Alphens

Eerste Stolpersteine zijn geplaatst voor het gemeentehuis

Geen hoog bezoek van kunstenaar Gunter Demnig, maar de eerste Stolpersteine zijn dit weekend wel geplaatst voor de hoofdingang van het gemeentehuis in Alphen. De gedenktekens, letterlijk 'struikelstenen', herinneren aan de mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd of vermoord zijn.

Veel steden in Nederland kenden voor de Tweede Wereldoorlog bloeiende Joodse gemeenschappen. Met een synagoge en een begraafplaats was dit ook in Alphen het geval. Een voorbeeld van een Joodse familie die de oorlog niet heeft overleefd is de familie Van Dien. Zij hadden een confectiezaak op de hoek van de Van Mandersloostraat en de Aarkade, totdat hun bloeiende bedrijf werd afgenomen en ze werden afgevoerd naar een vernietigingskamp. 

Namen weer zichtbaar maken

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er in totaal ruim 102.000 Joodse Nederlanders, onder wie 62 Aarlanderveense, Alphense, Boskoopse en Zwammerdamse Joden vermoord in de concentratiekampen. Zij zijn vergast, doodgeschoten, of gestorven door de ontberingen waaraan zij bloot stonden. Een graf kregen ze niet; ze zijn verbrand in ovens en hun as is anoniem in een kuil of rivier gegooid. 

Deze slachtoffers mogen niet vergeten worden. Alphens.nl was een paar jaar geleden de initiatiefnemer van het plan om Stolpersteine te plaatsen, maar het plan werd even later ook breed gedragen. Stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers (SHJVS) schaarde zich achter het initiatief. Ook wethouder van Velzen benadrukte vorig jaar nog dat dit een mooi project is voor de gemeente Alphen aan den Rijn. "De historie kunnen we op deze manier vasthouden en koesteren." Na goedkeuring van de gemeente en positieve geluiden vanuit nabestaanden, kon het plan ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Oorspronkelijk zouden de stenen voor 5 mei 2020 al op hun plek liggen, dit ter ere van 75 jaar bevrijding. Corona gooide echter roet in het eten, waardoor de plaatsing werd uitgesteld naar november 2020. 

De eerste Stolpersteine 

Door de huidige coronamaatregelen was de plaatsing van de Stolpersteine een sobere gebeurtenis. Kunstenaar Gunter Demnig zou eigenlijk aanwezig zijn, maar vanwege zowel zijn eigen gezondheid als de gezondheid van anderen heeft hij zijn Beneluxtour, waarbij hij diverse Stolpersteine zou plaatsen, moeten cancelen. In plaats daarvan waren er twee medewerkers van de gemeente, gekleed in felgekleurde oranje jassen, die de stenen hebben geplaatst. 

Tekst loopt door onder de foto

Stolpersteine gemeentehuis

Het gaat om drie stenen die nu voor de hoofdingang van het gemeentehuis liggen. Deze drie Stolpersteine zijn geplaatst voor Mathilde Neuwahl-Mosheim (woonde op Emmalaan 2), Jenny Thurin (woonde op de Gouwsluisseweg 15) en Joseph Isaac de Leeuw (woonde op de Zeilmakersstraat 5). Op een later moment zal de vierde steen, die van Leentje Hamburger (woonde op de Stationsstraat 43), hier bij worden geplaatst. Aangezien de familie daar graag bij wil zijn, wordt dit op een moment gedaan wanneer dat gezien de coronamaatregelen weer is toegestaan. 

Dat het gemeentehuis als locatie is gekozen is ook niet zonder reden. "De eerste stenen worden bij het gemeentehuis geplaatst omdat de plaats waar de woningen destijds stonden niet meer geschikt is. Zo loopt de Prins Bernhardlaan dwars over de plek waar vroeger het huis van een van de vermoorde slachtoffers stond. Gunter Demnig heeft aangegeven dat in dergelijke gevallen een steen geplaatst kan worden bij de ingang van het gemeentehuis", vertelt Albert Bremer, secretaris van de SHJVS. 

De andere Stolpersteine 

De plaatsing van de Stolpersteine voor de 58 andere vermoorde Joodse Boskopers, Zwammerdammers, Aarlanderveeners en Alphenaren zal in een periode van ongeveer drie jaar gebeuren. "De planning voor de korte termijn wordt vooral bepaald door de coronamaatregelen en voor de langere termijn door de beschikbaarheid van Gunter Demnig", zo weet Bremer te vertellen. Demnig moet namelijk de Stolpersteine leveren en zal er ook een aantal zelf komen plaatsen.

De SHJVS hoopt daarna op een vervolg. "Onze gemeente kent namelijk niet alleen Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ook anderen hebben de oorlog niet overleefd. Omdat zij zich verzetten tegen de tirannie, omdat zij verplicht werden om in werkkampen te werken, omdat zij als militair moesten vechten, of omdat ze toevallig op het verkeerde moment op een plek waren waar een bom viel of waar geschoten werd. Ook zij verdienen een Stolperstein."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.