Josh Walet

Burgemeester opent expositie en virtuele torenklim in de Adventskerk

Omdat de Adventskerk 100 jaar in het Alphense centrum staat, viert de kerk dit een jaar lang met allerlei bijzondere festiviteiten voor jong én oud. Zaterdag opende burgemeester Liesbeth Spies een interessante expositie in de kerk, wat werd gevierd met muziek en dans. De kers op de taart? Dat is toch wel de virtuele torenklim.

Dat de Adventskerk dit jaar honderd jaar bestaat kan bijna geen enkele Alphenaar ontgaan zijn. Sinds begin dit jaar worden namelijk al diverse festiviteiten georganiseerd om dit jubileum te vieren. Denk aan Keys of Light, waarbij een interactieve piano-installatie ervoor zorgde dat de Adventskerk op de maat van de muziek kleurrijk verlicht werd. Dit trok de belangstelling van honderden Alphenaren. Een paar weken later stond de Adventskerk vol met publiek dat kwam genieten van een optreden van Trijntje Oosterhuis en de Jostiband.

Expositie

Deze zaterdag was het tijd voor de opening van een expositie in de kerk en de virtuele torenklim. De feestelijke opening begon met een optreden van dansschool Harry Cools, waarna burgemeester Liesbeth Spies een speech gaf en de tentoonstelling opende. “De expositie is te zien in verschillende ruimtes in de kerk. Een routekaartje helpt bezoekers de juiste looproute te volgen", zegt Sita Tjepkema, die samen met Mirelle Jacobs vanuit de jubileumcommissie deze expositie hebben opgezet.

Tekst loopt door onder de foto

Adventskerk 14 mei

De tentoonstelling vertelt bezoekers het verhaal van 100 jaar Adventskerk en wordt ondersteund door dans- en muziekvoorstellingen. Van het zilver van de avondmaaltafel en de toga’s van de dominees, tot aan historische foto’s, blauwdrukken uit het gemeentearchief en verhalen van de kerk in aanbouw na de brand in 1916, het komt allemaal aan bod in de expositie.

Virtuele torenklim

Bij de start van de expositie werd ook een virtuele torenklim gelanceerd. Bezoekers kunnen de veertig meter hoge kerktoren met een virtual reality bril beklimmen, terwijl ze gewoon beneden in de kerk blijven. Het maakt niet uit of je slecht ter been bent of hoogtevrees hebt. Iedereen kan naar boven ‘klimmen’ en genieten van het prachtige uitzicht vanaf de kerktoren over Alphen aan den Rijn. 

“Wij vinden het geweldig leuk om een bijdrage te leveren aan dit leuke project. Ook al kun je de torenklim video in 360 graden weergave bekijken op je smartphone of computer, maakt het met een virtuele bril nog spannender. Met deze computertechniek lijkt het alsof je op de toren zelf staat, maar in werkelijkheid blijf je op de grond", aldus Wouter Berkouwer van de Esports Game Arena in de Raadhuisstraat. In een tentje voor de kerk helpen zij mensen deze VR-experience te beleven.

De eerste expositiedag werd afgesloten met een unieke dansvoorstelling door dansgroep I'm in Motion onder leiding van Frency van Duijn. Dit deden zij in samenwerking met stadsorganist Simon Stelling, die het Steinmeyer orgel bespeelde. De expositie bezoeken en de virtuele torenklim beleven kan nog op 28 mei en 11 juni. Openingstijden van 11:00-16:00 uur. Toegang is gratis.

Adventskerk 14 mei

Adventskerk 14 mei


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.