Landschapsfonds Holland Rijnland

Iederene Hoeve ontvangt subsidie voor hoogstamboomgaard

In de tuin van een oude boerderij aan de Ridderbuurt 3 in Alphen, waar ooit een boomgaard heeft gestaan, wordt binnenkort een nieuwe boomgaard aangeplant met 14 hoogstamfruitbomen. Op zaterdag 24 oktober hebben wethouder Gert-Jan Schotanus en Peter van den Akker, voorzitter van Landschapfonds Holland Rijnland, de eerste fruitboom aangeplant.

Sinds anderhalf jaar is Irene Vogel de eigenaar van deze oude boerderij, die voor allerlei maatschappelijke functies benut wordt. Ruimtes worden verhuurd, er is een wijnproject gestart en op haar land wordt een voedselbos aangelegd.

Voedselbos en boomgaard

Bij een voedselbos hoort natuurlijk ook een boomgaard. Irene kwam in aanraking met het Landschapsfonds Holland Rijnland, die subsidies verstrekt voor dit soort groenprojecten. Door de voucheractie van € 1.417,45 kan er een oer-Hollandse hoogstamboomgaard aangeplant worden. Het gaat om 14 fruitbomen, waarvan wethouder Gert-Jan Schotanus de eerste fruitboom heeft geplant, een notarisappel. In de loop van november volgen de andere 13 fruitbomen, een mix van peren en appels, een mispel en een kweepeer.

Maatschappelijke boerderij

Irene heeft vele ideeën voor de toekomst. Natuurlijk wil ze de oogst van de boomgaard gaan benutten voor het maken van jam, sap en taarten. Daarvoor wil ze de grote hooiberg laten ombouwen tot theehuis. Daarnaast wil ze ruimtes verhuren voor retraite- of vergadersessies. En omdat iedereen welkom is bij Iederene Hoeve is er tevens een wens iets op te zetten voor eenzame ouderen. Van de Iederene Hoeve gaan we vast meer horen in de toekomst!

Subsidie voor hoogstamboomgaarden

Deze fruitbomen maken deel uit van het gezamenlijke project van het Landschapsfonds Alphen aan den Rijn, Landschapsfonds Holland Rijnland en partners. Het doel is de komende 2 à 3 jaar 1000 hoogstamfruitbomen aan te planten in de regio Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Wonen en bouwen gisteren 17:48

De sloop bij het Rode Dorp gezien van bovenaf

Vorige week is de sloop van het Rode Dorp in Alphen van start gegaan. De eerste woningen zijn inmiddels gesloopt, de komende weken volgt de rest. Op deze dronebeelden krijg je een indruk van hoe het Rode Dorp er nu uitziet.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 16:56

Dubbel jubileum bij Toyota Van Ekris

De Toyota dealer voor Nieuwkoop en Mijdrecht viert met volle trots het 12,5 jaar jubileum van Monique en Reinier. Beiden begonnen in hetzelfde jaar bij Van Ekris. Monique kwam het team van de administratie versterken en Reinier de receptie van de werkplaats.

Sport gisteren 16:17

Zes sportvelden bij ARC voorzien van LED verlichting

De nieuwe, energiezuinige LED verlichting van ARC is afgelopen donderdag door leverancier Sportverlichting.com opgeleverd. Deze LED verlichting vervangt op zes sportvelden van ARC de bestaande conventionele verlichting.

Politie gisteren 15:33

Oeps, foutje: ‘gestolen’ snorfiets blijkt toch niet gestolen

Op vrijdag zagen politieagenten een persoon op een snorfiets bij de Gnephoek rijden. Bij controle bleek de snorfiets als gestolen gesignaleerd te staan. Later bleek echter dat de aangever van de diefstal een verkeerd kenteken had doorgegeven.

Dieren gisteren 14:49

Boa’s controleren op loslopende honden vanwege overlast

Bijna overal in onze gemeente is het verplicht om je hond aan de riem te doen bij het uitlaten. Loslopen mag op de daarvoor aangewezen gebieden. Toch ontvangt de gemeente regelmatig meldingen omtrent overlast van honden.