Blog Opinie

Blog: Gedachten

Je kunt mij niet vertellen dat jullie afgelopen weekend niet aan 9 april 2011 hebben gedacht. Of in ieder geval aan wat er op die dag gebeurde. Ik zag op televisie een winkelcentrum, een schietpartij, paniek, veel doden en gewonden. En dat bracht herinneringen boven.

De datum zit in mijn hoofd omdat het de verjaardag van onze oudste dochter is. De schietpartij in de Ridderhof staat bij mij onlosmakend verbonden met een mokkataartje dat ik in mijn handen had op het moment dat  iemand de televisie aanzette. Vrienden en familie van buiten Alphen appten naar ons en wij appten naar vrienden en familie die daar zouden kunnen zijn. Omdat iedereen veilig was, denk ik nu nog heel zelden aan die dag.

Maar zondag dacht ik wel aan alle slachtoffers van Tristan en de mensen in de cirkeltjes er omheen. De gebeurtenissen in Texas moeten bij hen oude wonden hebben opengereten, die zo verschrikkelijk veel pijn doen. Dat kunnen wij ons niet voorstellen. Als ik al gedetailleerde herinneringen kan ophalen aan die bewuste zaterdag, hoe moet dat dan bij hen zijn?

Ik dacht voornamelijk aan de twee pleegkinderen die allebei hun ouders verloren. Hun moeder was het enige slachtoffer dat ik kende. Nou ja, ik had haar een paar keer gesproken op een personeelsfeestje. En meteen realiseerde ik me ook dat die kinderen nog dagelijks geconfronteerd worden met het Ridderhofdrama. En zij natuurlijk niet alleen. Ook degenen die ongedeerd bleven, maar wel aanwezig waren. Want lichamelijke schade is één, maar wat dacht je van de psychische schade. Dat je nooit meer naar een winkelcentrum durft of erger nog; nooit meer de straat op. Dat je nog steeds bij het horen van vuurwerk of onweer wegduikt. Dat je, na al die jaren, niet kunt slapen omdat die beelden nooit meer je hoofd zullen verlaten.

Als ik er zo over nadenk, vraag ik me af of we wel vaak genoeg stilstaan bij wat er in die iets meer dan drie minuten in onze stad is gebeurd en de gevolgen daarvan. Tuurlijk, ieder jaar legt de burgemeester op 9 april een krans bij het monument en wij lezen dat in de lokale media. Maar vervolgens gaan we weer over tot de orde van de dag. En misschien is dat maar goed ook.

Dus, vreselijk wat er in El Paso is gebeurd. Maar wel goed dat we hierdoor onze gedachten een keer extra naar de Ridderhofslachtoffers kunnen laten gaan. En als dat zondag niet het geval was, dan heb je dat zojuist wel gedaan.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.