Cultuur

Extra kerstfamilievoorstelling Nee, niet nu!

De kerstvoorstelling Nee, niet nu! van Productiehuis Alphen (PA) is heel succesvol. Daarom is er een extra familievoorstelling op vrijdag 21 december. Deze begint om 20.15 uur in het theater van Parkvilla in Park Rijnstroom.

De uitdaging van dit jaar zijn de hoofden van de heksen. Regisseur Michiel van de Burgt moest en zou de hoofden precies zo als in het boek van Roald Dahl. "Met zweren en nare plekken." Dat kan echter niet zomaar, want tot de pauze zijn de heksen hele gewone vrouwen met een heel gewoon uiterlijk en dus ook een gewoon leuk kapsel. Je zou ze op straat zo voorbijlopen, ware het niet dat ze ook hartje zomer handschoenen dragen.

Heksenhoofden
Vrijwilliger Monique Stelling kwam met een geweldige oplossing: "Het haar van de spelers wordt strak ingevlochten, hierop komt een haarnet en daarop worden latex kappen geplaatst. Daar zetten we pruiken op en dan zien de heksen er weer heel gewoon uit."
Het is echter niet niks om latex kappen te maken. Elke speler heeft een eigen op maat gemaakte kap en ook dat vond Stelling een hele mooie uitdaging. Zij is erin geslaagd om elke heks haar eigen hoofd te geven. Het grimeteam, bestaande uit Carry Lek, Monique Stelling, Annette van ’t Wout, Iris Maletzky en kapster Jacqueline Hogenes,  is voor de voorstelling met elke heks een paar uur bezig. Daarnaast moeten ook de andere twaalf spelers worden gegrimeerd.

Familievoorstelling
"De heksen zijn best eng", vertelt artistiek leider Nancy Ubert. "Voor kleine kinderen is deze voorstelling dan ook minder geschikt. Vanaf een jaar of 7 kunnen de meeste kinderen wel onderscheid maken tussen wat echt is en het verhaal op het toneel."
Het verhaal met een knipoog naar De Heksen van Roald Dahl is voor Productiehuis Alphen geschreven door Iris de Wit. "De lat ligt hoog bij PA, zeker met de wens voor een kerststuk voor de hele familie op basis van het boek van Roald Dahl. Dat ik dit, als beginnende schrijver, mocht doen, vond ik mooi."

De Vier Zeesterren
Dahl staat erom bekend dat zijn boeken bepaald niet kinderachtig zijn. Datzelfde geldt ook voor de voorstelling Nee, niet nu! Op het toneel ontvouwd zich dan ook een tweede verhaallijn rond het gezin Jansen, de eigenaren van Hotel De Vier Zeesterren waar de heksen logeren. Frits Jansen verschuilt zich onder zijn koptelefoon, terwijl zijn vrouw Olga wanhopig probeert de zaken in het hotel in goede banen te leiden. Ondertussen eet dochter Brechtje haar frustraties lekker op.

Het verhaal
In het gezellige familiehotel De Vier Zeesterren is vlak voor de kerstdagen de jaarlijkse bijeenkomst van een vrouwenvereniging die zich verzet tegen wreedheid jegens kinderen. De vrouwen hebben echter een afschuwelijk geheim. Iets met toverdrank en muizen. Onder het oppervlak broeit er iets bij die vreemde vrouwen, zijn alle kinderen opeens verdwenen en gaat het fout in de keuken. Ondertussen is een oude zeebonk samen met zijn kleindochter druk bezig om de boel te redden. Dat lukt bijna. Met de nadruk op bijna…

Voorstellingen
De familievoorstellingen (vanaf circa 7 jaar):
vrijdag 21 december, 20.15 uur (extra voorstelling)
zaterdag 22 december, 2015 uur
zondag 23 december, 14.00 uur
woensdag 26 december, 14.00 uur
Kaarten zijn te koop via www.parkvilla.nl/theater

Alle voorstellingen worden gespeeld in het theater van Parkvilla, Park Rijnstroom, Alphen aan den Rijn.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

MINERVA Polderen
Blog Opinie 23 aug. 2019 19:55

MINERVA Polderen

De provincie Zuid-Holland heeft dan eindelijk ook een nieuwe coalitie. Als een van de laatste in Nederland. Net als elders zijn hier een paar kunststukjes uitgehaald om Forum voor Democratie eruit te houden.