Hans Doderer

Eigenaren Proto hebben vertrouwen in de toekomst

In de nacht van 26 op 27 juni 2020 sloeg het noodlot toe: een brand en de daarop volgende blus-actie verwoestten een groot deel van het monumentale pand waarin restaurant Proto is gevestigd. De eigenaren, de Griekse broers Nikos en Alexandros Baloumis, voelden de grond onder hun voeten wegvallen, maar zijn nu vooral optimistisch: “We hebben een succesvolle formule en komen in 2021 alleen maar sterker terug!”

Droom

Restaurant Proto en zijn eigenaren zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot een begrip in Alphen: de broers runnen de zaak al achttien jaar en zijn er dagelijks te vinden. “Proto is een droom die wij hebben verwezenlijkt”, legt Nikos uit. “Wij zijn het restaurant begonnen om de mediterrane keuken en sfeer naar Alphen te brengen. Wij willen dat mensen gezellig kunnen lunchen, borrelen en dineren alsof ze in een huiskamer zijn. Onze familie had sinds 1995 op deze fantastische plek aan de Rijnkade al een bistro. In 2002 toverden wij die om tot een tapasbar. Sindsdien hebben wij er ieder jaar aan gewerkt om er onze ideale zaak van te maken.”

Stap voor stap

Het zat Nikos en Alexandros niet altijd mee. “In de loop der jaren hebben we wel wat tegenslagen voor de kiezen gehad: de recessie van 2008, de vernieuwing van de beschoeiing van de kade in 2011-2012 waarbij door trillingen schade aan het pand ontstond, en het brugongeluk in 2015. Maar we zijn weerbaar. We hebben steeds weer stappen gezet om ons restaurant te verbeteren en te verruimen. Eerst hebben we in 2006 het aangrenzende pand (Rijnkade 3) bij het restaurant betrokken. Zo konden we de tapasbar uitbreiden met een echt restaurant en een groot terras aan het water. In 2018 zijn we doorgebroken naar de Van Mandersloostraat, zodat we ook vanuit de winkelstraat bereikbaar zijn. Aan deze kant openden wij Proto Trattoria & Delicatessen, met onder andere lekkere broodjes en koffie. In mei 2020 hadden we flink geïnvesteerd om het restaurant op een sfeervolle manier coronaproof te maken. Eigenlijk was ons concept eindelijk helemaal af, toen de brand ontstond!”

Bliksem

Het weer was onstuimig, die vrijdagnacht van 26 op 27 juni 2020, met volop regen en onweer. Om twee uur ’s nachts kregen Nikos en Alexandros een telefoontje van een wijkagent: het dak van hun restaurant stond in brand. De bliksem was ingeslagen, zo bleek achteraf. Pas na vijf uur blussen was de brand onder controle. Tegen die tijd was het dak en de vloer van de zolder verbrand en op de eerste verdieping terecht gekomen. De keuken, de toiletten, de eetzaal: door de water- en brandschade was er niks meer te redden.

Ontredderd stonden de broers naar de ravage te kijken, maar ze herpakten zich snel. “We zijn zo snel mogelijk in gesprek gegaan met de eigenaar, de verzekering, de eigenaar en de monumentenzorg om plannen voor de renovatie te maken.”

Positief

Eind 2020 moet er nog heel wat gebeuren: de binnenkant van het pand wordt gesloopt, dan wordt het nieuwe dak geplaatst, en vervolgens kunnen de vloeren, wanden, verlichting, keukens en toiletten opnieuw worden gebouwd. Omdat het een monumentaal pand is duurde het extra lang eer de renovatie echt van start kon gaan. Toch zijn de broers niet somber gestemd: “We maken van dit nadeel een voordeel: we maken van de gelegenheid gebruik om het restaurant nóg beter in te richten. Daarbij houden we er rekening mee dat corona de komende jaren nog niet verdwijnt. We gaan iedere dag met goede moed aan de slag, want we weten dat we een sterk concept en veel vaste klanten hebben. Doordat wij zelf altijd aanwezig zijn in ons restaurant hebben we met veel mensen een persoonlijke band. De vele steunbetuigingen die we hebben gekregen waren hartverwarmend. Wij kijken ernaar uit om iedereen weer te ontvangen, op een veilige én sfeervolle manier. Als de renovatie voorspoedig gaat is dat in het tweede kwartaal van 2021!”

Dit artikel is eerder verschenen in de negende editie (december 2020) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!