Cultuur 19 mrt. 2024 15:46

Vertegenwoordigers van dertig verschillende organisaties komen vanavond samen tijdens de Iftar in Alphen aan den Rijn

Vanavond komen vertegenwoordigers van maar liefst 30 verschillende organisaties samen in Alphen aan den Rijn om deel te nemen aan de Iftar. Dit evenement, gehouden tijdens de heilige maand Ramadan, markeert niet alleen het verbreken van het vasten maar ook een gelegenheid voor interreligieuze en interculturele dialoog, verdraagzaamheid en saamhorigheid.

Advertorial Cultuur 3 nov. 2023 12:50

Het Verhaal van Nicolaas: thematentoonstelling in Museumpark Archeon

18 november is het zover: dan zet Sinterklaas weer voet op Nederlandse bodem. Samen met zijn pieten verblijft hij in Archeon en het hele museumpark wordt omgetoverd tot De Stad van Sint. Maar, wie is deze goedheiligman eigenlijk? Waar komt hij vandaan en waarom geeft de beste man cadeautjes aan kinderen? 

Advertorial Cultuur 5 okt. 2023 09:23

Herfstvakantie vol activiteiten in Museumpark Archeon

Van zaterdag 14 tot en met zondag 29 oktober is het eindelijk zover: de herfstvakantie. In Archeon zijn er extra veel leuke activiteiten te beleven en tijdens de weekenden staan er speciale thema’s op het programma als ‘Waar zijn mijn schoenen’ en ‘Smeedweekend’. De herfstvakantie valt samen met Museumkidsweek. Word museuminspecteur en voer een inspectie uit in Archeon!

Cultuur 16 sep. 2023 17:47

Lida Dijkstra wint Archeon Thea Beckmanprijs 2023

De winnaar van de Archeon Thea Beckmanprijs 2023 is Lida Dijkstra met het boek Schaduw van Toet. De Jonge Beckman is dit jaar gegaan naar Astrid Sy met het boek Noem geen namen. Beide winnaars kregen een fraaie oorkonde, een geldprijs en de eer!

Advertorial Cultuur 12 sep. 2023 11:12

Historie ’t Rooie Dorp in theatervoorstelling

De verhalen en de rijke historie van het Rooie Dorp worden op zondag 24 september om 13:00 en 16:00 uur verteld in de vorm van een theatervoorstelling. Beleef samen met Robbie en Julia een origineel Romeo en Julia liefdesverhaal, dat zich afspeelt op deze markante plek. De dakpannenfabriek Oosthoek & Zoon, waar veel bewoners werkten, speelt een prominente rol.

Cultuur 12 sep. 2023 09:25

Uitreiking Thea Beckman Prijs 2023 Museumpark Archeon

Ieder jaar wordt in Museumpark Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs uitgereikt aan de schrijver van het beste historische jeugdboek. Jaarlijks afgewisseld worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond. In 2023 bekroont de jury werk voor jongeren vanaf 12 jaar.

Cultuur 11 sep. 2023 01:59

Ridders starten een uniek muziekproject

Afgelopen zaterdag werd stadsorganist Simon Stelling benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. De Waalwijkse gitarist Rudi de Queljoe viel eerder dit jaar deze eer te beurt. In beide gevallen was hun bijdrage aan de muziek één van de belangrijkste redenen, waarom de Koning deze eer verleende. 

Cultuur 4 sep. 2023 10:29

Open Monumentendag 2023 feestelijk geopend op 1 september

Als aanloop naar de Open Monumentendag en Nationale Orgeldag op zaterdag 9 september in Alphen aan den Rijn, vond afgelopen vrijdag 1 september de feestelijke opening plaats in Museumpark Archeon. Wethouder Anouk Noordermeer was hierbij aanwezig. 

Cultuur 2 sep. 2023 11:51

Levend erfgoed: Open Monumentendag op 9 september

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het UNESCO Verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten. Dat wordt gevierd door het thema ‘Levend Erfgoed’ te koppelen aan Open Monumentendag, die plaatsvindt op zaterdag 9 september.

Advertorial Cultuur 1 sep. 2023 17:25

Dit najaar mooie historische evenementen in Museumpark Archeon

In de maand september zijn er vele historische evenementen in Archeon! Van een prehistorisch weekend tot een culinair weekend met top-chef Pierre Wind, en van een middeleeuws weekend tot een gezondheidsweekend. Of bezoekers nu geïnteresseerd zijn in het verkennen van de prehistorie of liever genieten van tijdloze culinaire hoogstandjes, Archeon heeft voor ieder wat wils.

Advertorial Cultuur 28 aug. 2023 17:01

Documentaire over depot Boijmans Van Beuningen

DEPOT - Reflecting Boijmans is een creatieve documentaire over de totstandkoming van het nieuwe depot van Museum Boijmans Van Beuningen. Het onthult geheimen en details van het iconische gebouw van Rotterdam. De film is eenmalig op 7 september bij Parkvilla te zien en voorafgaand verzorgt CAS Alphen - Centrum voor Architectuur en Stedenbouw- een boeiende inleiding.

