Damsteegt

Europese primeur voor Alphen: eerste 3D print composietbrug komt in de Stromenbuurt

De eerste 3D print composietbrug van Europa wordt nog voor het einde van het jaar geplaatst in Alphen. De brug komt te liggen bij de Vliestroom en de Stortemelk in de Stromenbuurt.

Den Ouden Groep en aannemersbedrijf Damsteegt hebben de afgelopen maanden samen gewerkt aan het realiseren van de 100 procent gerecyclede en recyclebare brug. Beide bedrijven hebben de ambitie om duurzame innovaties toe te passen in hun product- en dienstenaanbod, wat aansluit bij de duurzaamheidsambities van de gemeente Alphen aan den Rijn.

“Vanuit deze ambitie en het gezamenlijk enthousiasme zijn de partijen de afgelopen maanden hard aan het werk geweest met het ontwerp-, productie- en testproces. Hiervoor werkten zij samen met de bedrijven Composite Structures en 10XL, die gespecialiseerd zijn in het 3D printen van grote objecten. Na afronding van het ontwikkelingsproces is de brug nu gereed om geplaatst te worden”, laat de gemeente weten.

Het is een primeur, niet alleen in Nederland, maar zelfs in heel Europa. Naast dat het een composietbrug is die met een 3D printer is gemaakt, is het ook een volledig circulaire brug. “Hergebruikt granulaat, bestaande uit een combinatie van synthetische polymeren en glasvezel, dient als grondstof voor de brug. Aan het einde van haar levensduur kan de brug opnieuw verwerkt worden tot kunststofgranulaat en hergebruikt worden als grondstof voor een nieuwe toepassing.”

In opdracht van de gemeente vervangen Den Ouden Groep en Damsteegt de komende jaren in totaal 24 bruggen. Welke bruggen nog meer vervangen kunnen worden voor een duurzaam, 3D geprint alternatief wordt onderzocht na het plaatsen van de eerste 3D print brug.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.