Gemeente Alphen aan den Rijn

Kapotte rioolpompen worden voortaan hergebruikt in Alphen: “Een stap in de goede richting”

Een tweede leven voor kapotte rioolpompen? Dat gaat gebeuren in Alphen aan den Rijn. De gemeente gaat samen met adviesbureau Circospin oude pompen repareren en een tweede leven geven. “Hierdoor gaan we als gemeente beter en zuiniger om met grondstoffen.”

Elke gemeente is verantwoordelijk voor het inzamelen en afvoeren van afvalwater via de riolering. Om grotere afstanden en hoogteverschillen te overbruggen maken we gebruik van rioolpompen. Gaat er een rioolpomp stuk? Dan moet deze vervangen worden. In Alphen aan den Rijn werd hier een nieuwe pomp voor gebruikt, maar dat gaat veranderen.

Oude pompen worden voortaan gerepareerd en krijgen zo een tweede leven. Wethouder Relus Breeuwsma: “Met dit project zetten we weer een stap in de goede richting om onze afvalberg te verkleinen. Vaak bevat ons afval nog onderdelen of materialen die prima hergebruikt kunnen worden, net als deze versleten rioolpompen. Zo gaan we steeds meer van afval naar grondstof!”

Beter voor het milieu

Dat dit wordt gedaan is niet zomaar. Jaarlijks belandt in Nederland ruim 4 miljoen kilo aan oude rioolpompen op de vuilnisbelt en worden 141.000 nieuwe pompen in bedrijf genomen. Een nieuwe pomp maken kost veel nieuwe grondstoffen, energie en honderden liters water. Dat levert veel CO2-uitstoot op en is slecht voor onze leefomgeving. Het hergebruiken van oude pompen zorgt ervoor dat de gemeente beter en zuiniger om kan gaan met grondstoffen.

Een tweede leven

Maar hoe gaat dat dan in zijn werk, rioolpompen een tweede leven geven? “De gemeente verzamelt alle kapotte pompen in pallets. Een lokaal bedrijf dat gespecialiseerd is in het onderhoud van rioolpompen haalt ze op en beoordeelt of een pomp nog kan worden gerepareerd. Als dat zo is, worden kapotte onderdelen gerepareerd of vervangen en kan de pomp weer terug naar het rioleringssysteem”, legt de gemeente uit.

En wat als het niet mogelijk is om de onderdelen te repareren of te vervangen? “Dan gaat de pomp naar een sociale werkplaats. Daar halen medewerkers de pomp uit elkaar. Zij zorgen ervoor dat de materialen in aparte afvalstromen teruggebracht worden naar producenten. Vervolgens kunnen zij de materialen opnieuw gebruiken.” Inwoners kunnen hier zelf ook aan bijdragen door hun huishoudelijk afval goed te scheiden.

Volledig circulair in 2050

Deze ontwikkeling sluit aan bij het doel van de Gemeente Alphen aan den Rijn om volledig circulair te zijn in 2050. “Dit betekent dat afval niet meer bestaat en we grondstoffen steeds opnieuw gebruiken. Dit is hard nodig omdat het winnen van nieuwe grondstoffen veel energie kost, wat slecht is voor ons leefklimaat. We kijken daarom kritisch naar de aanschaf van nieuwe materialen, proberen producten te repareren in plaats van weg te gooien en we hergebruiken grondstoffen zoveel als mogelijk. Mooie voorbeelden hiervan zijn de 3D-geprinte fietsbrug in de Stromenbuurt in Alphen aan den Rijn en circulaire zitbankjes en verkeersborden in onze gemeente.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Sport vandaag 10:23

ARC MO13-1 kampioen in Hoofdklasse C

Na een zwaarbevochten 0-1 overwinning op sportpark Ter Specke tegen regerend kampioen FC Lisse, zijn de meiden van ARC O-13 onder leiding van het trainers trio Kraaij, Janssen en Lagerweij op overtuigende wijze kampioen geworden in de Hoofdklasse C.

Advertorial Evenementen vandaag 09:17

Veldsink Advies Carrière Event in Zevenhuizen

Onder het genot van een hapje en een drankje kennismaken met misschien wel jouw nieuwe baan en collega’s. Het kan! Veldsink Advies organiseert op 15 juni 2023 het Veldsink Advies Carrière Event in Zevenhuizen. Tijdens dit evenement maken mensen kennis met het werk in de verzekeringsbranche en onderzoeken ze of het werk in deze sector bij hen past.

Sport vandaag 08:09

Alphia speelt ook volgend seizoen in de 2e klasse

Wat een ontknoping van het seizoen 2022-2023 werd het gisteren op De Bijlen. Het hele seizoen waren alle teams aan elkaar gewaagd en daardoor bleef het spannend tot de laatste wedstrijd. De opdracht voor Alphia voorafgaand aan de wedstrijd tegen Esto was duidelijk. De Alphianen moesten winnen om een veilige plek in de ranglijst te behalen. 

Sport vandaag 08:06

ARC 1 sluit af met nederlaag

De belangen waren groot voor ARC. Als Nieuwenhoorn niet zou winnen en ARC wel dan zou de 3e periode een prooi zijn voor ARC. Het eerste gebeurde, maar ARC verloor met 1 - 0 van Capelle.

Sport vandaag 08:04

Boys 1 sluit af met zege en elfde plek

Alphense Boys sloot het seizoen ’22-’23 op Eerste Pinksterdag af met een 4-1 overwinning bij Alcides en - uiteindelijk – met een elfde plaats op de ranglijst. De doelstelling (vier of vijf clubs onder zich houden) werd daarmee behaald en ook in het nieuwe seizoen is Boys 1 dus Vierde Divisionist.