Advertorial Cultuur 13 jul. 2023 09:16

Avé, de Romeinen komen naar Archeon

Van zondag 30 juli tot en met zaterdag 12 augustus 2023 vindt het Internationaal Romeins Festival voor de 24ste keer plaats in Museumpark Archeon, Alphen aan den Rijn. Met verschillende kampementen, demonstraties en iedere dag een spectaculaire gladiatorenshow word je volledig ondergedompeld in het leven van de Romeinen.

Advertorial Cultuur 3 jul. 2023 17:20

Umami: film met Oosters buffet bij Parkvilla

Parkvilla vertoont op 15 juli éénmalig de film Umami. Een smakelijke, komische en culinaire zoektocht. Umami is afkomstig van het Japanse woord umami en betekent ‘heerlijk’. Het is de vijfde basissmaak naast zoet, zuur, zout en bitter en wordt al eeuwenlang gebruikt als smaakversterker in de Aziatische keuken.

Cultuur 22 mei 2023 12:31

De Fontein sluit muzikale jaar af in Castellum

Basisschool De Fontein uit de Alphense wijk Kerk & Zanen heeft muziek hoog in het vaandel staan. Op dinsdag 16 mei sloot de school traditiegetrouw het muzikale jaar af met een concert in Theater Castellum voor een uitverkochte zaal

Cultuur 8 mei 2023 14:30

Televisiemaakster Marleen Stelling brengt debuutroman uit

Televisiemaakster Marleen Stelling, dochter van Simon Stelling (Alphense-organist, pianist) brengt woensdag haar debuutroman Breuklijnen uit. Vijf jaar geleden ontstond er in Marleen een verlangen om een verhaal te vertellen over vrouwen die elkaar door generaties heen raken, slijpen en helen.

Advertorial Cultuur 24 apr. 2023 13:52

Conny Janssen Danst combineert livedans, film én muziek

Op 28 april sluit het Rotterdamse gezelschap Conny Janssen Danst het dansseizoen van Theater Castellum af met de voorstelling FRAMED: een filmisch gemonteerde vertelling waarin livedans, video en muziek gezamenlijk een verhaal onthullen over de chaotische en verwarrende tijd waarin we leven.

Cultuur 22 apr. 2023 11:03

Dit is de longlist van de Archeon Thea Beckman Prijs 2023

Ieder jaar wordt in Museumpark Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs uitgereikt aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die én goed geschreven zijn én die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden. De longlist is nu bekend.

Advertorial Cultuur 11 apr. 2023 18:12

Portret van architect Hertzberger met inleiding

De wereldberoemde architect Herman Hertzberger (90) wil aan het eind van zijn carrière bewijzen dat zijn sociale en duurzame visie op architectuur nog altijd levensvatbaar is. In de documentaire The Proof of the Pudding strijdt hij voor de transformatie tot woningen van zijn meest iconische gebouw: het voormalige ‘Centraal Beheer’-kantoor in Apeldoorn.

Advertorial Cultuur 27 mrt. 2023 09:23

Castellum & Cultuurpalet verwelkomen bijna 6.000 leerlingen in theater

Maar liefst drie weken achter elkaar is Theater Castellum overdag gevuld met kinderen. Dankzij de samenwerking met Cees Verboom van Stichting Cultuurpalet ervaren duizenden leerlingen uit de groep 1 tot en met 6 komende weken de magie van theater.

Cultuur 17 mrt. 2023 12:45

Laatste archeologische hout Zwammerdam 6 aangekomen in Archeon

In Zwammerdam zijn in de jaren ’70 van de vorige eeuw zes schepen opgegraven op de locatie waar in de Romeinse tijd een haven lag. Het Archeon is al meerdere jaren bezig met het restaureren van deze vaartuigen. Donderdag is het laatste deel van het hout van de Zwammerdam 6 aangekomen in Archeon.

Cultuur 16 mrt. 2023 11:29

280 jaar oude eik voorziet ‘Zwammerdam 3’ van nieuw hout

In Zwammerdam zijn in de jaren ’70 van de vorige eeuw zes schepen opgegraven op de locatie waar in de Romeinse tijd een haven lag. Het Archeon is al meerdere jaren bezig met het restaureren van deze vaartuigen. Onlangs is nieuw hout voor de ‘Zwammerdam 3’ verkregen.

Cultuur 5 jan. 2023 14:01

Station Gouwsluis wordt geen gemeentelijk monument

Het voormalige stationsgebouw Gouwsluis wordt geen gemeentelijk monument. Het station, gelegen aan de Steekterweg, was volgens het Cuypers Genootschap van grote monumentale waarde.