PR TenneT

Brandbrief over elektriciteitsnet: “Locatie voor nieuw elektriciteitsstation is dringend nodig”

In de regio Alphen aan den Rijn en Leiden wordt naarstig gezocht naar een locatie voor een nieuw te bouwen elektriciteitsverdeelstation, ook wel 150/50 kV-Station genoemd. Als er niet snel een nieuwe locatie gevonden wordt, dreigt binnen een paar jaar een groot stroomtekort.

De energietransitie is volop gaande en verzwaring van het elektriciteitsnet is op veel plaatsen in Nederland op korte termijn noodzakelijk. Op dit moment hebben grootverbruikers last van beperkingen in het elektriciteits-distributienet in de gemeenten Alphen aan den Rijn, Oegstgeest, Leiden, Nieuwkoop en Zuidplaspolder. Stroomnetbeheerders Liander en TenneT schreven daarom een brandbrief naar de betrokken gemeenten.

Urgentie van een nieuw elektriciteitsstation

De energieproductie verduurzaamt, woningen en bedrijven gaan van het aardgas af en in de regio rijden steeds meer elektrische voertuigen. Daarnaast blijft de economie groeien, digitaliseert de samenleving en komen er steeds meer woningen en bedrijven bij. Door deze ontwikkelingen is er op korte termijn - net als elders in Nederland - een verzwaring van het elektriciteitsnetwerk noodzakelijk.

In de regio rondom Alphen aan de Rijn en Leiden ondervinden op dit moment al verschillende bedrijven de beperkingen van het huidige elektriciteitsnet. Die problemen zullen de komende vijf jaar toenemen, als de netwerkcapaciteit niet tijdig wordt verzwaard. De aanleg van een nieuw elektriciteitsverdeelstation is hierbij noodzakelijk.

“Dit nieuwe station en het eveneens nieuw te ontwikkelen station in de Zuidplaspolder, zullen samen met de naast de reeds bestaande stations in Leiden en Sassenheim, een centrale rol spelen in het elektriciteitsnet van Holland Rijnland. Vanuit deze grote stations worden de bestaande en nieuwe kleinere onderstations gevoed. Waar het nieuwe elektriciteitsverdeelstation in de regio Alphen aan den Rijn-Leiden precies moet worden aangelegd, wordt momenteel nog onderzocht”, aldus Holland Rijnland.

Zoeklocaties

Sinds april van vorig jaar zoeken de netbeheerders TenneT en Liander, samen met gemeenten en de provincie naar geschikte locaties. “Eerst is gekeken waar idealiter een elektriciteitsverdeelstation zou moeten komen, in het centrum van een groot dekkingsgebied op een plattegrond. Vervolgens zijn aan de hand van belemmeringen, aangedragen door gemeenten, provincie en netbeheerders, in dit zoekgebied zogenaamde focusgebieden vastgesteld. De belemmeringen lopen uiteen van richtlijnen rondom infrastructuur tot andere ruimtelijke plannen voor het gebied.”

De zeven uiteindelijk vastgestelde focusgebieden worden nu nader onderzocht. Maar welke locaties zijn dat dan? De Hofdijklaan in Oud Ade, De Bloemerd in Leiderdorp, de Barrepolder/Groenendijk in Hazerswoude-Rijndijk, de Noordpolder in Alphen aan den Rijn, polderpark Cronesteyn in Leiden, de Oostvlietpolder in Leiden en de Grote Polder in Zoeterwoude.

Informatiesessie

Tijdens een online informatiebijeenkomst zijn raadsleden en bestuurders uit Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude ingelicht over de urgentie voor een nieuw elektriciteitsverdeelstation. De netbeheerders hebben uiteengezet hoe noodzakelijk de uitbreiding van het netwerk en de aanleg van het elektriciteitsverdeelstation zijn en hoe de verzwaring van het elektriciteitsnetwerk aansluit bij de Regionale Omgevingsagenda van Holland Rijnland (ROA). Daarnaast is toegelicht waarom aanvullend onderzoek noodzakelijk is om tot een goede locatiekeuze te komen.

De definitieve locatiekeuze is een bestuurlijke afweging, die naar verwachting begin 2022 wordt gemaakt.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphense Zendmast gisteren 17:18

Zendmast verlicht in regenboogkleuren voor verjaardag

Het is mogelijk om de Alphense zendmast te verlichten voor de verjaardag van een dierbare. De zendmast zal woensdagavond alle kleuren van de regenboog schijnen voor de 50e verjaardag van Monique.

Advertorial Evenement gisteren 16:23

Kom zaterdag 9 juli naar de Senzaa Summer Fair Party!

Het is bijna zover! Nog een aantal nachtjes slapen en dan zullen Gabriella van der Laan (Stylingbox), Monique van ’t Veer (MEAU vintage jewellery) en Danny Arts (Senzaa) iedereen van harte welkom heten bij Senzaa summer fair.

Calamiteiten gisteren 15:36

Politie zoekt getuigen van gewapende overval

In de nacht van dinsdag op woensdag hebben rond 01:30 uur vier nog onbekende personen geprobeerd een bedrijf aan de Ondernemingsweg in Alphen aan den Rijn te overvallen. Tijdens de overal werd gebruikt gemaakt van een vuurwapen en slagwapens.