Gemeente Alphen aan den Rijn

Kapotte rioolpompen worden voortaan hergebruikt in Alphen: “Een stap in de goede richting”

Een tweede leven voor kapotte rioolpompen? Dat gaat gebeuren in Alphen aan den Rijn. De gemeente gaat samen met adviesbureau Circospin oude pompen repareren en een tweede leven geven. “Hierdoor gaan we als gemeente beter en zuiniger om met grondstoffen.”

Elke gemeente is verantwoordelijk voor het inzamelen en afvoeren van afvalwater via de riolering. Om grotere afstanden en hoogteverschillen te overbruggen maken we gebruik van rioolpompen. Gaat er een rioolpomp stuk? Dan moet deze vervangen worden. In Alphen aan den Rijn werd hier een nieuwe pomp voor gebruikt, maar dat gaat veranderen.

Oude pompen worden voortaan gerepareerd en krijgen zo een tweede leven. Wethouder Relus Breeuwsma: “Met dit project zetten we weer een stap in de goede richting om onze afvalberg te verkleinen. Vaak bevat ons afval nog onderdelen of materialen die prima hergebruikt kunnen worden, net als deze versleten rioolpompen. Zo gaan we steeds meer van afval naar grondstof!”

Beter voor het milieu

Dat dit wordt gedaan is niet zomaar. Jaarlijks belandt in Nederland ruim 4 miljoen kilo aan oude rioolpompen op de vuilnisbelt en worden 141.000 nieuwe pompen in bedrijf genomen. Een nieuwe pomp maken kost veel nieuwe grondstoffen, energie en honderden liters water. Dat levert veel CO2-uitstoot op en is slecht voor onze leefomgeving. Het hergebruiken van oude pompen zorgt ervoor dat de gemeente beter en zuiniger om kan gaan met grondstoffen.

Een tweede leven

Maar hoe gaat dat dan in zijn werk, rioolpompen een tweede leven geven? “De gemeente verzamelt alle kapotte pompen in pallets. Een lokaal bedrijf dat gespecialiseerd is in het onderhoud van rioolpompen haalt ze op en beoordeelt of een pomp nog kan worden gerepareerd. Als dat zo is, worden kapotte onderdelen gerepareerd of vervangen en kan de pomp weer terug naar het rioleringssysteem”, legt de gemeente uit.

En wat als het niet mogelijk is om de onderdelen te repareren of te vervangen? “Dan gaat de pomp naar een sociale werkplaats. Daar halen medewerkers de pomp uit elkaar. Zij zorgen ervoor dat de materialen in aparte afvalstromen teruggebracht worden naar producenten. Vervolgens kunnen zij de materialen opnieuw gebruiken.” Inwoners kunnen hier zelf ook aan bijdragen door hun huishoudelijk afval goed te scheiden.

Volledig circulair in 2050

Deze ontwikkeling sluit aan bij het doel van de Gemeente Alphen aan den Rijn om volledig circulair te zijn in 2050. “Dit betekent dat afval niet meer bestaat en we grondstoffen steeds opnieuw gebruiken. Dit is hard nodig omdat het winnen van nieuwe grondstoffen veel energie kost, wat slecht is voor ons leefklimaat. We kijken daarom kritisch naar de aanschaf van nieuwe materialen, proberen producten te repareren in plaats van weg te gooien en we hergebruiken grondstoffen zoveel als mogelijk. Mooie voorbeelden hiervan zijn de 3D-geprinte fietsbrug in de Stromenbuurt in Alphen aan den Rijn en circulaire zitbankjes en verkeersborden in onze gemeente.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.