. In het bezoekerscentrum aan het begin van de bekllimming hadden ze een 'Earthquake Simulator' geplaatst: een klein stukje land bezaaid met grind waar je op kunt staan en dan gaat de bodem trillen. Om half twee stond ik erop, anderhalf uur later vond er veertien kilometer verderop rond de Cumbre Vieja een werkelijke aardbeving plaats.”

Doodstil bij het zwembad

Veel toeristen zoeken een manier om het eiland te verlaten. Harmens zag hoe toeristen van La Palma met de snelboot naar Tenerife gingen en vervolgens via Manchester naar Duitsland. “Een reisduur van twintig in plaats van zes uur, plus honderden euro's extra kosten, maar geld moet rollen, zal het motto zijn geweest.”

Zelf zit hij nog op het eiland, maar wel aan de veiligere oostkant. Maar de sfeer is wel merkbaar veranderd. “Vandaag was het doodstil bij het zwembad. Ik keek eens goed om me heen, om zeker te weten dat er wel mensen waren. Iedereen zat op zijn bedje te niksen. De lol van het recreëren was er wel een beetje af. Mensen op Twitter zeggen dat het voor de bewoners van La Palma veel erger is dan voor ons toeristen. Ze hebben helemaal gelijk, maar soms vind ik het ook ingewikkeld als mijn leed onmiddellijk naast nog groter leed wordt gelegd, waarna het mijne diminueert als een suikerklontje in de koffie.”

Woensdagochtend schreef Harmens dat de verwachting is dat ze vandaag het eiland kunnen verlaten. “Iedereen zegt dat het goed gaat komen, maar ik geloof het pas als ik weer thuis ben.” Aan het eind van de ochtend kwam er een sms’je binnen van de reisorganisatie met een update: “Jouw terugvlucht van vandaag naar Nederland gaat anders uitgevoerd worden dan gepland. Er is mogelijk een toename van as in de hogere luchtlagen en dat kan problematisch zijn voor vliegtuigen. Het belangrijkste is dat we je een veilige terugvlucht garanderen.” Maar voor nu is het dus nog afwachten.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.