RVD / Jeroen van der Meyde

Hoofdrekenwonder Willem Bouman aanwezig bij Uitblinkerslunch

Op dinsdag 30 juni vond de Uitblinkerslunch plaats op Paleis Noordeinde. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontvingen in totaal 16 gasten. Onder hen was ook Alphenaar Willem Bouman (80), ook wel bekend als ‘koning van de priemgetallen’. “Het was echt een dag om nooit meer te vergeten.”

Elk jaar worden een aantal Nederlanders die zich hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie, uitgenodigd voor de Uitblinkerslunch. Vanwege de coronamaatregelen was de setting van de bijeenkomst dit jaar wel iets anders dan gebruikelijk. Alle gasten zaten namelijk op 1,5 meter afstand van elkaar om te voldoen aan de huidige richtlijnen van het RIVM. Ook was het aantal gasten beperkt en werd het in de vorm van een buffet georganiseerd.

Koning van de priemgetallen

Tot de genodigden behoorden deze keer onder andere stand-upcomedian en acteur Jandino Jullian Asporaat, voormalig tennisser Richard Krajicek, televisiepresentatrice en vlogster Nienke Plas, zangeres Davina Michelle, handbalster Estavana Polman en actrice Hannah Hoekstra. Ook het hoofdrekenwonder Willem Bouman uit Alphen was uitgenodigd, dit vanwege het behalen van het wereldrecord hoofdrekenen op maandag 10 februari. Bouman wist toen tien complexe sommen in 4 minuten en 54 seconden op te lossen. Dit betekent dat het Alphense rekenwonder nu maar liefst vijf wereldrecords op zijn naam heeft staan.

Bouman had de middag van zijn leven. “Het was een heel speciale belevenis. Er werden vooraf allemaal veiligheidsmaatregelen genomen. Van A tot Z was het helemaal geregeld. En het paleis, dat was zo ontzettend mooi”, glundert Bouman. Bij binnenkomst wist Bouman gelijk de aandacht te trekken. “Natuurlijk had ik mijn mooie strik met priemgetallen, gemaakt door mijn vrouw. Dit viel gelijk op bij binnenkomst. Toen zei ik dat ik ook wel bekend sta als ‘koning van de priemgetallen’. Dat leverde de reactie ‘welkom, collega’, op”, lacht Bouman, terugdenkend aan dinsdagmiddag.

Een middag vol mooie gesprekken

Het hoofdrekenwonder zat aan tafel met vier personen: filmregisseur en documentairemaker Roozbeh Kaboly, handbalster Estavana Polman en Topvrouw van het Jaar 2019 Rector Magnificus Rianne Letschert. “Aan het hoofd van de tafel zat elke keer een ander persoon, waaronder ook de koning en koningin. Ik moet zeggen dat zij erg veel belangstelling hadden voor alle gasten en zich ook goed hadden ingelezen, dat was mooi om te zien”, vertelt Bouman.

“Aan tafel heerste gedurende de lunch een goede sfeer en we hebben mooie gesprekken met elkaar gevoerd. De heer Kaboly vertelde bijvoorbeeld over Iran en democratie en mevrouw Polman over hoe ze eerst voetbalde voordat ze op handbal ging. Dit leverde mooie gesprekken op waar we allemaal iets van hebben geleerd.” Bouman besluit: “Het was een dag om nooit meer te vergeten.”


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 20:01

MINERVA Theater

Er moet opnieuw geld worden bijgelegd bij Theater Castellum. Nu gebeurt dat elk jaar, dus we hoeven hier niet verbaasd over te zijn. Deze keer al helemaal niet, want het is een gevolg van de coronacrisis. Iedereen staat nu in het rood speciaal in de culturele sector.

Voor Kinderen gisteren 17:21

Culturenplein op het Topaasplantsoen feestelijk geopend

Onder toeziend oog van veel publiek is op vrijdagmiddag 10 juli het Culturenplein aan het Topaasplantsoen in Alphen geopend. Wethouder Gert-Jan Schotanus was aanwezig bij de onthulling van het bord.

Overige gisteren 16:08

Goedkeuring Zorgunit voor Maarten van den Bergh

Maarten van den Bergh, woonachtig in Alphen, liep vorig jaar een hoge dwarslaesie op bij een ongeluk. Sindsdien staat zijn wereld op zijn kop. Maar nu is er goed nieuws voor Maarten: er is overeenstemming bereikt over het plaatsen van een zorgunit.

Overige gisteren 15:12

Scootmobielruimte voor bewoners aan de Aardster

Voorheen moesten de bewoners van de Aardster in Alphen hun scootmobiel in de galerij stallen, maar daar komt verandering in. Vanaf volgende week kunnen zij namelijk gebruikmaken van een nieuwe scootmobielruimte naast het gebouw.