Museumpark Archeon
Advertorial Cultuur

Boordevol leuke activiteiten op de planning bij Archeon

Van oermens en ridder tot Romein. Deze zomer werden om de twee weken verschillende tijdsperiodes uitgelicht in Museumpark Archeon. Ook de komende weken staan er nog veel leuke activiteiten op de planning. Welke? Dat lees je hier!

Bij Archeon komt de geschiedenis tot leven. Zwerf door de prehistorie, kom héél dichtbij de Romeinen, ontdek het Romeins Museum en duik in de middeleeuwen. Stap midden in de geschiedenis en ontdek hoe het vroeger was. De gebouwen, hutten en huizen hebben echt in ons land gestaan of staan er nog steeds. Breng een bezoek aan het Romeins Museum en ontdek de échte vondsten uit Zuid-Holland. 

In Archeon is altijd van alles te beleven, vooral in de schoolvakanties en de weekenden. De komende activiteiten hebben we eenvoudig voor jou op een rijtje gezet!

22-08 t/m 23-08: Allemansend

In het weekend van 22 en 23 augustus komt de middeleeuwse groep Allemansend: In het stadje -Gravendam trekt de bemanning van De Jonge Kraai haar schepen op het droge en zet een middeleeuws kampement op. Breng een bezoek aan het kampement, luister naar de verhalen en bekijk het leven van toen.

25-08 t/m 30-08 en 05-09 t/m 06-09: Prehistorische week

Als je dit nu leest, kun je iets dat ze in de prehistorie nog niet eens bedacht hadden: lezen en schrijven. We gaan er vanuit dat ze wel met elkaar communiceerden via taal, maar hoe dat precies ging weten we niet. Wel heeft de mens toen allemaal sporen achtergelaten waaruit we kunnen afleiden hoe ze huizen bouwden, het land bewerkten, wat ze aten en wat ze droegen.

De prehistorie is vaak onderbelicht in de geschiedenis, omdat deze periode zich afspeelt voor het begin van de geschiedschrijving. We weten dus niet altijd hoe mensen toen leefden, welke tradities en gewoontes ze hadden, wat ze geloofden of waarom. Maar veel dingen weten we juist wel, dankzij de voorwerpen en andere resten die ze hebben achtergelaten. Tijdens de prehistorische week laat Archeon zien hoe zij denken dat mensen toen leefden. 

12-09 t/m 13-09: Spelletjes weekend

Dit weekend kun je meedoen aan de vele spelletjes in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen.

19-09 t/m 20-09: Schrijvers van de Ronde tafel

De Schrijvers van de Ronde Tafel. Dit collectief van vijftien schrijvers van historische kinderboeken is zowel zaterdag 19 als zondag 20 september in Archeon. Op beide dagen is een boekenmarkt. De Schrijvers van de Ronde Tafel voorzien - natuurlijk - hun eigen boeken van een handtekening. Leden van dit schrijverscollectief lezen ook voor uit eigen werk.

26-09 t/m 27-09: Riddertoernooi

Afgevaardigde ridders van de Hoeken en Kabeljauwen komen naar Archeon om het geschil uit te vechten met het riddertoernooi. Daarnaast kunnen je je laten opleiden tot een echte ridder: nadat je hebt getoond dat je kunt zwaardvechten, hoffelijk en creatief kunt zijn, mag je een oorkonde mee naar huis nemen. Ook de jonkvrouwen - wat is een ridder tenslotte zonder jonkvrouw - hebben genoeg te doen. Zij kunnen armbandjes vilten of leren boogschieten. In de middeleeuwen mochten de jonkvrouwen natuurlijk niet leren zwaardvechten en hadden de ridders wel wat beters te doen dan vilten, maar tegenwoordig mag het natuurlijk ook andersom!

Het programma is onder voorbehoud. Meer lezen over de coronamaatregelen in Archeon? Klik dan hier.


Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.