Josh Walet

Grijze wegen verdwijnen in het nieuwe verkeersplan

De Alphense raad zal 20 april een verkeersplan goedkeuren waarin alle wegen in de hele gemeente in een categorie worden geplaatst. Wegen hebben een verblijfsfunctie of wegen hebben een verkeersfunctie. De categorie 'gemengde functie' komt hier nu bij. In principe mag op alle wegen maximaal 30k m/u worden gereden, behalve als het voor doorstroming nodig is om naar 50 km/u te gaan.

Door nieuwe landelijke wetgeving, de zorg rond veiligheid in het verkeer en de wens voor duurzaamheid wordt de nieuwe maximale snelheid in de bebouwde kom standaard 30 km/u. Dit kan echter niet zomaar worden ingevoerd. Daarom is een verkeersplan met categorisering voor de hele gemeente Alphen aan den Rijn gemaakt. Hierop is te zien welke wegen wel en welke niet in aanmerking komen.

Ook is duidelijk dat 'even' alle wegen aanpassen naar de nieuwe situatie niet kan. Daarom is een wijziging naar een andere categorie gekoppeld aan normaal geplande wegwerkzaamheden of werkzaamheden van andere organisaties zoals het waterschap. De categorisering is donderdag 6 april besproken in een raadscommissievergadering.

Grijze wegen
Een punt van zorg is al jaren het verschijnsel 'grijze wegen'. Dan is sprake van een maximale snelheid die niet in overeenstemming is met de inrichting van de weg. Deze wegen verdwijnen in het nieuwe systeem. Maar zo meldt Pieter-Jan Morssink (D66): "We missen hiervoor een plan van aanpak!"

Fietsers
Met de invoering van de maximale snelheid van 30 km/u is de 'heilige koe' haar positie kwijt. Vooral fietsers krijgen aanzienlijk meer ruimte. Een normale 30 km/u weg heeft straks brede fietsstroken en een relatief smalle strook voor auto's. Daarbij wordt rekening gehouden met toegankelijkheid voor hulpdiensten. De Fietsersbond is tevreden. "Wij zijn positief, maar we vinden 30 jaar wel lang."

30 jaar
Het enige minpuntje in de plannen is namelijk een termijn van 30 jaar als eindpunt voor aanpassing van alle wegen in de gemeente. Niet alleen de Fietsersbond vindt dit te lang, ook de Alphense politiek wil een en ander sneller geregeld zien. Wethouder Relus Breeuwsma meldt dat er een prioritering komt en: "Ik denk dat het sneller kan en sneller gaat."

Participatie
Bij het maken van het categoriseringsplan zijn verschillende organisaties, zoals de Fietsersbond en Greenport Boskoop, geconsulteerd. De bewonersparticipatie volgt pas als er daadwerkelijk werkzaamheden worden gepland.

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn zal het categoriseringsplan van wegen als  hamerstuk op de agenda van 20 april plaatsen en goedkeuren.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Bikkels on Bikes: Fietsend naar Vietnam gisteren 17:03

Bikkels on Bikes: Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste meer van Hongarije. Veel Hongaren hebben hier een tweede huisje of appartement om te genieten van het water en het warme weer. Hoe is het om langs dit meer te fietsen en waarom is het zo geliefd dat gaan wij ontdekken. Het balatonmeer is zo groot, toen mijn vader vanuit Griekenland naar huis vloog met het vliegtuig op een heldere dag vertelde de piloot, als je nu uit het raam kijkt, kun je het balaton meer duidelijk zien, het grootste meer van Hongarije.

Advertorial Theater gisteren 15:45

Een spektakel vol interactie in Castellum!

Stap binnen in de wereld van Checkpoint Theater en laat je meeslepen in een ongekend spektakel dat al je zintuigen prikkelt en je hart sneller doet kloppen!

Werken gisteren 14:16

Vacatureoverzicht week 17: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Verkeer en vervoer gisteren 11:55

Afsluiting kruising Pieter Doelmanstraat voor werkzaamheden

De gemeente kondigt aan dat de kruising Pieter Doelmanstraat, in samenwerking met aannemer Dura Vermeer, vanaf 29 april tot en met 3 mei tijdelijk afgesloten zal worden voor gemotoriseerd verkeer. Deze afsluiting is nodig vanwege de noodzakelijke werkzaamheden voor het aanbrengen van een pompput en het vernieuwen van de riolering.