Blog Opinie

Blog: Gedachten

Je kunt mij niet vertellen dat jullie afgelopen weekend niet aan 9 april 2011 hebben gedacht. Of in ieder geval aan wat er op die dag gebeurde. Ik zag op televisie een winkelcentrum, een schietpartij, paniek, veel doden en gewonden. En dat bracht herinneringen boven.

De datum zit in mijn hoofd omdat het de verjaardag van onze oudste dochter is. De schietpartij in de Ridderhof staat bij mij onlosmakend verbonden met een mokkataartje dat ik in mijn handen had op het moment dat  iemand de televisie aanzette. Vrienden en familie van buiten Alphen appten naar ons en wij appten naar vrienden en familie die daar zouden kunnen zijn. Omdat iedereen veilig was, denk ik nu nog heel zelden aan die dag.

Maar zondag dacht ik wel aan alle slachtoffers van Tristan en de mensen in de cirkeltjes er omheen. De gebeurtenissen in Texas moeten bij hen oude wonden hebben opengereten, die zo verschrikkelijk veel pijn doen. Dat kunnen wij ons niet voorstellen. Als ik al gedetailleerde herinneringen kan ophalen aan die bewuste zaterdag, hoe moet dat dan bij hen zijn?

Ik dacht voornamelijk aan de twee pleegkinderen die allebei hun ouders verloren. Hun moeder was het enige slachtoffer dat ik kende. Nou ja, ik had haar een paar keer gesproken op een personeelsfeestje. En meteen realiseerde ik me ook dat die kinderen nog dagelijks geconfronteerd worden met het Ridderhofdrama. En zij natuurlijk niet alleen. Ook degenen die ongedeerd bleven, maar wel aanwezig waren. Want lichamelijke schade is één, maar wat dacht je van de psychische schade. Dat je nooit meer naar een winkelcentrum durft of erger nog; nooit meer de straat op. Dat je nog steeds bij het horen van vuurwerk of onweer wegduikt. Dat je, na al die jaren, niet kunt slapen omdat die beelden nooit meer je hoofd zullen verlaten.

Als ik er zo over nadenk, vraag ik me af of we wel vaak genoeg stilstaan bij wat er in die iets meer dan drie minuten in onze stad is gebeurd en de gevolgen daarvan. Tuurlijk, ieder jaar legt de burgemeester op 9 april een krans bij het monument en wij lezen dat in de lokale media. Maar vervolgens gaan we weer over tot de orde van de dag. En misschien is dat maar goed ook.

Dus, vreselijk wat er in El Paso is gebeurd. Maar wel goed dat we hierdoor onze gedachten een keer extra naar de Ridderhofslachtoffers kunnen laten gaan. En als dat zondag niet het geval was, dan heb je dat zojuist wel gedaan.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Overige vandaag 15:52

Gek van Fietsen is jouw nieuwe Qwic dealer

Sinds 1 oktober 2019 heeft Alphen aan den Rijn een nieuwe Qwic dealer. Met de sluiting van GABO Mobiliteitshuis is het dealerschap overgedragen aan Gek van Fietsen. Ook het onderhoud en het verzekeringswerk is overgenomen door het familiebedrijf. Huidige Qwic berijders hoeven zich dus geen zorgen te maken! Nog geen Qwic, maar wel interesse? Deze week zal de nieuwe collectie Qwic e-bikes in de showroom van Gek van Fietsen te zien zijn.  

Horeca vandaag 14:46

Restaurantweek: Tijsterman

Van 31 oktober tot en met 10 november 2019 wordt de Alphens Restaurantweek georganiseerd. Wij brengen je in de gelegenheid om kennis te maken met de beste restaurants in Alphen. Dit keer de beurt aan Tijsterman.

Overige vandaag 13:45

Mamacafé wint prijs

Donderdagavond 17 oktober was de prijsuitreiking van 'Fonds Alphen trakteert' vanwege hun 25 jarig bestaan. Het Mamacafé was één van de blijde genomineerden en heeft een bedrag van € 5000 mogen ontvangen.

Advertorial Overige vandaag 12:38

Verenigingen vieren hun winst met in totaal € 70.000

Woensdagavond 16 oktober heeft Rabobank Groene Hart Noord tijdens een feestelijke bijeenkomst in theater Castellum een totaalbedrag uitgekeerd van € 70.000 aan 80 verenigingen uit de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, Nieuwkoop, Zoeterwoude en kern Stompwijk.

Overige vandaag 11:46

Oudshoornse Kerk gaat verbouwen

De Oudshoornse Kerk gaat verbouwen. Fonds Alphen en omstreken steunt de verbouwing met € 15.000.