Museumpark Archeon
Advertorial Cultuur

Boordevol leuke activiteiten op de planning bij Archeon

Van oermens en ridder tot Romein. Deze zomer werden om de twee weken verschillende tijdsperiodes uitgelicht in Museumpark Archeon. Ook de komende weken staan er nog veel leuke activiteiten op de planning. Welke? Dat lees je hier!

Bij Archeon komt de geschiedenis tot leven. Zwerf door de prehistorie, kom héél dichtbij de Romeinen, ontdek het Romeins Museum en duik in de middeleeuwen. Stap midden in de geschiedenis en ontdek hoe het vroeger was. De gebouwen, hutten en huizen hebben echt in ons land gestaan of staan er nog steeds. Breng een bezoek aan het Romeins Museum en ontdek de échte vondsten uit Zuid-Holland. 

In Archeon is altijd van alles te beleven, vooral in de schoolvakanties en de weekenden. De komende activiteiten hebben we eenvoudig voor jou op een rijtje gezet!

22-08 t/m 23-08: Allemansend

In het weekend van 22 en 23 augustus komt de middeleeuwse groep Allemansend: In het stadje -Gravendam trekt de bemanning van De Jonge Kraai haar schepen op het droge en zet een middeleeuws kampement op. Breng een bezoek aan het kampement, luister naar de verhalen en bekijk het leven van toen.

25-08 t/m 30-08 en 05-09 t/m 06-09: Prehistorische week

Als je dit nu leest, kun je iets dat ze in de prehistorie nog niet eens bedacht hadden: lezen en schrijven. We gaan er vanuit dat ze wel met elkaar communiceerden via taal, maar hoe dat precies ging weten we niet. Wel heeft de mens toen allemaal sporen achtergelaten waaruit we kunnen afleiden hoe ze huizen bouwden, het land bewerkten, wat ze aten en wat ze droegen.

De prehistorie is vaak onderbelicht in de geschiedenis, omdat deze periode zich afspeelt voor het begin van de geschiedschrijving. We weten dus niet altijd hoe mensen toen leefden, welke tradities en gewoontes ze hadden, wat ze geloofden of waarom. Maar veel dingen weten we juist wel, dankzij de voorwerpen en andere resten die ze hebben achtergelaten. Tijdens de prehistorische week laat Archeon zien hoe zij denken dat mensen toen leefden. 

12-09 t/m 13-09: Spelletjes weekend

Dit weekend kun je meedoen aan de vele spelletjes in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen.

19-09 t/m 20-09: Schrijvers van de Ronde tafel

De Schrijvers van de Ronde Tafel. Dit collectief van vijftien schrijvers van historische kinderboeken is zowel zaterdag 19 als zondag 20 september in Archeon. Op beide dagen is een boekenmarkt. De Schrijvers van de Ronde Tafel voorzien - natuurlijk - hun eigen boeken van een handtekening. Leden van dit schrijverscollectief lezen ook voor uit eigen werk.

26-09 t/m 27-09: Riddertoernooi

Afgevaardigde ridders van de Hoeken en Kabeljauwen komen naar Archeon om het geschil uit te vechten met het riddertoernooi. Daarnaast kunnen je je laten opleiden tot een echte ridder: nadat je hebt getoond dat je kunt zwaardvechten, hoffelijk en creatief kunt zijn, mag je een oorkonde mee naar huis nemen. Ook de jonkvrouwen - wat is een ridder tenslotte zonder jonkvrouw - hebben genoeg te doen. Zij kunnen armbandjes vilten of leren boogschieten. In de middeleeuwen mochten de jonkvrouwen natuurlijk niet leren zwaardvechten en hadden de ridders wel wat beters te doen dan vilten, maar tegenwoordig mag het natuurlijk ook andersom!

Het programma is onder voorbehoud. Meer lezen over de coronamaatregelen in Archeon? Klik dan hier.


Meer nieuws

Van 0 naar 20 vandaag 18:41

Van 0 naar 20: het weer

Tja, kijk naar buiten en je weet het eigenlijk al. Het is herfst. En dat betekent regen, wind en lage temperaturen. Maar ja, dat schema blijft roepen. En omdat de 20 van Alphen al in maart gelopen gaat worden, zullen Stefan en Mitchell toch moeten blijven trainen. Motivatie vinden dus!

Advertorial Economie vandaag 17:15

Wouter Sjerp: hét juiste advies voor jouw hypotheek

Voor vele Alphenaren zal dit gezicht of deze naam wel bekend klinken. De goedlachse Wouter, geboren en getogen in Alphen aan den Rijn, heeft menig dorpsgenoot al voorzien van juist advies qua hypotheek. En nu pakt hij dat nog beter aan. Hij is dé hypotheekspecialist van Alphen.

Blog Op reis met Naomi vandaag 15:26

Op reis met Naomi: Unleash the Power Within

Deze week ben ik even wat later, wat komt door mijn 4-daagse online evenement ‘UPW’ (Unleash the Power Within) van Tony Robbins, waarin ik vier dagen volledig ondergedompeld ben in persoonlijke ontwikkeling. Concrete handvatten, bijzondere en leerzame verhalen, mooie meditaties, diepe inzichten, vele realisaties, verbinding; met mijzelf en met andere deelnemers (11.000 uit maar liefst 139 landen!).