Oscar van Beest

De grote Alphense roman van schrijver Erik Jan Harmens

Schrijver Erik Jan Harmens brengt dit najaar een roman uit met de plek waar hij opgroeide als speelveld, Alphen aan den Rijn. Het boek genaamd Rigolettohof is een ode aan zijn familie én aan Alphen. 

Erik Jan Harmens groeide op in Alphen, in de Rigolettohof, vlak naast winkelcentrum De Ridderhof. Op het Ashram College doorliep hij de havo en het vwo, alvorens hij in 1989 verhuisde naar Amsterdam. Hier volgde hij de studie Culturele en Maatschappelijke Vorming aan de Karthauzer Academie. In zijn boek schrijft hij over de verschillende gebeurtenissen uit zijn familie, wat hij spiegelt aan het Ridderhofdrama. 

Rigolettohof 

In het boek schrijft Harmens over de manier waarop hoe hij opgroeide in de Rigolettohof in Alphen. ‘’Mijn boek gaat eigenlijk over hoe ik daar ben opgegroeid. En de keuzes die ik heb meegemaakt. Gespiegeld aan het Ridderhofdrama.’’ De schietpartij speelt een rol in het boek, maar toch is het gevoelige onderwerp zeker niet de essentie. Harmens benoemt het drama dan ook enkel met respect voor de slachtoffers.

Waar de schutter tien jaar geleden voor dood en verderf zorgde, is Harmens in zijn leven bezig met creëren. ‘’Ik vind het boeiend om deze situaties tegenover elkaar te zetten. Daarnaast is het boek een liefdesverklaring aan mijn broer en zus. We groeiden op onder beroerde omstandigheden. Onze vader ging voortijdig weg, mijn moeder stond er toen alleen voor met drie kinderen en we hadden weinig geld.’’ 

De schrijver ziet dit boek als een mooie kans om terug te blikken op zijn jeugd. ‘’Alles wat ik maak gaat over mij, maar dan op zo’n manier dat het universeel is. Hoe we allemaal proberen iets van het leven te maken en om zichtbaar te worden. In positieve zin, en soms in negatieve zin.’’ Degene die de kwast vast heeft, bepaalt wat er op het canvas komt. Iedereen leeft het leven op zijn eigen manier.

‘’Ik had het idee dat wij in Alphen onzichtbaar waren. Ik kan ons nu zichtbaar maken door erover te schrijven. De mogelijkheid om veertig jaar nadien alsnog die mensen zichtbaar maken, zoals mijn broer, zus en mijn moeder.’’ We leven in een individualistische tijd. Harmens hoopt dat wanneer mensen zijn boek lezen, zij wat meer stilstaan bij de belangrijke dingen in het leven. ‘’Het zou heel mooi zou zijn als we een beetje op elkaar letten. Mijn broer, zus en ik zijn inmiddels in de vijftig. Nu realiseren we dat we elkaar hebben. Ik hoop dat mensen hier een voorsprong op krijgen en zij sneller beseffen wat belangrijk is.’’ 

Eerdere werken 

Erik Jan Harmens is gepokt en gemazeld in de schrijverswereld. In 2003 deelde hij zijn eerste bundel In menigten met het grote publiek. Daarnaast was hij in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland. In 2008 bracht hij zijn eerste roman uit: Kleine doorschijnende man. Later liet hij zijn veelzijdigheid zien met lyrische duetten, Echte mannen scheiden niet (2012), in samenwerking met Rick de Leeuw en Duetten (2016), wat hij samen met Ilja Leonard Pfeijfer schreef. 

In 2015 schreef hij de roman Hallo muur, een autobiografisch boek waarin hij vertelt over de strubbelingen van het leven. Het boek kreeg lyrische reacties bij De Wereld Draait Door toen het de titel Boek van de Maand kreeg. Elke week schrijft Harmens een column over prikkels voor Trouw en langere essays over melancholie in NRC Handelsblad. Daarnaast is hij docent Creative Writing aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. 

Rigolettohof ligt naar verwachting in oktober 2021 in de winkel. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Winacties tien jaar Alphens vandaag 09:53

WINNEN: een diner voor twee bij Proeflokaal Bregje

Alphens.nl bestaat deze week 10 jaar en daarom pakken we uit met toffe winacties. Dit keer mogen wij een diner voor twee bij Proeflokaal Bregje weggeven. Dat wordt ongetwijfeld genieten!

Rechtszaak gisteren 18:29

Rechtbank oordeelt: celstraf voor complotdenker

Zaterdag protesteerde een groep mensen bij de Alphense gevangenis nog voor het vrijlaten van complotdenker Wouter Raatgever (53). Maar vrijlating zit er voorlopig nog niet in. De 53-jarige is veroordeeld tot negen maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Politie gisteren 17:02

Man is rijbewijs kwijt nadat hij met slok te veel op ging rijden

In de nacht van zaterdag 19 op zondag 20 juni heeft een Alphense bestuurder wel heel diep in het glaasje gekeken. De 20-jarige man blies als beginnend bestuurder maar liefst 560 UG/L. Dat is meer dan zes keer zoveel als de toegestane hoeveelheid.