IQ Leads

Inspirerend: medewerkers redden baan collega door inleveren salaris

Net zoals bijna ieder bedrijf in Nederland heeft het Alphense bedrijf IQ Leads te maken met minder inkomsten door de coronacrisis. Hierdoor zouden ze afscheid moeten nemen van hun collega Bas, van wie het contract afliep. Maar door allemaal een deel van hun salaris in te leveren, hebben zij ervoor gezorgd dat Bas tóch kan blijven.

“De afgelopen twee maanden kregen we diverse berichten van onze klanten dat ze in zwaar weer zitten. Zij gaven aan over te willen gaan tot werkvermindering of projecten voorlopig on hold te zetten”, vertelt operationeel directeur Chyara van Ham. “Hierdoor waren wij als bedrijf ook genoodzaakt om over te gaan tot bezuinigen.”

Bezuinigen

Hiervoor werd overleg gepleegd binnen het managementteam. “We zijn gaan kijken op welke dingen we kunnen bezuinigen. Logischerwijs hebben we eerst abonnementen en dergelijke opgezegd, maar al snel werd duidelijk dat er meer moest gebeuren. Toen kwamen we uit bij de contracten van onze medewerkers. Hieruit bleek dat het contract van Bas bijna afliep.”

Bas was begonnen als stagiair en had een traineeship aangeboden gekregen. Dit was op 1 maart ingegaan, vlak voordat de coronacrisis begon. “We kwamen al snel allemaal thuis te zitten, iets dat natuurlijk niet ideaal als je net met een traineeship bent begonnen”, vertelt Chyara. “Elke ochtend starten we wel op met het hele team via Zoom, maar feit blijft dat we Bas door deze situatie geen volwaardig opleidingstraject aan kunnen bieden.”

Een emotionele Bas

Tegelijkertijd was er ook het besef dat als ze Bas zouden laten gaan, hij voorlopig niet aan een baan zou komen. “Dat was wel een moeilijk moment, we moesten ook even slikken toen we ons dit besefte. Bas is uitgegroeid tot een erg gewaardeerde collega, dus we wilden eigenlijk geen afscheid van hem nemen.”

Daarom werd er gezocht naar een andere oplossing. “Het kwam zomaar in me op om geld bij elkaar te sprokkelen. Toen heb ik gelijk Eric gebeld, de eigenaar van het bedrijf. Hij zei, ‘als dit lukt, dan gaan we ervoor’. Het spannende was wel om de rest van het team te bellen met dit idee.”

Maar de spanning zette zich al snel om voor opluchting en blijdschap. “De eerste collega die ik belde over dit idee, was gelijk positief. Ook alle andere collega’s waren positief en bereid om een deel van hun salaris af te staan om Bas te houden. Zo hebben we een basissalaris gecreëerd voor Bas, waardoor hij een nieuwe contract kan krijgen.”

Met dit nieuwe contract kan Bas vier dagen in de week blijven werken. Bas reageerde emotioneel op het nieuws. “Hij had er eigenlijk al rekening mee gehouden dat zijn contract niet verlengd zou worden. Toen we hem vertelde dat hij toch kon blijven, werd hij heel emotioneel. Hij had het echt niet aan zien komen”, vertelt Chyara. “We zijn heel blij dat we Bas voorlopig nog even bij ons kunnen houden!”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.