GroenLinks Alphen aan den Rijn

Hoe gaat het college de klimaatdoelen halen?

GroenLinks heeft schriftelijke vragen aan het college gesteld over hoe zij de afgesproken klimaatdoelen gaat realiseren. De partij verwijst hierbij naar het vastgestelde Alphense Duurzaamheidsprogramma, de afspraken in de Regionale Energiestrategie 1.0 (RES) en het nationale klimaatakkoord, inclusief de doelen voor 2030. 

GroenLinks raadslid Pauline Thoomes licht toe waarom zij de vragen heeft ingediend: "Met het vaststellen van de RES 1.0 heeft de gemeente vorig jaar toegezegd zich in te zetten voor het halen van de klimaatdoelen van de regio Holland Rijnland. De belangrijkste hiervan zijn 1,05 TWh opwek door grootschalige opwek zonne- en windenergie en 1 TWh energiebesparing ten opzichte van 2014. Op basis van ons grondgebied en ons aantal inwoners zou onze gemeente ongeveer 20% hiervan moeten realiseren. Om dit te kunnen halen is vooral grootschalige opwek van windenergie belangrijk. Maar, het is nog steeds onduidelijk waar we die energie gaan opwekken."

Thoomes verwijst naar de ruimtelijke kaders die binnenkort worden vastgelegd in de module energietransitie van het omgevingsbeleid in Zuid-Holland. "Waar we energie mogen opwekken is afhankelijk van deze kaders. Het probleem is dat de provincie Zuid-Holland in de voorgestelde kaders alleen nieuwe windmolens langs de N11 toestaat, terwijl in de milieueffectrapportage (MER) van de RES 1.0 juist is bepaald dat de realisatie van windturbines daar niet haalbaar is. Graag horen wij van het college waarom zij geen zienswijze heeft ingediend op de module energietransitie van het omgevingsbeleid in Zuid-Holland, en hoe het college van plan is om ruimte voor windturbines te realiseren."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Verkeer en vervoer vandaag 12:24

Parkeerperikelen

Er kan sinds kort anderhalf uur gratis geparkeerd worden in de garages in het centrum. En in rap tempo heeft de gemeente besloten om de rekening daarvan bij de centrumbewoners neer te leggen.

Advertorial Evenementen vandaag 10:59

Dyckland winter FSTVL

Restaurant de Dyck kondigt een tweede editie van Dyckland winter FSTVL aan! Het toprestaurant met de grootste moestuin wordt op 11 en 12 februari omgetoverd in een waanzinnig winters decor waar je tijdens het culinaire festival kunt genieten van een winterse walking lunch of diner vól culinaire verrassingen.

Werken vandaag 09:28

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 4

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Oud Alphen gisteren 16:48

Oud Alphen: De Piramide van Makkink

In 1997 werd Winkelcentrum Atlas geopend. Tijdens deze opening werd ook een kunstwerk onthuld: een piramide genaamd Zigurrat. Tot verdriet van kunstenaar Herman Makkink was de gemeente geen voorstander van het kunstwerk.

Advertorial Werken gisteren 15:32

Banen- en Informatiemarkt op Museumpark Archeon

Museumpark Archeon is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers en collega’s. In samenwerking met de Vereniging Vrienden van Archeon wordt een informatiemarkt in de Romeinse Herberg georganiseerd. Archeon zoekt jaarlijks nieuwe collega-vrijwilligers en nieuwe collega’s ter versterking voor het nieuwe seizoen.