GroenLinks Alphen aan den Rijn
Advertorial Politiek plein

Hoe gaat het college de klimaatdoelen halen?

GroenLinks heeft schriftelijke vragen aan het college gesteld over hoe zij de afgesproken klimaatdoelen gaat realiseren. De partij verwijst hierbij naar het vastgestelde Alphense Duurzaamheidsprogramma, de afspraken in de Regionale Energiestrategie 1.0 (RES) en het nationale klimaatakkoord, inclusief de doelen voor 2030. 

GroenLinks raadslid Pauline Thoomes licht toe waarom zij de vragen heeft ingediend: "Met het vaststellen van de RES 1.0 heeft de gemeente vorig jaar toegezegd zich in te zetten voor het halen van de klimaatdoelen van de regio Holland Rijnland. De belangrijkste hiervan zijn 1,05 TWh opwek door grootschalige opwek zonne- en windenergie en 1 TWh energiebesparing ten opzichte van 2014. Op basis van ons grondgebied en ons aantal inwoners zou onze gemeente ongeveer 20% hiervan moeten realiseren. Om dit te kunnen halen is vooral grootschalige opwek van windenergie belangrijk. Maar, het is nog steeds onduidelijk waar we die energie gaan opwekken."

Thoomes verwijst naar de ruimtelijke kaders die binnenkort worden vastgelegd in de module energietransitie van het omgevingsbeleid in Zuid-Holland. "Waar we energie mogen opwekken is afhankelijk van deze kaders. Het probleem is dat de provincie Zuid-Holland in de voorgestelde kaders alleen nieuwe windmolens langs de N11 toestaat, terwijl in de milieueffectrapportage (MER) van de RES 1.0 juist is bepaald dat de realisatie van windturbines daar niet haalbaar is. Graag horen wij van het college waarom zij geen zienswijze heeft ingediend op de module energietransitie van het omgevingsbeleid in Zuid-Holland, en hoe het college van plan is om ruimte voor windturbines te realiseren."


Meer nieuws

Straatraadsels gisteren 13:56

Waar komt de naam van het ‘Rooie Dorp’ vandaan?

Het is misschien wel één van de meest bekende wijken in Alphen aan den Rijn: het Rode Dorp, in de volksmond ook wel ‘Rooie Dorp’ genoemd. Maar hoe komt deze Alphense wijk eigenlijk aan zijn naam?

De sfeer van het Zomerspektakel gisteren 12:31

Van Koninginnedag tot slot-act op het Zomerspektakel: het verhaal van Helemaal Top

In 2017 stond Helemaal Top voor het eerst op het podium van het Zomerspektakel aan het Meer, een hele eer voor het trio. Nu, zes jaar later, mag de band de zondagavond afsluiten. We spreken Toine Kremer over de essentie van Helemaal Top, hun optredens bij het Zomerspektakel en de voorbereiding op het komende festivalseizoen.

Advertorial Activiteiten voor kids gisteren 10:58

Ontmoet Bob de Bouwer bij winkelcentrum De Aarhof

Het succes van Bob de Bouwer kent geen grenzen en is razend populair bij kinderen zowel in Nederland als in de rest van Europa. Overal waar Bob de Bouwer verschijnt loopt het storm. De televisieheld zal ook in Alphen komen. Op 3 juni komt Bob de Bouwer naar winkelcentrum De Aarhof.