Kinderraad kiest voor extra toegankelijke en inclusieve speeltuinen

Woensdagmiddag heeft er een kinderraadsvergadering plaatsgevonden waar kinderwethouders presentaties hebben gegeven over verschillende speerpunten. Na de stemming werd duidelijk waar het geld naartoe zal gaan.

De vergadering werd geopend door burgemeester Liesbeth Spies en kinderburgemeester Maud, waarbij aandacht werd gegeven aan de actualiteiten in Syrië en Turkije. Vervolgens kregen de kinderwethouders stuk voor stuk de mogelijkheid om hun presentatie te geven. Na deze presentaties was het aan de kinderraad om te kiezen waar de € 10.000 aan uitgegeven zal worden.

Presentaties

Presentatie 1 – Een schoner en groener Alphen aan den Rijn

De eerste kinderwethouder hechtte waarde aan het milieu. Het idee was als volgt: iedere maand wordt er een opruimactie gedaan in een ander gedeelte van de gemeente. Tegen een beloning van €0,50 per zak (maximaal drie zakken) en de kans op een bioscoopbon kunnen kinderen afval inleveren.

Presentatie 2 – Inclusieve speeltuinen, toegankelijk voor kinderen met een beperking

De tweede presentatie werd gegeven door twee kinderwethouders. Zij wilden speeltuinen maken voor mensen met een beperking, zodat zij ook op een veilige manier buiten kunnen spelen.

Presentatie 3 – Gratis sporten voor kinderen die dat niet kunnen

Ook de derde presentatie werd door twee kinderwethouders gegeven. In hun ogen was sporten op ieder vlak goed. Vandaar dat zij ervoor willen zorgen dat sporten gratis wordt voor kinderen onder de armoedegrens en migranten.

Realisatie van inclusieve speeltuinen

Uiteindelijk heeft de kinderraad met één stem in het voordeel gekozen voor inclusieve speeltuinen. Wel kwamen er al snel twijfels vanuit verschillende raadsleden over de realisatie. “Eén toestel kost al snel € 5.000. Misschien moeten we meer aandacht geven aan de bestaande speeltuinen gericht op mensen met een beperking”, zo klonk het vanuit het publiek.

De burgemeester sneed het idee aan en riep de kinderraad op voor oplossingen om tijdens de volgende vergadering tot een concreet idee te komen. Zo zullen de kinderen in de komende weken foto’s van soortgelijke speeltuinen in de omgeving maken. Een ander idee was iemand met een beperking uitnodigen om diegene te laten vertellen over zijn/ haar ervaring en wensen voor speeltuinen.

De volgende vergadering zal plaatsvinden op 12 april.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Te zien op televisie/online vandaag 17:03

Alphens gezin te zien in nieuw programma over Scandinavische wildernis

Vanaf maandag 27 maart zijn Vincent, Pauline en Jesper Ellerbrak te zien in het programma ‘Het Hoge Noorden’ van Omroep MAX. In dit programma trekt presentatrice Dionne Stax door Scandinavië om landgenoten op te zoeken. Jesper Ellerbrak vertelt over het nieuwe programma.

Werkzaamheden vandaag 15:58

Werkzaamheden aan de Lijsterlaan zijn begonnen

De werkzaamheden aan de Lijsterlaan in Alphen aan den Rijn zijn maandag 27 maart begonnen. De weg wordt opnieuw ingericht om het voor fietsers veiliger te maken. Tot en met 19 mei zal de Lijsterlaan afgesloten zijn.

Advertorial Evenementen vandaag 13:47

Paasweekend in Museumpark Archeon

Tijdens het paasweekend van 7 tot en met 10 april 2023 trekken de minderbroeders door het middeleeuwse stadje met een paasprocessie. De zeelui van Allemansend bezetten de rest van het park met een kampement en demonstraties. Kinderen kunnen paasbroodjes bakken en paasvlechten. Als afsluiting van de dag vindt de spannende gladiatorenshow plaats.