Eigenaren Proto hebben vertrouwen in de toekomst
In de nacht van 26 op 27 juni 2020 sloeg het noodlot toe: een brand en de daarop volgende blus-actie verwoestten een groot deel van het monumentale pand waarin restaurant Proto is gevestigd. De eigenaren, de Griekse broers Nikos en Alexandros Baloumis, voelden de grond onder hun voeten wegvallen, maar zijn nu vooral optimistisch: “We hebben een succesvolle formule en komen in 2021 alleen maar sterker terug!”
Droom
Restaurant Proto en zijn eigenaren zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot een begrip in Alphen: de broers runnen de zaak al achttien jaar en zijn er dagelijks te vinden. “Proto is een droom die wij hebben verwezenlijkt”, legt Nikos uit. “Wij zijn het restaurant begonnen om de mediterrane keuken en sfeer naar Alphen te brengen. Wij willen dat mensen gezellig kunnen lunchen, borrelen en dineren alsof ze in een huiskamer zijn. Onze familie had sinds 1995 op deze fantastische plek aan de Rijnkade al een bistro. In 2002 toverden wij die om tot een tapasbar. Sindsdien hebben wij er ieder jaar aan gewerkt om er onze ideale zaak van te maken.”
Stap voor stap
Het zat Nikos en Alexandros niet altijd mee. “In de loop der jaren hebben we wel wat tegenslagen voor de kiezen gehad: de recessie van 2008, de vernieuwing van de beschoeiing van de kade in 2011-2012 waarbij door trillingen schade aan het pand ontstond, en het brugongeluk in 2015. Maar we zijn weerbaar. We hebben steeds weer stappen gezet om ons restaurant te verbeteren en te verruimen. Eerst hebben we in 2006 het aangrenzende pand (Rijnkade 3) bij het restaurant betrokken. Zo konden we de tapasbar uitbreiden met een echt restaurant en een groot terras aan het water. In 2018 zijn we doorgebroken naar de Van Mandersloostraat, zodat we ook vanuit de winkelstraat bereikbaar zijn. Aan deze kant openden wij Proto Trattoria & Delicatessen, met onder andere lekkere broodjes en koffie. In mei 2020 hadden we flink geïnvesteerd om het restaurant op een sfeervolle manier coronaproof te maken. Eigenlijk was ons concept eindelijk helemaal af, toen de brand ontstond!”
Bliksem
Het weer was onstuimig, die vrijdagnacht van 26 op 27 juni 2020, met volop regen en onweer. Om twee uur ’s nachts kregen Nikos en Alexandros een telefoontje van een wijkagent: het dak van hun restaurant stond in brand. De bliksem was ingeslagen, zo bleek achteraf. Pas na vijf uur blussen was de brand onder controle. Tegen die tijd was het dak en de vloer van de zolder verbrand en op de eerste verdieping terecht gekomen. De keuken, de toiletten, de eetzaal: door de water- en brandschade was er niks meer te redden.
Ontredderd stonden de broers naar de ravage te kijken, maar ze herpakten zich snel. “We zijn zo snel mogelijk in gesprek gegaan met de eigenaar, de verzekering, de eigenaar en de monumentenzorg om plannen voor de renovatie te maken.”
Positief
Eind 2020 moet er nog heel wat gebeuren: de binnenkant van het pand wordt gesloopt, dan wordt het nieuwe dak geplaatst, en vervolgens kunnen de vloeren, wanden, verlichting, keukens en toiletten opnieuw worden gebouwd. Omdat het een monumentaal pand is duurde het extra lang eer de renovatie echt van start kon gaan. Toch zijn de broers niet somber gestemd: “We maken van dit nadeel een voordeel: we maken van de gelegenheid gebruik om het restaurant nóg beter in te richten. Daarbij houden we er rekening mee dat corona de komende jaren nog niet verdwijnt. We gaan iedere dag met goede moed aan de slag, want we weten dat we een sterk concept en veel vaste klanten hebben. Doordat wij zelf altijd aanwezig zijn in ons restaurant hebben we met veel mensen een persoonlijke band. De vele steunbetuigingen die we hebben gekregen waren hartverwarmend. Wij kijken ernaar uit om iedereen weer te ontvangen, op een veilige én sfeervolle manier. Als de renovatie voorspoedig gaat is dat in het tweede kwartaal van 2021!”
Dit artikel is eerder verschenen in de negende editie (december 2020) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.