RVD / Jeroen van der Meyde

Hoofdrekenwonder Willem Bouman aanwezig bij Uitblinkerslunch

Op dinsdag 30 juni vond de Uitblinkerslunch plaats op Paleis Noordeinde. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontvingen in totaal 16 gasten. Onder hen was ook Alphenaar Willem Bouman (80), ook wel bekend als ‘koning van de priemgetallen’. “Het was echt een dag om nooit meer te vergeten.”

Elk jaar worden een aantal Nederlanders die zich hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie, uitgenodigd voor de Uitblinkerslunch. Vanwege de coronamaatregelen was de setting van de bijeenkomst dit jaar wel iets anders dan gebruikelijk. Alle gasten zaten namelijk op 1,5 meter afstand van elkaar om te voldoen aan de huidige richtlijnen van het RIVM. Ook was het aantal gasten beperkt en werd het in de vorm van een buffet georganiseerd.

Koning van de priemgetallen

Tot de genodigden behoorden deze keer onder andere stand-upcomedian en acteur Jandino Jullian Asporaat, voormalig tennisser Richard Krajicek, televisiepresentatrice en vlogster Nienke Plas, zangeres Davina Michelle, handbalster Estavana Polman en actrice Hannah Hoekstra. Ook het hoofdrekenwonder Willem Bouman uit Alphen was uitgenodigd, dit vanwege het behalen van het wereldrecord hoofdrekenen op maandag 10 februari. Bouman wist toen tien complexe sommen in 4 minuten en 54 seconden op te lossen. Dit betekent dat het Alphense rekenwonder nu maar liefst vijf wereldrecords op zijn naam heeft staan.

Bouman had de middag van zijn leven. “Het was een heel speciale belevenis. Er werden vooraf allemaal veiligheidsmaatregelen genomen. Van A tot Z was het helemaal geregeld. En het paleis, dat was zo ontzettend mooi”, glundert Bouman. Bij binnenkomst wist Bouman gelijk de aandacht te trekken. “Natuurlijk had ik mijn mooie strik met priemgetallen, gemaakt door mijn vrouw. Dit viel gelijk op bij binnenkomst. Toen zei ik dat ik ook wel bekend sta als ‘koning van de priemgetallen’. Dat leverde de reactie ‘welkom, collega’, op”, lacht Bouman, terugdenkend aan dinsdagmiddag.

Een middag vol mooie gesprekken

Het hoofdrekenwonder zat aan tafel met vier personen: filmregisseur en documentairemaker Roozbeh Kaboly, handbalster Estavana Polman en Topvrouw van het Jaar 2019 Rector Magnificus Rianne Letschert. “Aan het hoofd van de tafel zat elke keer een ander persoon, waaronder ook de koning en koningin. Ik moet zeggen dat zij erg veel belangstelling hadden voor alle gasten en zich ook goed hadden ingelezen, dat was mooi om te zien”, vertelt Bouman.

“Aan tafel heerste gedurende de lunch een goede sfeer en we hebben mooie gesprekken met elkaar gevoerd. De heer Kaboly vertelde bijvoorbeeld over Iran en democratie en mevrouw Polman over hoe ze eerst voetbalde voordat ze op handbal ging. Dit leverde mooie gesprekken op waar we allemaal iets van hebben geleerd.” Bouman besluit: “Het was een dag om nooit meer te vergeten.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.