GroenLinks Alphen aan den Rijn

Hoe gaat het college de klimaatdoelen halen?

GroenLinks heeft schriftelijke vragen aan het college gesteld over hoe zij de afgesproken klimaatdoelen gaat realiseren. De partij verwijst hierbij naar het vastgestelde Alphense Duurzaamheidsprogramma, de afspraken in de Regionale Energiestrategie 1.0 (RES) en het nationale klimaatakkoord, inclusief de doelen voor 2030. 

GroenLinks raadslid Pauline Thoomes licht toe waarom zij de vragen heeft ingediend: "Met het vaststellen van de RES 1.0 heeft de gemeente vorig jaar toegezegd zich in te zetten voor het halen van de klimaatdoelen van de regio Holland Rijnland. De belangrijkste hiervan zijn 1,05 TWh opwek door grootschalige opwek zonne- en windenergie en 1 TWh energiebesparing ten opzichte van 2014. Op basis van ons grondgebied en ons aantal inwoners zou onze gemeente ongeveer 20% hiervan moeten realiseren. Om dit te kunnen halen is vooral grootschalige opwek van windenergie belangrijk. Maar, het is nog steeds onduidelijk waar we die energie gaan opwekken."

Thoomes verwijst naar de ruimtelijke kaders die binnenkort worden vastgelegd in de module energietransitie van het omgevingsbeleid in Zuid-Holland. "Waar we energie mogen opwekken is afhankelijk van deze kaders. Het probleem is dat de provincie Zuid-Holland in de voorgestelde kaders alleen nieuwe windmolens langs de N11 toestaat, terwijl in de milieueffectrapportage (MER) van de RES 1.0 juist is bepaald dat de realisatie van windturbines daar niet haalbaar is. Graag horen wij van het college waarom zij geen zienswijze heeft ingediend op de module energietransitie van het omgevingsbeleid in Zuid-Holland, en hoe het college van plan is om ruimte voor windturbines te realiseren."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Maatschappelijk gisteren 17:16

Wethouder neemt buurttuin symbolisch in gebruik

Tijdens de Burendag afgelopen zaterdag in ‘Het Kruispunt’ heeft wethouder Gert Jan Schotanus de buurttuin in gebruik genomen. Met de tuin wil ‘Het Kruispunt’ iets betekenen voor de wijk. Maar ze willen ook hun liefde voor de natuur laten zien.

Verkeer en vervoer gisteren 14:55

Extra drempel aangelegd in drukke Karel Doormanstraat

Veel geparkeerde auto’s, kinderen die afgezet worden bij het kinderdagverblijf en de speeltuin bezoeken. En vergeet het bouwverkeer niet. De Karel Doormanstraat in het Alphense Rode Dorp is op dit moment een drukke straat. Bewoners maken zich zorgen om de verkeersveiligheid.

Sport gisteren 12:31

Medailles voor AZC tijdens regiokampioenschappen

Vorige week was eindelijk weer de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen voor de zwemmers van AZC: de limieten wedstrijd in Alkmaar. Dit weekend stond de eerste echte krachtmeting van het seizoen op het programma: de Regionale kampioenschappen estafette in Papendrecht.

Advertorial Horeca gisteren 11:20

Werken bij McDonald's: gastvrij, flexibel en bovenal gezellig

We kennen het allemaal: de grote gele M. Dé plek om naar toe te gaan voor een lekker burgermenu, een McFlurry of gewoon een kopje koffie. Maar een restaurant is niets zonder haar werknemers. Lars (19), Jelle (20), Sem (18) en Jitske (18) vertellen je wat werken bij McDonald’s zo uniek maakt.