Gemeente Alphen aan den Rijn

Kapotte rioolpompen worden voortaan hergebruikt in Alphen: “Een stap in de goede richting”

Een tweede leven voor kapotte rioolpompen? Dat gaat gebeuren in Alphen aan den Rijn. De gemeente gaat samen met adviesbureau Circospin oude pompen repareren en een tweede leven geven. “Hierdoor gaan we als gemeente beter en zuiniger om met grondstoffen.”

Elke gemeente is verantwoordelijk voor het inzamelen en afvoeren van afvalwater via de riolering. Om grotere afstanden en hoogteverschillen te overbruggen maken we gebruik van rioolpompen. Gaat er een rioolpomp stuk? Dan moet deze vervangen worden. In Alphen aan den Rijn werd hier een nieuwe pomp voor gebruikt, maar dat gaat veranderen.

Oude pompen worden voortaan gerepareerd en krijgen zo een tweede leven. Wethouder Relus Breeuwsma: “Met dit project zetten we weer een stap in de goede richting om onze afvalberg te verkleinen. Vaak bevat ons afval nog onderdelen of materialen die prima hergebruikt kunnen worden, net als deze versleten rioolpompen. Zo gaan we steeds meer van afval naar grondstof!”

Beter voor het milieu

Dat dit wordt gedaan is niet zomaar. Jaarlijks belandt in Nederland ruim 4 miljoen kilo aan oude rioolpompen op de vuilnisbelt en worden 141.000 nieuwe pompen in bedrijf genomen. Een nieuwe pomp maken kost veel nieuwe grondstoffen, energie en honderden liters water. Dat levert veel CO2-uitstoot op en is slecht voor onze leefomgeving. Het hergebruiken van oude pompen zorgt ervoor dat de gemeente beter en zuiniger om kan gaan met grondstoffen.

Een tweede leven

Maar hoe gaat dat dan in zijn werk, rioolpompen een tweede leven geven? “De gemeente verzamelt alle kapotte pompen in pallets. Een lokaal bedrijf dat gespecialiseerd is in het onderhoud van rioolpompen haalt ze op en beoordeelt of een pomp nog kan worden gerepareerd. Als dat zo is, worden kapotte onderdelen gerepareerd of vervangen en kan de pomp weer terug naar het rioleringssysteem”, legt de gemeente uit.

En wat als het niet mogelijk is om de onderdelen te repareren of te vervangen? “Dan gaat de pomp naar een sociale werkplaats. Daar halen medewerkers de pomp uit elkaar. Zij zorgen ervoor dat de materialen in aparte afvalstromen teruggebracht worden naar producenten. Vervolgens kunnen zij de materialen opnieuw gebruiken.” Inwoners kunnen hier zelf ook aan bijdragen door hun huishoudelijk afval goed te scheiden.

Volledig circulair in 2050

Deze ontwikkeling sluit aan bij het doel van de Gemeente Alphen aan den Rijn om volledig circulair te zijn in 2050. “Dit betekent dat afval niet meer bestaat en we grondstoffen steeds opnieuw gebruiken. Dit is hard nodig omdat het winnen van nieuwe grondstoffen veel energie kost, wat slecht is voor ons leefklimaat. We kijken daarom kritisch naar de aanschaf van nieuwe materialen, proberen producten te repareren in plaats van weg te gooien en we hergebruiken grondstoffen zoveel als mogelijk. Mooie voorbeelden hiervan zijn de 3D-geprinte fietsbrug in de Stromenbuurt in Alphen aan den Rijn en circulaire zitbankjes en verkeersborden in onze gemeente.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werkzaamheden Raadhuisstraat vandaag 15:20

Werkzaamheden in de Raadhuisstraat in volle gang

Deze week zijn de werkzaamheden aan het riool in de Raadhuisstraat voortgezet, met een korte onderbreking in het vooruitzicht. Vanwege 2e Pinksterdag zullen ze de werkzaamheden op dinsdag 21 mei hervatten. De gemeente heeft gezorgd voor zoveel mogelijk begaanbaarheid van de straat en benadrukt: "Daar waar het onveilig is, zetten wij bouwhekken."

Calamiteiten vandaag 15:01

Flinke botsing op kruising Prins Bernhardlaan

Op zaterdagmiddag vond er een aanrijding plaats op de kruising van de Prins Bernhardlaan en de Willem de Zwijgerlaan, waarbij beide voertuigen aanzienlijke schade opliepen.

Werken vandaag 12:45

Vacatureoverzicht week 20: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Muziek/Concert vandaag 10:59

BTW-tarief op concert- en festivaltickets stijgt hoogstwaarschijnlijk in 2026

Na maanden van onderhandelen presenteren de PVV, VVD, NSC en BBB hun 'hoofdlijnenakkoord', dat de basis moet vormen voor het nieuwe kabinet. Liefhebbers van live muziek en cultuur komen er bekaaid vanaf, want de formerende partijen zijn van plan om concert- en festivaltickets te belasten met het hoge btw-tarief van 21%. Op dit moment geldt hiervoor nog het lage tarief van 9%.

Advertorial Evenement vandaag 09:37

Help mee als vrijwilliger tijdens de Obstacle Run!

Vind je het leuk om anderen te helpen en tegelijkertijd een superleuke dag te beleven? Meld je dan aan als vrijwilliger voor de Obstacle Run Alphen op zaterdag 1 en/of zondag 2 juni 2024, en zorg er samen met de andere vrijwilligers voor dat de deelnemers de dag van hun leven meemaken!

Blog Opinie gisteren 19:46

MINERVA Haal die doppen van de koppen

Dit jaar wordt een feestje in de gemeente Alphen aan den Rijn omdat de gemeente zoals deze nu is tien jaar bestaat. Maar niet iedereen denkt er zo over. Er zijn nog altijd Calimero’s die vinden dat ‘ze’ geannexeerd zijn en er zijn altijd klagers waarbij het niet goed is of niet deugt.