Alphens.nl EV

Gesteggel met provincie over woningbouw Gnephoek duurt voort

Na de motie in de Tweede Kamer heeft de gemeente nog geen goed gesprek gehad met het ministerie en de provincie Zuid-Holland over woningbouw in de polder Gnephoek. Wel is er een briefwisseling tussen provincie en gemeente over de meningsverschillen. De Alphense gemeenteraad heeft donderdag 16 juli besloten om een debat over de plannen te houden.

Ondanks het Alphense aandringen wil de provincie Zuid-Holland geen woningbouw toestaan in de Gnephoekpolder. De redenen van de provincie zijn:

  • er is geen noodzaak voor een nieuwe uitleglocatie
  • de woningbouwbehoefte kan binnenstedelijk worden opgevangen
  • de woningbouwbehoefte neemt na 2030 af
  • er zijn vooral kleinere appartementen nodig en minder eengezinswoningen
  • er is geen hoogwaardige ontsluiting en OV in de buurt van de Gnephoek

De gemeente Alphen aan den Rijn is verrast over deze argumenten. Zij meent dat:

  • er wordt uitgegaan van verouderde cijfers
  • er onvoldoende binnenstedelijke mogelijkheden zijn
  • er wel degelijk ontsluiting is via de Maximabrug

Bovendien wil de gemeente eigen inwoners binnenboord houden en niet zien vertrekken naar nieuwe locaties in onder meer Valkenburg.

De VVD vindt dat er ondertussen een gesprek moet komen tussen de gemeenteraadsleden onderling. "Wij willen graag een woningbouwdebat over het zoekgebied. Wat zijn de feiten en wat willen wij als fracties en als gemeenteraad in de Gnephoekpolder." Wethouder Gerard van As (wonen) steunt dit verzoek.
De fractie van de SP is tegen bebouwing in de Gnephoek, maar wil tijdens een debat wel de grondeigenaren spreken. De meesten zijn vastgoedontwikkelaars en beleggers. Insprekers lijkt de VVD prima, hoe meer informatie er komt, hoe beter het is.
Het debat wordt na de zomervakantie gehouden met steun voor de VVD-motie van Nieuw Elan, SGP, ChristenUnie, D66, DWB en CDA.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.